Energieke bijeenkomst over duurzaamheid voor Sliedrechtse ondernemers

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In Partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan 1 vond maandagavond 11 februari 2019 een kennisbijeenkomst plaats over duurzaamheid voor Sliedrechtse ondernemers. De gemeente Sliedrecht organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO), winkeliersverenigingen, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en Stichting Stimular.

Wethouder van Milieu en Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), spreekt de aanwezige ondernemers toe en wenst ze een leerzame bijeenkomst. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Na inloop en kennismaking heette wethouder van Milieu en Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), zo’n zeventig ondernemers welkom. Daarna was het woord aan Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI).

Energietransitie
Terpstra gaf een inleiding over de ‘grote maatschappelijke uitdaging’ waartoe het huidige kabinet heeft opgeroepen. “In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Dat is de politieke doelstelling van het kabinet Rutte-III, dat de geschiedenis wil ingaan als ‘meest groene coalitie`, aldus Terpstra. Door de ‘eindigheid’ van fossiele brandstoffen moet een grote energietransitie op gang komen. Deze transitie houdt in dat er geleidelijk moet worden overgeschakeld van fossiele brandstoffen (olie, aardgas,steenkolen) naar duurzame energie (zoals zon, wind en aardwarmte).

Tekst gaat verder onder tweet.

Sliedrecht voorloper
De gemeente Sliedrecht heeft voor wat betreft het aardgasvrij maken gekozen voor een wijkgerichte aanpak. Volgens Terpstra stuurt het kabinet aan op deze aanpak en is de gemeente Sliedrecht samen met een aantal andere gemeenten voorloper op dit gebied. De gemeente wendt de subsidie van 3,8 miljoen euro aan om zo’n 600 woningen en één verzorgingstehuis aardgasvrij te maken. Zij worden aangesloten op een nieuw warmtenet. Wethouder Spek deelde naar aanleiding van een reactie uit de zaal mee dat de Sliedrechtse Energie Coöperatie (SER) in de fase van oprichting verkeert.

VMBO ruggengraat
“Koester uw beroepsonderwijs!”, opperde Terpstra. Hij doelde hiermee op het Griendencollege (VMBO). “Deze school kan een belangrijk aandeel leveren aan de ruggengraat van de transitie.” Dat de komende jaren veel technische mensen voor deze grote operatie nodig zijn, ligt voor de hand.

Energiescan
Andor van Dijk en Tim von Harras van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid gaven inzicht in ‘Blauwe duurzaamheid: geldbesparing door duurzaamheid’. Met een aantal ondernemers werd een energiequiz gespeeld. Door in te loggen via hun smartphone werd een aantal niet al te eenvoudige vragen gesteld met verrassende uitkomsten. De winnaar ging met een LED-lamp naar huis. Ondernemer Eddy Hoogendoorn (Van der Vlies Schoenen) gaf uitleg over de ‘energiescan’, die in zijn bedrijf had plaatsgevonden via Stichting Stimular. Tal van energiebesparende maatregelen zijn hem aangereikt. Sommige maatregelen vereisen relatief kleine investeringen, die snel terugverdiend kunnen worden. Aanwezige ondernemers, die geïnteresseerd waren in een gratis energiescan, konden hun badge na afloop in een bus gooien. Daaruit werden tien ‘winnaars’ getrokken.

Tekst gaat verder onder tweet.

Tafelsessies en netwerken
In twee rondes – gescheiden door een korte pauze – werden de aanwezigen over vier tafels verdeeld. Daar werd onder begeleiding van specialisten kennis gedeeld over ‘Energiebesparing en Energietransitie’. Daarna gaven de vier tafelvoorzitters een samenvatting, onder leiding van VSO-voorzitter Adrie Stuij. Na afloop was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje te ‘netwerken’. Het was een interessante, leerzame avond …

Plaats een reactie

*=Verplicht veld