Drukbezocht ‘Slierechs Aevendjie’ weer ouderwets gezellig

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Oude(re) inwoners van Sliedrecht met een hang naar vroeger zijn er gek op. In groten getale kwamen zij donderdagavond 16 november 2023 naar het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan om getuige te zijn van het inmiddels veelgeprezen ‘Slierechse Aevendjie’ van de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS). De speciale ledenavond was weer een groot succes.

Veel leden van de HVS kennen elkaar al heel lang en dan komen de verhalen van toen al snel los. In de pauze – onder het genot van onder andere koffie, een biertje of een wijntje – wordt lekker bijgepraat. Naar het ‘Slierechs Aevendjie’ wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voorzitter van de HVS Arie van den Herik heette iedereen hartelijk welkom en was verheugd met de hoge opkomst, ruim 130 bezoekers. Volgens de voorzitter een record in de verenigingsgeschiedenis. Voor de pauze werd een film van ongeveer een half uur vertoond, getiteld ‘Een stukje Sliedrecht in vogelvlucht’. Het was een compilatie van luchtfilmpjes die Hans Romijn met zijn drone maakte. Heel bijzonder om het Baggerdorp vanuit de lucht te zien.

Tekst gaat verder onder foto.

Quiz
Na de pauze werd een quiz gehouden met zoekplaatjes uit Sliedrecht. De quiz met meerkeuzevragen was samengesteld door Albert de Coster, die bekend is van het wekelijkse zoekplaatje ‘Zoek mee in Sliedrecht’ in Het Kompas. Van de 26 ‘raadplaatjes’ was een behoorlijk aantal niet echt eenvoudig. Verschillende opdrachten hadden wel zeven antwoordmogelijkheden. De zaal vermaakte en verbaasde zich soms met en over het juiste antwoord.

Ongedwongen sfeer
Met ruim honderd bezoekers was het uiteraard onmogelijk om ieder een antwoordformulier in te laten vullen. De ‘quizmasters’ Arie van den Herik en Remco van de Ven hadden een – niet al te officieel – alternatief bedacht: “Onthoud zelf maar hoeveel antwoorden je goed hebt…” Dat toonde de ongedwongen sfeer van de avond. Uiteindelijk kwamen drie winnaars ‘uit de lucht vallen’, die ieder met een geel-zwarte Sliedrechtse vlag naar huis gingen.     

1 gedachte over “Drukbezocht ‘Slierechs Aevendjie’ weer ouderwets gezellig”

  1. Het was weer een gezellige avond met elkaar. De film over Sliedrecht en de quiz was echt gezellig en interessant. Doe je nog niet mee met het wekelijkse Zoekplaatje van Albert de Coster in Het Kompas dan heb je nu de kans om er mee te beginnen. Deze week is het al de 145e keer. Heerlijk fietsen en zoeken in Sliedrecht; zo leer je ons mooie dorp steeds beter kennen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld