SLIEDRECHT – Met de bouw van 43 Nul-op-de-meterwoningen in de wijk Baanhoek-West, met slimme techniek en duurzame materialen, heeft Sliedrecht een primeur in de Drechtsteden. Dat bericht vrijdag 18 december 2015 BPD, voorheen Bouwfonds Ontwikkeling.
De Sliedrechtse wethouder Theo den Braanker (SGP-ChristenUnie) vertelt enthousiast over de Tonica en Largo, waar het energieverbruik zeer laag kan uitpakken, zelfs tot nul op de energiemeter: “Moderne, comfortabele woningen, die interessant zijn voor met name jonge kopers.”
Energiescan
Bij zijn aantreden heeft Den Braanker het thema duurzaamheid voortvarend opgepakt. Sliedrecht heeft inmiddels een duurzaamheidsagenda, waarin energiebesparing een belangrijke rol speelt. “Door nu te investeren kunnen we in de toekomst problemen met onze energievoorziening voorkomen”, zegt de wethouder. Hij noemt een aantal concrete voorbeelden: “Inwoners kunnen bijvoorbeeld een energiescan van hun woning laten uitvoeren. In Baanhoek-West zijn veel woningen voorzien van zonnepanelen. Ook de nieuwe Nul-op-de-meterwoningen passen uitstekend bij onze ambitie om een energieneutrale gemeente te worden.”
Tonica en Largo
Begin 2016 brengt BPD Ontwikkeling twee bijzondere woningtypen in de verkoop: de Tonica is een starterwoning, waarvan er 23 worden gebouwd. Van het iets grotere type Largo worden er 20 gebouwd. Beide zijn moderne, comfortabele woningen, voorzien van grote raampartijen, vloerverwarming en een tuin op het zuiden. Het energieverbruik in de Tonica en Largo zal zeer laag zijn, zelfs tot ‘nul op de energiemeter’. “Deze woningen zijn vanwege de gunstige prijsklasse aantrekkelijk voor jonge mensen. Bovendien kunnen zij een gemeentelijke starterslening aanvragen, benadrukt de wethouder.
Slimme techniek
De Nul-op-de-meterwoningen halen een EPC (energieprestatiecoëfficiënt: een index voor de energie-efficiency van nieuwbouwwoningen) van lager dan 0. Dat is veel beter dan de wettelijke norm van maximaal 0,4. Den Braanker: “De woningen zijn uitstekend geïsoleerd, van begane grond tot en met het dak. Er wordt energie opgewekt via onderhoudsarme zonnepanelen. Een warmtepomp benut de warmte in de buitenlucht en draagt hiermee bij aan de verwarming van de woning. Er is een boiler voor eventuele bijverwarming. Bijzonder is ook het terugwinnen van de warmte uit het afgevoerde, warme douchewater. Deze warmte wordt gebruikt om het water dat de woning in komt, voor te verwarmen. Tot slot is de woning voorzien van een warmteterugwininstallatie.” Los van alle ‘slimme techniek’ vindt Den Braanker dat de woningen een mooie, moderne uitstraling hebben en goed zijn ingepast binnen de wijk. “Ik zou er wel willen wonen!”
Sedumdak
De wethouder besluit: “Ik vergelijk het werken aan duurzaamheid weleens met sport. Je stelt jezelf doelen en je wilt deze ook behalen. Telkens ga je een stapje verder. Het is erg leuk om duurzame ideeën op te halen bij inwoners en bedrijven en deze samen te realiseren. Een mooi voorbeeld is de deelname van Sliedrecht aan de collectieve inkoop van zonnepanelen door Zuid-Hollandse gemeenten, waarbij een grote korting is bedongen. Of het appartementencomplex Best B’West in Baanhoek-West, dat een groen sedumdak heeft gekregen er ook nog eens prachtig uitziet. Ook deze Nul-op-de-meterwoningen zijn weer een grote stap vooruit.”
Over BPD
BPD, voorheen Bouwfonds Ontwikkeling, is marktleider in de realisatie van integrale woongebieden. We ontwikkelen grotere wijken en buurten op uitleglocaties en kleinschalige multifunctionele projecten, onder andere door middel van herstructurering en functieverandering, in de binnenstad. BPD is actief in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Sinds onze oprichting in 1946 hebben wij de bouw van meer dan 300.000 woningen mogelijk gemaakt en vandaag wonen meer dan een miljoen Europeanen in woonwijken waarin onze hand herkenbaar is. In Duitsland staat BPD in de top-3 van gebiedsontwikkelaars, in Frankrijk bezetten we onder de naam BPD Marignan een 7e plek. BPD is onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, de vastgoedonderneming van de Rabobank.