Oishi Fusion
VeiligGoed

D66 Sliedrecht: ‘Zelfkritiek kent deze raad niet’

SLIEDRECHT – “Laten uitstijgen boven onze verschillen. ​Wij, in plaats van ik, schouder aan schouder, ieder voor zijn aandeel. Dat hoort D66 Sliedrecht graag”, opende fractievoorzitter René de Munck (D66), “Zelfkritiek kent deze raad niet. Wij voeren onze taak niet naar behoren uit. Wij moeten de kaders benoemen en  vervolgens bewaken. Wij alle 21 krijgen een draai om de oren van ons college. En  terecht. Wij houden ons teveel bezig met de details en elkaar bekritiseren. ​Komen daardoor niet toe aan onze werkelijke taak. Is het van belang dat er twee wethouders van buiten onze gemeente in ons college  zitten? Volstrekt niet.” Het is volgens De Munck de kwaliteit zelf, die maakt of je op die positie komt.”

Fractievoorzitter René de Munck spreekt de raad toe. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Munck: “D66 staat en stond volledig open voor de college-akkoorden uit deze raadsperiode. Het waren en zijn plannen die een draagvlak hebben, maar vooral een politieke haalbaarheid. Het probleem zit in de beperkte houdbaarheid, namelijk deze raadsperiode. Daar zit naar de mening van D66 Sliedrecht het grote probleem.”

“Het college zoekt nu samen met de raad naar een langer perspectief.​ Iets dat wij al jaren roepen. ​In ons verkiezingsprogramma hebben we niet voor niets de kreet staan: ​D66 Sliedrecht voor een Beter Bestuur. Wij willen samen met u de lange tijdslijn uit zetten, dat is de reden waarom wij drie  jaar geleden ons voor deze raad hebben aangemeld. De tijdslijn die we samen met u willen bewaken, koersvast maken. Maar ook momenten voor bijsturing inbouwen. ​Een tijdslijn die zichtbaar en controleerbaar is”, vulde De Munck aan, die ook bekendmaakte dat burgerraadslid Anja de Rooij in 2022 wethouderskandidaat is.

Openheid
Ook ergert D66 Sliedrecht zich aan de houding van het college. De Munck: “Hoe kan het dat online krant  Sliedrecht24 middels een WOB verzoek dingen boven water brengt, die wij als raad niet vrijelijk kunnen inzien. Onze controlerende taak wordt ernstig gehinderd door de houding van College en  ambtelijk apparaat. Het college moet een pro actieve rol innemen in het verstrekken van informatie aan de raad. Het tegendeel is helaas het geval.” 

Tal van opmerkingen
D66 Sliedrecht heeft ook aanmerkingen op de kadernota 2021.​ “Zeker. Wij vinden nog steeds dat Baanhoek-West per direct beter moet worden ontsloten. Het opheffen van een van de twee bussluizen is naar onze mening een oplossing, die echt de wijk ontsluit. Wij staan nog steeds voor een fietspad langs de rivier, niet alleen voor recreatie  maar ook om een veilige route langs baanhoek te creëren.  Naar onze mening is de ouderenzorg in Sliedrecht niet op niveau. Wij willen met u zoeken naar verbetering. De gehandicapte medemens serieus nemen in woord en daad, maar er naar handelen, ho maar. ​Als voorbeeld het weglaten van een rolstoelhelling op het horecaplein om  financiele redenen is uiterst laakbaar. Sport en recreatie moeten beter worden geborgd in onze lange termijn  doelstellingen. Het college en raad vervullen nu alleen de vraag uit de sport.” D66 Sliedrecht vindt dat er serieus werk van moet worden gemaakt. ​De Munck: “Het gaat de gezondheid van onze inwoners aan.” Anderhalf miljoen nu steken in achterstallig onderhoud vond De Munck niet goed. Hij noemde het woord ‘spenderen’. Ook riep De Munck de raad op niet meer in ‘machteloos raadshandelen’ terecht te komen. De Munck: “Niet nogmaals een Burgemeester Winklerplein drama, een voetbal in onzekerheid.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld