Corporaties willen toenemende druk op de woningmarkt halt toeroepen

SLIEDRECHT / REGIO – Ook in de Drechtsteden wordt het steeds moeilijker voor woningzoekenden om een huis te vinden die past bij hun behoeften en portemonnee. Om die reden staat dit onderwerp hoog op de agenda’s van de woningcorporaties in de Drechtsteden, waaronder Tablis Wonen. 

Dit is een foto uit de Staatsliedenbuurt in Sliedrecht. De corporaties in de Drechtsteden vinden het belangrijk om dit probleem met elkaar een halt toe te roepen, want ze voelen dat de urgentie zeer groot is. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Niet alleen voor koopwoningen en woningen in de vrije huursector geldt dat ze steeds schaarser worden. Ook als het gaat om sociale huurwoningen zien we dat de vraag en het aanbod in de Drechtsteden steeds minder op elkaar aansluiten. Voor een deel komt dit doordat huurders lang in hun woning blijven wonen en niet doorstromen naar een andere woning die bijvoorbeeld na een aantal jaar meer passend is. Een andere oorzaak van de schaarste van sociale huurwoningen in de Drechtsteden ligt in het feit dat ook de groep mensen die aangewezen is op een sociale huurwoning steeds groter wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan statushouders, dak- en thuislozen of mensen die niet langer terecht kunnen bij zorginstellingen en behoefte hebben aan woonruimte met een bijkomende lichamelijke- of geestelijke zorgvraag. 

Tijdelijk
Gedacht wordt aan flexibele en geïndustrialiseerde bouw, waarbij woningen worden gebouwd in de fabriek en op de locatie in elkaar worden gezet waardoor we veel sneller nieuwe woningen kunnen realiseren. Maar ook vernieuwde manieren van wonen hebben onze aandacht, zoals bijvoorbeeld flexwonen. Je kunt hier denken aan het plaatsen van tijdelijke woningen op een tijdelijke locatie waardoor het aanbod van woningen tijdelijk vergroot wordt. De corporaties hebben verder aandacht voor het probleem van de eerdergenoemde doorstroming. Een aantal corporaties in de Drechtsteden werkt met doorstroommakelaars, die de huurders die niet meer passend wonen actief benaderen en hen helpen bij het vinden van een woning die wel passend is. De vrijgekomen woningen kunnen ze dan weer verhuren aan woningzoekenden.

Te weinig
Misschien wel het grootste verschil kunnen de corporaties maken met onze nieuwbouwplannen. In de komende vijf jaar bouwen de corporaties in totaal 1982 nieuwe woningen in de Drechtsteden. Daar staat echter tegenover dat er ook 1375 woningen gesloopt worden, omdat deze niet meer voldoen aan de eisen van vandaag de dag. Per saldo komen er in de komende vijf jaar dus 607 nieuwe sociale huurwoningen bij. Dat is helaas te weinig om de toenemende vraag op te lossen. De corporaties in de regio willen dus graag meer sociale huurwoningen nieuw bouwen.

4 gedachten over “Corporaties willen toenemende druk op de woningmarkt halt toeroepen”

  1. Sliedrecht wil graag opvallen, toeristen trekken, iets bieden aan de jeugd en dergelijke maar tegelijk zitten we vast in een gewoonte die je door het hele land ziet: we bouwen huizen die overal ziet.
    Als je door het land reist zie je overal dezelfde huizen in een omgeving die je overal ziet, met parkeerplaatsen die je overal ziet, we denken in energieoplossingen die overal worden voorgeschoteld waarover veel wrijving ontstaat (windmolens, zonneparken op grasland etc.) en ga zo maar door.

    En sterker nog, we bouwen die huizen, sluiten ze aan op gas, daarna gaan we weer graven voor de energietransitie, de eigenaren moeten na de bouw zonnepanelen laten plaatsen en de kostbare grond die groen zou kunnen zijn, daar zetten we auto’s op omdat een parkeergarage te duur is.

    Wat is er mis met een beetje creatief denken? Probeer kosten even te vergeten en ga eens dromen over iets flitsends, over iets nieuws, over iets leuks ook. En kijk pas daarna naar de kosten.

    Zo maar een voorzet:

    – Er komt in Sliedrecht Noord een waterplas waarin men kan zwemmen met rondom een strandje.
    (beetje als Noordeloos)
    – Ik zie daar rond de plas terraswoningen met tuin voor ouderen en eengezinswoningen voor
    jongeren, koop en huur, op een heuvel met kleine paden en veel groen.
    – Auto’s zijn niet welkom, die gaan de ondergrondse garage in. Ingang achterkant heuvel.
    – Er wordt minimaal in drie lagen gebouwd (liever meer) waardoor het natuurlijk lijkt met wandel-
    en fietspaden die aansluiten op Wijngaarden en het Alblasserbos. Heuvels in Sliedrecht!!!
    – Rondom de plas, aan het water zijn er winkeltjes en, omdat het zo mooi is, eventueel later ook
    een hotel en/of een camping. Alles is natuurlijk op zondag wel open want boven de A15.
    – Elk uur rijdt een treintje (dus ook op zondag om naar de kerk te gaan of familiebezoek), zo’n
    gezellig treintje, naar het centrum (haltes goed bekijken) waardoor bezoekers niet met de auto
    hoeven te komen en te gaan.
    – Elk huis is niet alleen goed geïsoleerd maar heeft een plat dak dat wordt opgeleverd met zonne-
    energie en wellicht ook ruiten die energie opwekken met een basishoeveelheid accu’s wellicht.
    – De Rijksweg en de Betuwelijn wordt afgezet met een veel hoger geluidsscherm dat eveneens
    wordt voorzien van zonnepanelen.
    – Bovenop de heuvel, laten we zeggen, vierhoog met paadjes ertussen komen op enkele plekken
    vijvers die met pompen in verbinding staan met de grote waterplas. Daarmee kan, voor de
    gezelligheid, dan ook een watervalletje worden gecreëerd en het kan als opslag van water dienen.
    – Op een bepaalde plek uit de buurt van huizen komt gelegenheid voor al die dingen die Sliedrecht
    ooit had zoals: een dansschool, een bioscoop, een discotheek, gezellige kleine kroegjes, een
    theater etc.

    Zo kan ik nog wel even doorgaan maar het gaat om het idee. We zijn nu op weg om Sliedrecht-West te kopiëren naar Sliedrecht-Noord. Je hebt een huis en dat is het. Maar de omgeving wil ook wat…..kijk naar de corona-tijd, je zag iedereen wandelen maar die straten gingen ontzettend vervelen.
    Bovendien hebben kinderen dan eindelijk weer speelruimte, gewoon op de heuvel en aan het water zonder auto’s. Want vergis je niet, eens was het heel normaal om in de straten te spelen zonder gevaar voor verkeer. Nu staan er overal auto’s en moet je wel weg.

    De prefab bungalows zijn eigenlijk best te betalen zag ik op internet. Het gaat om de grondprijs en daar kan de Gemeente wellicht wat betekenen. Maar het gaat in de eerste plaats om het loslaten van achterhaalde ideeën en gewoon dromen.
    Eerst het ultieme plan en dan kijken of het haalbaar is en dan pas schrappen van zaken die het geheel te duur maken. En dat kon best eens meevallen.

  2. WIJ MOETE DANOOK ONZE EIGEN WOONCORPORATIE OPRICHTEN OM ONS WOONRECHT TE BE – HOUDEN EN TE VER – KRIJGEN. WANT ANDERS ZULLE WIJ LEVENSLANG OP EEN CAMPING WONEN , DIE VERVOGENS ALWEER VERKOCHT BLIJKT TE ZIJN AAN GEHAAIDE PROJECT – INVERTEERDERS.

  3. Als de corporaties zich er zo druk over maken, waarom bouwen ze dan 50 minder huizen terug in de Staatsliedenbuurt? En waarom verkopen ze dan zo’n groot gedeelte van de teruggebouwde woningen, terwijl er genoeg nieuwe koopwoningen in Baanhoek West zijn/worden gebouwd? Maar wel mooi huurders de schuld geven omdat ze niet doorstromen naar een andere woning, lachwekkend.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld