Eindejaarsbijdrage: ‘Veranderingen in 2020′

Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2019 en vooruitkijken naar het jaar 2020. Bijdragen leveren deze keer dominee Geert van Dijk (woensdag 25-12), voorzitter Eddy Hoogendoorn van de Ondernemers Vereniging Kerkbuurt (donderdag 26-12), voorzitter Piet Boogaard van de Ondernemersvereniging Winklerplein (vrijdag 27-12), Leo Koppelaar van Samen voor Sliedrecht (zaterdag 28-12), oud-Sliedrechter en nu woonachtig in Rusland Ad Nieuwendorp (zondag 29-12), secretaris Conny de Groot-de Groot van de Genealogische vereniging De Stamboom (maandag 30-12) en voorzitter Henk Lammers van Oranjevereniging Sliedrecht (dinsdag 31-12). Eindredacteur Peter Donk van Sliedrecht24 levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (woensdag 1 januari 2020). 

Vandaag: Conny de Groot-de Groot, secretaris van de Genealogische vereniging De Stamboom

Het jaar 2019 was een druk jaar, zowel persoonlijk als in het verenigingsleven. Ondanks, of juist dankzij, alle activiteit is het jaar omgevlogen. Als secretaris van de Genealogische vereniging De Stamboom was ik betrokken bij de verhuizing van die club van De Reling naar de nieuwbouw van het Sliedrecht Museum. Die verhuizing was in de eerste dagen van mei. Mooi op tijd, want voor 31 mei moesten we uit de Reling zijn.

Mijn dochter is getrouwd op 29 mei, voor haar maakte ik een bruidstas en twee identieke trouwringkussens. Want de tweeling van mijn zoon, ging samen de ringen brengen bij bruid en bruidegom, ieder met zijn eigen kussen. Ook de versiering van de trouwauto en de voordeur van het huis werd aan mij toevertrouwd. We hebben een prachtige dag beleefd. Het bruidspaar is daarna op huwelijksreis gegaan, hun hondje logeerde zolang bij ons.

Na de verhuizing van De Stamboom moest alles een plekje krijgen. Alle vrijwilligers hielpen mee en mijn man Arie schilderde een vergeelde archiefkast keurig lichtgrijs. De dubbele exemplaren van onze bibliotheek hebben we verkocht op het Baggerfestival eind juni. Tjonge, wat was het warm in de kraam, het was zaterdags wel 30 graden.

Ik was vanuit het Historisch Platform Sliedrecht ook betrokken bij de herinrichting van de raadzaal in het Sliedrechts Museum. Daar werd een plaats aan de muur gereserveerd voor een portret van Pieter Visser, een van de eerste wethouders van Sliedrecht. Zijn nazaten hadden dit portret aan De Stamboom geschonken, met een grote winkelhaak er in. Na de restauratie, mogelijk door diverse giften, heeft de Stamboom het schilderij aan de Stichting Sliedrechts Museum geschonken. Dat was bij de heropening van het Sliedrechts Museum op 5 juli 2019.

Tijdens de heropening liep ik in middeleeuwse kleding rond. Dat viel de voorzitter van de Historische Vereniging van Giessenburg en Schelluinen op, hij sprak mij direct aan. Want eind april 2020 is het 800 jaar geleden dat de Commanderij van de Duitse Ridderorde zich daar vestigde, zo ontstond het dorp Schelluinen.

Aan het begin van de 21ste eeuw ben ik actief geweest als middeleeuws re-enacter via Die Landen van Herwaarts Over. Die club was opgericht door, in Sliedrecht geboren, Henk ’t Jong. Toen hij in 2013 de Historische Vereniging Sliedrecht er op wees dat Sliedrecht in 2014 950 jaar zou bestaan, werd ik al gauw bij de voorbereidingen betrokken. Er werd door de feestcommissie dankbaar gebruik gemaakt van mijn kast vol middeleeuwse kleding. Om mijn ervaring als middeleeuwse vrouw (en de kast vol kleding) ben ik gevraagd om aanwezig te zijn in Schelluinen van 22 tot en met 25 april 2020. Ik zal daar ook als Sophia van Crayestein optreden. In 2014-2015 heb ik haar uitgebeeld omdat zij de oudst bekende ambachtsvrouwe van Sliedrecht was. Nu blijkt dat zij ook een connectie heeft met Schelluinen. Na haar overlijden heeft haar echtgenoot zich aangesloten bij de Duitse Ridderorde en zijn er stukken land van Craijestein geschonken aan die orde. Hij is zelfs nog Commandeur geworden.

Het jaar 2020 brengt ook een verandering, mijn werk als postbezorger voor Sandd zal binnenkort stoppen omdat Sandd opgaat in PostNL. Het is goed, ik ben oppas-oma, ook verwacht ik meer mantelzorg te gaan doen. Tenslotte zijn mijn ouders al 60 jaar getrouwd en op een respectabele leeftijd gekomen. En met al het vrijwilligerswerk, ook voor de Hart Recreatie Sport Sliedrecht, en mijn hobby’s stamboomonderzoek en handwerken zal ik mij echt niet gaan vervelen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld