D66 Sliedrecht reageert diep teleurgesteld na niet steunen van motie

SLIEDRECHT – D66 Sliedrecht is teleurgesteld in de partijen, die dinsdagavond 28 september 2021 hun ‘motie vreemd aan de orde van de dag ‘ rond borstkankeronderzoek niet hebben gesteund. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid heeft besloten het tijdsinterval voor het periodiek borstonderzoek voor vrouwen tijdelijk te verlengen van tweejaarlijks naar driejaarlijks. Dat is tegen de zin van de democraten.

Fractievoorzitter René de Munck (D66) pleitte dinsdagavond voor een raadsmeerderheid om de motie te steunen. Die steun kwam alleen van VVD Sliedrecht en Slydregt.NU. Te weinig stemmen om de motie aan te nemen. (Foto gemeente Sliedrecht)

Als reden voor het besluit van Blokhuis is vermeld dat het momenteel en de komende drie jaar niet mogelijk is landelijk consequent aan de termijn van twee jaar te kunnen voldoen. Het wenselijke zou zijn om ook de leeftijdsgrens voor het borstonderzoek te verlagen van 50 naar 35 jaar.

Motivatie D66
“Wij hebben afgesproken dat preventieve zorg een speerpunt van ons is. In de gemeente Sliedrecht zijn er zorgen omtrent de gevolgen van de uitstoot van Chemours (Dordrecht)”, vertelt fractievoorzitter René de Munck (D66) de redenen voor het indienen alsmede de overwegingen, “Overwegende dat deze maatregel op korte en langere termijn leidt tot verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening, ongeveer 1 miljoen vrouwen vanaf vijftig jaar in Nederland van deze preventieve voorziening gebruik maken, de meeste vrouwen die borstkanker krijgen ouder zijn dan 50 jaar en dat de kans om borstkanker te krijgen bij hen veel groter is, in Nederland 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt en derhalve het via bevolkingsonderzoek belangrijk is dit zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter, er dan vaak een minder ingrijpende behandeling nodig is waardoor er veel leed bespaard wordt.”

Diep teleurgesteld
Toen de motie in stemming werd gebracht, werd deze verworpen. De Munck reageert daags na de raadsvergadering teleurgesteld namens zijn politieke partij. De Munck: “De brief van de staatssecretaris dat hij geen mensen op tijd kan opleiden, was doorslaggevend voor PRO Sliedrecht en SGP-ChristenUnie Sliedrecht. Het CDA wilde de staatssecretaris niet afvallen. Ik ben diep teleurgesteld in de woordvoerders Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) en Maria Stam-Smeets (PRO Sliedrecht). Totaal onbegrijpelijk dat personeelsbezetting leidend is voor volksgezondheid. De omgekeerde wereld!”

2 gedachten over “D66 Sliedrecht reageert diep teleurgesteld na niet steunen van motie”

  1. Onder motivatie van D66 staat toch iets dat je niet kunt negeren??? Gaan we straks over 10 jaar terugkijkend zeggen: ”Tja, met de kennis van nu was dat, zeker in een dorp met zware vervuilers aan de overkant, geen goed besluit. Dat kostte een flink aantal vrouwen zware behandelingen of erger.?’ Maar ja, dat is terugkijken, zegt men dan.

    En dan nog wel PRO Sliedrecht?? Kom dan met een alternatief…..misschien samenwerken met omliggende plaatsen, misschien gepensioneerden oproepen die dat werk kunnen, misschien gewoon als het kan, dus zo vaak mogelijk om de 2 jaar en soms om de 2,5 jaar. Maar gewoon nee, dan laat je niet zien dat PRO bent. Zoek naar oplossingen!!

    En de staatssecretaris niet afvallen zoals het CDA is nog erger. Dat is geen argument, zeker niet in geval van een demissionair kabinet dat weigert de gezondheidszorg serieus te nemen getuige de vele stakingen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld