‘Vluchtelingen laten barsten is voor CDA geen optie’

SLIEDRECHT – Het college onderzoekt de mogelijkheid voor de opvang van mogelijk tientallen asielzoekers in Sliedrecht. Dat maakte burgemeester Bram van Hemmen dinsdagavond 6 oktober bekend in de gemeenteraad, waar uitgebreid over de opvang van vluchtelingen werd gesproken. 

Vluchtelingenvraagstuk
Een officieel verzoek voor de opvang ligt er niet in Sliedrecht en dus viel er eigenlijk niets te besluiten. Wel kon op de muziek vooruitgelopen worden. Dat gebeurde door vooral met elkaar van gedachten te wisselen. Van Hemmen informeerde de raad over waar het college staat in het vluchtelingenvraagstuk. “We moeten het nu ook niet groter maken dan het is”, gaf Van Hemmen de raad bij aanvang van de vergadering mee, “Het college zegt niet, zoals mevrouw Merkel in Duitsland ‘jongens, kom maar op’. Een noodopvang is 6 tot 12 maanden.” Van Hemmen sprak nadat kort daarvoor een oorlogsveteraan uit Sliedrecht, die diende bij Dutchbat in Bosnië, had ingesproken en de raadsleden aansprak om vluchtelingen te helpen en over het hoe en waarom goed na te denken. Het vluchtelingenvraagstuk is gecompliceerd. 

Veel vragen
Wat ligt er wel? Wel ligt er een verzoek uit de regio om na te denken over de eventuele opvang en dus huisvesting. Volgens Van Hemmen gaat het in de regio Drechtsteden om opvang van zo’n 200 vluchtelingen. Wil Sliedrecht ook meewerken in tijdelijke huisvesting als dat verzoek komt? Of wil Sliedrecht misschien wel een AZC, waar 600 vluchtelingen moeten worden opgevangen? “Dat wringt en heeft impact. Voor zoiets moet er een draagvlak zijn. Het is nog niet aan de orde”, vertelde Van Hemmen. Moet je dit Sliedrecht aan doen? Er waren veel vragen. En daarom gaat het college van B & W de mogelijkheden onderzoeken. Voor 1 december moet er meer duidelijkheid zijn. Maar is die tijd Sliedrecht nog gegeven, want soms regeren hogere machten, lees overheden.

Hotelboot?
Eerste spreker namens de politieke partijen was fractievoorzitter Ton Spek (CDA). “Vluchtelingen laten barsten is voor CDA geen optie. Van hen die zich hier vestigen, verwachten we integratie. Het CDA vindt dat we ruimhartig moeten zijn. Cruciaal is de huisvesting. Zijn alle mogelijkheden onderzocht? Moeten we meer groepen bij brainstormen. Is een hotelboot op de plaats waar geen trailerhelling is misschien een oplossing. Succesvol integreren, is belangrijk en dat hebben we zelf in de hand”, sprak Spek. CDA vond verder dat Sliedrecht meer kan doen dan 15 statushouders versneld te plaatsen en vroeg om meer creativiteit.

Samenleving
De liberalen zien een AZC of elke andere opvang in Sliedrecht niet zitten. “Wat doen we hier? Er ligt niets, waar we een besluit over moeten nemen. De VVD snapt waarom het college een businesscase wil. Liberalen tegen AZC. VVD voor opvang in regio”, verduidelijkte VVD-raadslid Roelant Bijderwieden. De PvdA ging daar dwars tegen in. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA): “Het zijn mensen van vlees en bloed. Zoals jij en ik. Het is onacceptabel dat zij op straat moeten slapen. We moeten gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen. De PvdA wil dat het college open, eerlijk en duidelijk informatie beschikbaar stelt. Voorkomen moet worden dat inwoners de dupe worden van een gebrek aan woonruimte. Er zullen meer sociale huurwoningen moeten komen. Plannen misschien worden bijgesteld. Zoals bij mogelijk de Staatsliedenbuurt. Misschien moeten we ook in bedrijfspanden opvangen.” De PvdA bedankt alle personen en instellingen die zich tot nu toe hebben ingezet voor de vluchtelingen (acties). Van de PvdA mag er een AZC komen, als de vluchtelingenopvang maar niet de Sliedrechtse samenleving ontwricht.

Commissie
PRO Sliedrecht en de SGP-ChristenUnie zijn ook bereid om na te denken. Toch was er weinig enthousiasme bij de lokale partij. Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht): “College, speel niet haantje de voorste. Niet meteen de vinger opsteken. Sliedrecht, laat je niet voorschrijven wat het COA wil, maar wat Sliedrecht aan kan. Denk ook na over onderwijs, bijvoorbeeld met het Griendencollege.” PRO Sliedrecht wil verder dat het college ‘de uitingen’ van inwoners op het punt van vluchtelingen serieus neemt.
De burgemeester zou later zeggen dat hij op sociale media regelmatig de discussie aangaat. Ook wil PRO Sliedrecht nog een discussie in de raad over het aantal beschikbare sociale huurwoningen. De SGP wil uit Bijbelse principes handelen, zo verwoorde Hugo van Meeuwen (SGP-ChristenUnie). “We moeten creatief worden in eventuele opvang. Duidelijke communicatie naar woningzoekenden in Sliedrecht. Onze partij pleit voor een commissie met daarin alle betrokkenen vertegenwoordigd. AZC op bedrijventerrein is voor SGP ChristenUnie geen optie. Als opvang doorgaat, wil de partij extra investeren in Stichting Vluchtelingenwerk”, liet Van Meeuwen weten.

Geen link
Na ruim twee uur discussie en beantwoorden van vragen van de raad stelde de tweede termijn niet veel voor. Er komt een onderzoek. van Hemmen verwacht dat het vluchtelingenvraagstuk de gemeente geld gaat kosten. “Er gaat al extra geld naar vluchtelingenwerk Sliedrecht. Ik denk ook dat er een overschrijding komt van budget.” Mogelijk moet de gemeente extra personeel inhuren ivm vluchtelingenvraagstuk. Van Hemmen zegt daar achteraf verantwoording over af te leggen. Het college wil snel kunnen handelen. Van Hemmen belooft dat als bedragen bekend zijn, hij dit deelt met de raad. Van Hemmen ziet veel in het ontwikkelen van een pand vergelijkbaar met een studentenhuis. Tot slot kwam de burgemeester nog met een waarschuwing: “Er mag geen link worden gelegd met de krapte op de woningmarkt en de komst van vluchtelingen. Dat is onjuist.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld