Crossline monument gerestaureerd

SLIEDRECHT – Het Crossline-monument aan het Albrechtplein is afgelopen week opgeknapt. Het stond zelfs enige tijd ‘ingepakt’ om het te beschermen, omdat ‘het moest drogen’. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het herinneringsmonument in het plantsoen niet ver van de rivier de Merwede werd geplaatst.

Dit is het Crossline-monument. In 1965 leverde kunstenaar Hans Bayens het kunstwerk op, dat het andere jaar in 1966 door wijlen Z.K.H. Prins Bernhard werd onthuld. (Foto archief gemeente Sliedrecht)

Sinds 1985 is het monument geadopteerd door leerlingen van groep 8 van OBS Henri Dunant. 

Geschiedenis
Het beeld van twee hurkende mannenfiguren, op een voetstuk van basaltblokken, op het voetstuk twee koperen plaquettes herinnert aan crossline tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er was in de jaren ’44-’45 een route tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe, waarlangs mensen, medicijnen en informatie werden vervoerd. De crossers voeren met kano’s en roeiboten onder het oog van de Duitsers en waagden hun leven voor de vrijheid van ons land.

2 gedachten over “Crossline monument gerestaureerd”

  1. Als hoofd culturele zaken en voorlichting van Sliedrecht deed ik het voorstel om voor deze opdracht te kiezen voor Hans Bayens, de beeldhouwer met wie ik eerder in Amstelveen en later in Arnhem mocht samenwerken. Vooraf maakte Bayens een vaartocht door de Biesbosch met een aantal ‘crossers’, die hun ervaringen uit 1944 vertelden. Prins Bernhard kwam per helicopter naar Sliedrecht. Het plein werd omgedoopt. Even haperde de geluidsinstallatie, maar de ceremonie verliep uitstekend. Ik kreeg een klein model van Hans cadeau.

  2. Het ziet er echt mooi uit. Net zelfs een praatje gemaakt met twee mensen, die de onthulling ook hebben meegemaakt en ook stonden te kijken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld