SLIEDRECHT – Van de 20.285 opgeroepen Sliedrechte kiesgerechtigden hebben er 11.230 maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart 2022 hun stem (of via volmacht) bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sliedrecht uitgebracht. Dat betekent dat 9.055 inwoners niet zijn gaan stemmen en hun stempas niet hebben gebruikt.
In totaal 9.055 inwoners van Sliedrecht vulden een stembiljet niet in. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De belangrijkste redenen voor mensen om niet te gaan stemmen, waren volgens het programma Nieuwsuur (NOS-NTR) donderdagavond 17 maart 2022, dat ze niet weten op welke partij ze moeten stemmen, geen vertrouwen hebben in de gemeentelijke politiek, geen interesse hebben in politiek en ze zich niet vertegenwoordigd voelen.
Tekst gaat verder onder tweet.
9055…je leest 9055 !!! kiesgerechtigde inwoners van Sliedrecht brachten GEEN stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zij verscheurden hun stempas. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) pic.twitter.com/BFaguCa87l
— Sliedrecht Kiest (@SliedrechtKiest) March 18, 2022
Dat betekent dat er werk aan de winkel is voor de politieke partijen. De opkomst in Sliedrecht was 55,31%. In 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen was het nog 59,9%. De gemeente Sliedrecht was bij de gemeenteraadsverkiezingen geen uitzondering. Ook andere gemeenten kampten met een soms bedroevend lage opkomst. Van de 11.230 uitgebrachte geldige stemmen waren er 1.334 met een geldig volmacht bewijs uitgebracht. Van het totaal aantal uitgebrachte stemmen waren er 21 stemmen blanco en 22 stemmen ongeldig.
Beste zoeken
Bij de SGP-ChristenUnie betreuren ze het dat er duizenden mensen geen keuze hebben gemaakt in het stemhok. “Erg jammer dat zoveel mensen niet zijn gaan stemmen. Desondanks zullen we ook de komende vier jaar het beste zoeken voor alle inwoners van ons dorp!”, zegt lijsttrekker Cees Paas (SGP-ChristenUnie Sliedrecht) vrijdag 18 maart 2022. De gecombineerde fractie won de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Sliedrecht.
Flinke uitdaging
Lijsttrekker Mark Verheul (PRO Sliedrecht) vindt het jammer dat de politiek deze mensen niet heeft weten te overtuigen om naar de stembus te gaan. “Wat ik vooral bijzonder vind, is dat de opkomst bij landelijke verkiezingen bijna een kwart hoger zijn dan bij lokale verkiezingen. Daar ligt voor ons dus nog een flinke uitdaging de komende jaren”, stelt Verheul.
Ruk naar rechts
Teleurstelling klinkt er ook bij de verliezer van de verkiezingen D66 Sliedrecht. De partij met één zetel verdwijnt vrijwel zeker nu uit de gemeenteraad. “Gemiste kans om te voorkomen dat de raad een ferme ruk naar rechts maakt. Ziet er slecht uit! We gaan terug in de tijd. Maar de kiezer heeft gesproken. Dat is wat telt”, laat lijsttrekker René de Munck (D66 Sliedrecht) weten.
Gemiste kans
Lokale politieke partij Slydregt.NU vindt het als fractie erg jammer dat deze 9.055 mensen niet zijn gaan stemmen. Lijsttrekker Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Omdat zij met hun stem op een lokale partij Den Haag de rode kaart hadden kunnen tonen door het partijkartel in de gemeente buitenspel te zetten. Dit is helaas niet gebeurd en wij zien dit als een gemiste kans!”
Zorg
Ook VVD Sliedrecht vindt ‘het erg jammer’. “Helemaal, omdat uit onderzoek is gebleken dat 35% daarvan niet weet op wie ze willen stemmen, geen keuze kunnen maken. Dat zou voor de gemeenteraad betekenen dat het niet uitmaakt wat we doen”, zegt lijsttrekker Roelant Bijderwieden (VVD). Hij hoorde iemand zeggen: “Wat willen die mensen dan? Willen ze liever een dictatuur?” Bijderwieden: “Je kunt de opkomst uitleggen alsof de inwoner tevreden is met hoe het gaat. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Daarnaast is ca 30% van deze groep mensen, het vertrouwen in de politiek kwijt. Dat is een zorg die bij iedereen leeft.”
Indringende vraag
Dat de opkomst zo laag is, is volgens CDA Sliedrecht een duidelijk signaal van de kiezer. “We moeten de thuisblijvende kiezer niet steeds een schuldgevoel aanpraten. We moeten onszelf – als politici – de vraag stellen waarom we hen niet hebben kunnen interesseren voor ons verhaal over de toekomst van Sliedrecht. Dat is een indringende vraag die elke fractie/campagneteam zelf moet beantwoorden”, vindt lijsttrekker Ton Spek (CDA). Tegelijkertijd is de meerderheid van kiesgerechtigden in Sliedrecht volgens hem wél gaan stemmen en hebben daarmee 21 raadsleden gekozen. die het mandaat hebben om te gaan doen wat ze beloofden. Spek: “Voor die raadsleden geldt ‘doe wat je zegt en laat zien wat je gedaan hebt’. Want de kiezer is niet gek!”
Reactie gevraagd
Ook de lijsttrekker van PvdA Sliedrecht is om een reactie gevraagd, maar die heeft nog niet gereageerd.
Tja, inderdaad is communicatie een oorzaak, of eigenlijk, het gebrek daaraan. Maar juist D66 heeft veel gecommuniceerd dus het zegt blijkbaar niet alles. Met het verdwijnen van die partij is er toch weer een creatieve partij verdwenen.
En Slydregt.NU kan wellicht in de communicatie een eigen repertoire verzinnen in plaats van die afgezaagde napraterij als partijkartel? Doe eens creatief en gebruik geen woorden van een landelijke partij.
Het vertrouwen in de politiek is helemaal zoek. Ook verkiesbare mensen die zeer onervaren zijn en een lage opleiding hebben genoten, en de slechte communicatie naar de inwoners is een oorzaak.
Het opleidingsniveau van sommige gemeenteraadsleden is toch beneden het gewenste nivo is mijn mening. Ministers veranderen van de een op de andere dag ook van departement. Vakkennis ontbreekt maar kennelijk door hun ambtenaren worden ze staande gehouden.
Dat werkt in het bedrijfsleven wel even anders en daardoor gaat de geloofwaardigheid ook weg. Schoenmaker blijf bij je leest.
hoorde ergengs men wilde niet stemmen daar niks veranderd?
Maar ook men vond bezwaar om niet kunnen stemmen maandag of dinsdag in hun buurt.
zelf stemde wel daar lokaal stemde geloof niet in partij welk landelijk lijn volgt.