Korevaar Installatiebedrijf 100 jaar: ‘Van ketellapper tot warmtepomp’

SLIEDRECHT – Korevaar Installatiebedrijf (voorheen Korevaar Sliedrecht) aan Kubus 190 bestaat 100 jaar. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, willen ze stilstaan bij het jubileum van het familiebedrijf. Korevaar heeft in Sliedrecht en daarbuiten een goede naam opgebouwd als installatiebedrijf. Met de aangepaste naam en nieuwe logo presenteert het bedrijf zich als een modern installatiebedrijf van nu én de toekomst.

Deze foto van de oude showroom herinnert aan het bedrijf, waarin de hele familie altijd de handen uit de mouwen heeft gestoken. Grondlegger was Hendrikus Korevaar. Hij begon op 21 januari 1921 als 21-jarige zijn bedrijf als ketellapper in Sliedrecht. Door zijn werkervaring bij Scheepswerf Nederlof aan de Baanhoek wist hij veel over pijpleidingen en smeedwerk. Het werd de basis van het bedrijf dat nu, 100 jaar later, floreert onder de gepassioneerde leiding van kleinzoon Henry Korevaar: Korevaar Installatiebedrijf. (Foto Korevaar Installatiebedrijf)

Tekst gaat verder onder tweet.

Ze zijn er niet zoveel meer! Maar Korevaar is er zo één. Van die prachtige familiebedrijven waar de liefde voor het vak al met de paplepel wordt ingegoten. En het verhaal van Korevaar leest als een jongensboek…

Eerste werkplaats
In 1927 huwde Hendrikus zijn grote liefde. Ze gingen wonen op Baanhoek 345-347. Achter deze woonhuizen bouwde hij een houten werkplaats. Het werk bestond toentertijd voornamelijk uit reparatie en nieuw lood-, zink-, en leidingwerk. Tijdens en na de oorlogsjaren repareerde hij allerlei keukengerei, zoals pannen en potten en er werden ook nieuwe pannen gemaakt. Samen kregen ze tien zonen. Mevrouw Korevaar wist van wanten. Naast het opvoeden van haar kinderen stond ze haar mannetje in het bedrijf. Als Korevaar senior op karwei was en er kwamen klanten, dan wist zij het lood- en zinkmes prima te hanteren. Ook draaide moeder Korevaar dapper mee aan de kraalbank voor het vervaardigen van goten en lijsten.

Drie broers 
Rond 1950 kwam zoon Henk als eerste meewerken in het bedrijf. Rond 1951 volgden zijn broer Ad en in 1952 ook nog broer Aart. De toenmalige werkplaats werd afgebroken. Daarvoor in de plaats plaatsten ze een houten kantoor in de Stoep. Een aantal oude woningen vormden het magazijn en verderop werden wat oude woningen omgebouwd tot werkplaats.

Nieuwe locatie
Er kwam een depot voor gasflessen. Familie Korevaar vervoerde alles met de bakfiets. Ook moesten ze alles steeds de dijk op en af sjouwen. In 1964 werd er daarom een flink stuk grond gekocht aan de Lelystraat, op het industrieterrein. Hier bouwde de familie een nieuwe werkplaats met bijbehorend magazijn en later ook een goed ingerichte showroom en kantoren. Begin 1967 werd het pand officieel geopend. Een flinke vooruitgang in mogelijkheden en uitstraling!

Innovatief stel
De ondernemende broers hadden oog voor techniek en innovatie. Installatiebedrijf Korevaar had als eerste in Nederland een elektrisch aangedreven machine in huis voor de fabricage van plastic dakgoten. Broer Henk gaf destijds een demonstratie aan de krant: “Plastic is stukken sterker dan zink en heeft als voordeel dat wij de goten hier in de fabriek al helemaal pasklaar kunnen maken.” Korevaar senior ging in 1965 met pensioen, maar bleek niets liever te doen dan zijn zoons bijstaan met allerhande klusjes in het bedrijf. Tot op zeer hoge leeftijd was hij dagelijks te vinden in de werkplaats.

Nieuwe kansen
De werkzaamheden namen in omvang toe. Een logisch gevolg van de kunde en servicegerichtheid van het installatiebedrijf. Daarnaast speelde ook de veranderende maatschappij een belangrijke rol. Na kolen en olie als energiebron voor verwarming werd het gebruik van gas algemeen. Eerst gingen veel gezinnen over op het stoken van een gashaard, later werd de centrale verwarming gemeengoed. De familie Korevaar haakte daarop in en ging over tot het leveren en monteren van gaskachels, witgoed, geisers en cv-installaties. Ook op andere vlakken deed het bedrijf goede zaken. Het voorzag in die tijd meer dan 500 houten noodgebouwen (van 1- en 2-klassige scholen), veel grote scholen, uitbreiding kantoorgebouwen, sportlokalen en ziekenhuizen in bijna heel Nederland van riolering en sanitair.

6 gedachten over “Korevaar Installatiebedrijf 100 jaar: ‘Van ketellapper tot warmtepomp’”

  1. Congratulations, prachtig om te zien hoe het bedrijf dat opa begonnen is na 100 jaar nog steeds een familie bedrijf is.
    Hennie en Maria Korevaar

Plaats een reactie

*=Verplicht veld