Oishi Fusion

EFSA verlaagt gezondheidskundige risicogrenswaarden PFAS

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De European Food Safety Authority (EFSA) stelt de grenswaarde voor PFAS naar beneden bij. Dat staat in het vier A4-tjes tellende periodiek overzicht met de betrekking tot de activiteiten rondom het dossier van de chemiebedrijven Chemours / DuPont. Wethouder Ed Goverde (PvdA) van project Chemours stuurde het ‘logboek Chemours’ vrijdag 23 oktober 2020 naar de leden van de gemeenteraad.

Sliedrecht, maar ook Dordrecht en Papendrecht, liggen over de uitstoot al jaren in de clinch met de chemiebedrijven Chemours en DuPont, ‘aan de overkant’ van Sliedrecht. Zij krijgen de schuld (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het nieuws is al ruim een maand oud, maar komt vandaag naar buiten. EFSA heeft donderdag 17 september 2020 haar opinie naar de risicogrenswaarden van PFOA (en ook andere PFAS-stoffen – red.) gepubliceerd. “Het betreft grenswaarden die gericht zijn op een levenslange dagelijkse inname van de desbetreffende stof. EFSA is van mening dat de gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS lager moet worden dan de eerder gestelde grenswaarden. Dat kan betekenen dat risico’s op kunnen treden bij lagere concentraties dan eerder werd gedacht”, schrijft Goverde aan de leden van de raad, “Het RIVM bestudeert nu de EFSA-opinie en geeft hierna aan of zij op wetenschappelijke gronden de gezondheidskundige grenswaarde kan overnemen.”

Groenten uit tuin
Daarbij is het volgens Goverde ook relevant wat de gevolgen zijn voor eerdere adviezen van het RIVM rond bijvoorbeeld de onderzoeken in moestuinen in Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht. Goverde: “Op dit moment is het advies om in een straal van één kilometer rondom de fabrieken met mate groente uit eigen tuin te eten.” Naar verwachting komt het RIVM eind dit jaar met haar advies.

2 gedachten over “EFSA verlaagt gezondheidskundige risicogrenswaarden PFAS”

  1. wanneer wordt er nu eens hard ingezet door de lokale en regionale politiek om deze ziekmakende gifverspreider tot sluiten te dwingen en met de grond gelijk te maken !! alleen dan zullen de veels te hoge PFOA waarden daadwerkelijk verminderen !!

  2. Blijkbaar is PFOA in je bloed toch schadelijker als aanvankelijk gedacht, anders was de gezondheidskundige grenswaarde niet naar beneden bijgesteld. De gegevens met waarden van al die mensen die hun bloed lieten onderzoeken op PFOA zijn toch wel opgeslagen door de GGD? het is nuttig een deel van de mensen die te hoge waarden hadden nog een keer te onderzoeken om te kijken of het klopt dan na een aantal jaren werkelijk het gehalte gehalveerd is. En wat zijn de gevolgen voor Chemours en DuPont ? Gaan ze de vervuilde tuinen afgraven en schone grond terug plaatsen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld