Eerste huiseigenaren in Sliedrecht-Oost kiezen voor warmtenet

SLIEDRECHT – In Sliedrecht-Oost hebben de eerste particuliere eigenaren besloten om hun woning aardgasvrij te maken en over te stappen op het warmtenet van HVC. Het gaat om vijf bij elkaar gelegen woningen in De Horst bericht vrijdag 30 september 2022 de gemeente Sliedrecht. Dit is de eerste buurt in het dorp waarvoor de subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk wordt ingezet.

De aanleg van warmtenet in De Horst. Naar verwachting sluit HVC de woningen vóór de herfst van 2023 aan op het warmtenet. Voor die tijd moeten de woningen zijn aangepast. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht)

De bewoners betalen een eigen bijdrage van € 2.000 of – als zij al op inductie koken – € 500.

Aanpassingen woningen
De gemeente Sliedrecht heeft deze subsidie gekregen om een start te maken met het aardgasvrij maken van een buurt of wijk. Onder de subsidie vallen alle noodzakelijke kosten om de woning comfortabel te verwarmen en van voldoende warm water te voorzien. Vrijwel in elke woning komen nieuwe of extra radiatoren. Wie nog op gas kookt, krijgt een inductiekookplaat en basis-pannenset. Verder worden de cv-ketel, de gasmeter en gasleidingen verwijderd en komt er een warmte-unit op de begane grond. De woning en tuin worden weer netjes opgeleverd.

Kostenvergelijking 
De bewoners konden ook een kostenvergelijking laten doen. Deze maakt duidelijk wat zij nu betalen en wat zij dit jaar voor warmte van HVC zouden betalen. De prijs voor de levering van warmte van HVC is dit jaar 27% lager dan de gemiddelde gaskosten (peildatum 1 januari 2022). Zeker voor huishoudens die nu een flexibel contract met hun gasleverancier hebben, valt het warmtenet dus gunstiger uit.

Interesse groeit
Bewoners in de naastgelegen Vogelenzang hebben inmiddels hetzelfde aanbod van de gemeente gehad. Meer dan de helft van de 62 woningeigenaren wil hier gebruik van maken en hun woning laten aansluiten op het warmtenet. Eerder dit jaar hebben de eigenaren van de 80 appartementen in de Sperwerstraat al gekozen voor het warmtenet. De eerste 1.000 woningen van woningcorporatie Tablis Wonen zijn al aangesloten.

CO₂-uitstoot
Het warmtenet draait nu tijdelijk op aardgas. In 2023/2024 volgt de overstap naar warmte die vrijkomt bij slibverbranding. Deze warmte vervliegt anders en gaat dan dus verloren. Vanaf 2027 verwacht HVC aardwarmte in te zetten. Het warmtenet moet in de periode 2022-2025 minimaal 76% minder CO₂ uitstoten ten opzichte van het gebruik van cv-ketels.

3 gedachten over “Eerste huiseigenaren in Sliedrecht-Oost kiezen voor warmtenet”

 1. Warmtenetten zijn, denk ik, tzt voor de gebruikers veel duurder. Je hebt praktisch geen echte concurrentie, dus heeft HVC een monopoliepositie en dus kan HVC later veel meer gaan
  vragen mbt (voorschot)betalingen.
  Ik mag hopen dat die klanten zich heel goed hebben laten voorlichten door onafhankelijke
  partijen!.

 2. Hier gaan ze spijt van krijgen. Een warmtenet exploiteren is nog nooit lucratief geweest en pakt altijd duurder uit voor de klant. En of de warmtebehoefte ook geleverd word is ook maar de vraag. In heel veel gevallen valt dat tegen en gaan bewoners toch nog weer extra middelen inzetten. Die dus weer tot meerkosten leiden.

 3. Wat een mooie ontwikkeling? De prijs voor de levering van warmte van HVC is dit jaar 27% lager dan de gemiddelde gaskosten (peildatum 1 januari 2022). Hou wel in de gaten dat we te maken hebben met een commerciële marktpartij HVC. Wie garandeert dat de prijzen ook in de toekomst lager zijn dan de “gemiddelde” gaskosten.
  Wordt de warmte geleverd en is de prijs gekoppeld met de werkelijke kosten of komt er straks een dikke winstopslag bij voor HVC? En waarom betaalt iemand die kookt op gas € 1.500 meer voor het overstappen naar inductie? Bijzonder. Elektriciteit is er toch al, of gebruiken de bewoners gaslampen? Wanneer je een jaar oude cv-ketel mag weggooien ben je ook weer € 2.000 van je duur betaalde investering kwijt. Ik weet niet wat voor bijzondere deal HVC met de gemeente heeft gemaakt. Misschien kan de gemeente samen met HVC hierop een toelichting, uitleg en garantie geven aan de inwoners?

  De gemeente heeft de mond vol over het beperken van CO2 uitstoot, maar als er drie of vier man uit het college een afspraak hebben in het dorp, dan komen ze met drie of vier ook niet zuinige auto’s. Gemiste kansen om een goed voorbeeld te geven aan de inwoners, waarvan er helaas ook veel in de auto stappen om bijvoorbeeld een pak melk of brood te halen om de hoek, terwijl ze die 150 meter ook wel kunnen lopen. Laat de gemeente daar vooral ook eens aandacht aan schenken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld