DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Dordtse contactgroep Eigenaren Asbestwoningen roept Sliedrechtse inwoners in eenzelfde situatie op om zich bij hen aan te sluiten. ‘We staan in de kou door regelgeving”, zegt Rob Ekkers van de contactgroep tegen de redactie van Sliedrecht24. Hij denkt dat inwoners van Sliedrecht die in dezelfde situatie verkeren zich mogelijk willen aansluiten bij de in Dordrecht gevestigde contactgroep.
Rob Ekkers (midden) is één van de drie initiatiefnemers van de contactgroep. Links staat Arie Mol, rechts Johan Gijzen. (Foto Asbestwoning.nl)
Eigenaren van gebouwen, waarvan de daken asbest bevatten, zijn verplicht deze vóór 2024 te saneren en van abestvrije materialen te voorzien. Deze nieuwe regelgeving is vooral gericht op het bedrijfsleven, waardoor de specifieke situatie van tienduizenden particuliere woningeigenaren uit het oog wordt verloren. Asbestwoning.nl komt voor hen op. Het CDA in Sliedrecht kaartte eerder deze zaak aan bij het college, waar de beantwoording voor dinsdag 26 januari 2016 op de agenda staat.
Kostenpost
Onlangs is het Asbestverwijderingsbesluit 2005 gewijzigd. Vanaf 2024 mogen daken geen asbest meer bevatten. Het overgrote deel van de gebouwen, die onder deze wet vallen, is (agrarisch) bedrijfsgebouw. Een fractie daarvan, maar volgens overheidsbronnen altijd nog zo’n 400.000 gebouwen, betreft particuliere woningen. Deze woningen zijn indertijd neergezet onder controle en met goedkeuring van de overheid, hoewel de gevaren van asbest destijds al bekend waren. Ekkers: “De kopers hebben die woningen in goed vertrouwen verworven. Nu anders tegen deze gevaren aangekeken wordt, worden woningeigenaren opgezadeld met kostenposten die per woning wel 15.000 Euro of meer kunnen bedragen. Zo kunnen de totale saneringskosten oplopen tot 3 miljard Euro, waarvan de overheid dan tegen de 500 miljoen aan BTW incasseert.”
Saneren
De wet laat het aan individuele eigenaren over om het asbestprobleem op te lossen. Voor bedrijfsgebouwen is dat logisch, maar bij particuliere woningen niet. Deze zijn vaak in wijkjes en blokken verbonden. De sanering aan de afzonderlijke eigenaren overlaten werkt versnippering en individuele oplossingen in de hand. “De sanering is gebaat bij gezamenlijk optreden, zodat de sanering wijk- en bloksgewijs plaats vindt. Dat is efficiënter en goedkoper, en voorkomt lokale afwijkingen en achterblijvers. Hier dient zich een rol voor de gemeenten aan. Maar de gemeenten worden in het besluit alleen genoemd om na 2024 handhavend op te treden met dwangsommen e.d. waar de sanering dan nog niet heeft plaatsgevonden”, aldus Ekkers.
Geheel zelfstandig
De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen is opgezet om de betrokken woningeigenaren te bundelen en een platform te bieden. Ze wil namens de deelnemende woningeigenaren druk uitoefenen op de overheid om de regelingen beter af te stemmen op de behoeften van de individuele woningbezitter. “Wij opereren geheel zelfstandig, en zijn niet gebonden aan enige externe partij, zoals politiek, bedrijven, en dergelijke. Ons enige doel is de saneringsoperatie voor de particuliere woningbezitter zo gunstig mogelijk te laten verlopen”, zegt Ekkers
Actiepunten
De contactgroep wil zich verder inzetten om informatie en ervaringen te verzamelen en beschikbaar te stellen. Ingezet wordt op: lobbyen bij overheid en politiek voor aangepaste regelgeving, actieve betrokkenheid van de gemeenten, verminderen van regeldruk (vergunningen, inventarisaties, inspecties), verzamelen van gegevens over prijzen, offertes, kwaliteit van aannemers, een soepele financiële regeling voor wie de uitgaven bezwaarlijk zijn, stimulering van de aanpak van complete woonblokken in plaats van individuele woningen, bevordering van woningisolatie bij de sanering en invoering van een verlaagd BTW-tarief voor deze operatie.
Oproep
Op de website staat meer informatie en kunnen eigenaren zich inschrijven. Ekkers: “Eigenaren asbestwoningen, sluit je bij ons aan! Hoe groter de achterban, des te meer kunnen we bereiken.” Ekkers is per e-mail bereikbaar: info@asbestwoning.nl