Documentaire Donk over Schakel zondag op NPO Politiek

HILVERSUM / SLIEDRECHT – De NOS zendt zondag 12 november 2017 op het digitale themakanaal NPO Politiek enkele keren de documentaire ‘Maarten W. Schakel, het leven van een polderjongen’ uit. De documentaire van NOS-journalist Peter Donk is in 2009 gemaakt. Wijlen Wim Oor uit Sliedrecht deed geluid. De tijdstippen van uitzending waren donderdagavond nog niet bekend (volgen spoedig).

Wie Maarten W. Schakel zegt, zegt in één adem ‘burgemeester’. En dan pas onderwijzer, verzetsstrijder, Tweede Kamerlid.  Want als er één functie als een rode draad door het leven van deze voormalige politicus loopt, dan is het wel die van eerste burger. Een functie die hij op de kop af 40 jaar zou uitoefenen. 

Het is maandag 13 november 2017 precies twintig jaar geleden dat deze markante politicus stierf. Op 17 juli 2017 was het zijn honderste geboortedag. Ook in 2009 is de documentaire van Peter Donk Productions verschillende keren op de Nederlandse tv uitgezonden en bovendien kwam deze op dvd uit. Voor de documentaire sprak Peter Donk met familieleden, oud-collega’s en (inmiddels wijlen) vrienden van Schakel. Ook had hij toegang tot het privé foto- en filmarchief van de geportretteerde.

Tekst gaat verder onder video
Reportage RTV Rijnmond over documentaire uit november 2009.

Burgemeester
Toen Donk de politicus Schakel als jong regionaal journalist in de jaren ‘80 voor het eerst ontmoette, had Maarten Schakel er al een lange loopbaan opzitten. Deze begon aanvankelijk als onderwijzer, tot dat Schakel in 1943 in het verzet ging. Als een wonder overleefde hij de oorlog door in 1945, nadat hij door de Duitsers gevangen was genomen, vlak voor zijn executie te ontsnappen uit een politiecel in Schoonhoven. Na de oorlog solliciteerde Schakel naar het burgemeesterschap van de drie dorpen Noordeloos, Hoogblokland en Hoornaar (in 1986 opgegaan in de gemeente Giessenlanden – red.). Op 1 januari 1946 werd hij benoemd, waarmee hij de jongste burgemeester van Nederland werd. Hij zou dit ambt tot 1986 in dezelfde drie gemeenten vervullen. Daarnaast was hij tussen 1964 en 1981 lid van de Tweede Kamer voor de ARP die later opging in het CDA.

Van Agt / Aantjes
In de documentaire verhalen tal van direct betrokkenen over het enerverende leven van Schakel. Onder wie zijn zoon Maarten Schakel jr en Annie Bikker-Schakel, de zus van Schakel sr. Ook voormalige landelijke politici halen herinneringen op aan deze oud-politicus. Zo vertelt oud-premier Dries van Agt over de wijze waarop Schakel in de jaren zeventig het toenmalige CDA / VVD-kabinet Van Agt / Wiegel redde. Ook CDA-partijgenoot en vriend wijlen Willem Aantjes en wijlen commissaris van de Koningin Schelto Patijn komen uitgebeid aan het woord. De sprekers worden in de documentaire afgewisseld met beeldmateriaal van Schakel zelf. Daaronder nooit vertoonde beelden van Schakel met Prins Bernhard, afkomstig uit het privé-archief van Schakel waar Peter Donk als eerste journalist toegang toe kreeg. Het camerawerk is van Jos van Stralen (Vidére Soest); geluid wijlen Wim Oor; productie en redactie: Brenda Donk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld