Concept-aanvragen chemiebedrijven kennen nog veel hobbels

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht gaat niet zonder meer akkoord met revisievergunning van de bedrijven DuPont en Chemours. De concept-aanvragen zijn bekeken en de gemeente Sliedrecht heeft een advies uitgebracht aan o.a. DCMR en Provincie Zuid-Holland. Er is nog veel niet in orde.

De gemeente Sliedrecht komt goed beslagen ten ijs in de reactie op de concept-aanvragen revisievergunning van de chemiebedrijven Chemours / DuPont. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De gemeente hekelt in een brief aan DCMR dat niet alle emissies in de aanvragen openbaar zijn. “Verder zien wij dat de vergunde luchtemissienormen, ook voor Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), worden overschreden”, schrijft de gemeente Sliedrecht, die dat niet acceptabel vindt. De gemeente komt verder in de adviezen met geconstateerde tekortkomingen. Volgens de gemeente voldoen de aanvragen ‘in de huidige vorm’ niet en zouden ze ‘niet ontvankelijk’ moeten worden verklaard.

Advies
Namens de gemeente Sliedrecht zette drs. Johan G. Vollenbroek één en ander op een rij. “Gezien de vele tekortkomingen zal de procedure meer tijd gaan vergen dan geraamd. Ook hierom is het nodig dat tot handhaving wordt overgegaan voor alle stoffen waarvan de vergunde emissies worden overschreden”, schrijft Vollenbroek over de concept-aanvraag van Chemours. Over DuPont zegt hij o.a.: “Omwonenden worden blootgesteld aan een cocktail van chemische stoffen afkomstig van DuPont en  Chemours: FRD, E1, PFIB, HFP, TFE, Ethers A/B, PFAC, HCFK’s, PFAC, PMVE, TFP, VF2, DME, HF, tolueen, MA,  MAA, chloroform, formaldehyde, dimethylether, dichloormethaan, “stof”, etc. Toetsing geschiedt echter  alleen per stof, niet voor de cocktail van stoffen die omwonenden inademen.” Ook dit advies telt schillende pagina’s. Mede dankzij dit uitgebreide advies komt de gemeente Sliedrecht ‘stevig’ over. 

Informatie online
Ook de GGD Zuid-Holland Zuid (Dienst Gezondheid & Jeugd) is nog niet helemaal tevreden: “Naar ons inzicht ontbreekt nu voldoende transparantie. Het zou goed zijn als DCMR de vergunningsaanvraag van elk van de bedrijven laat aanpassen.” Er wordt dan een aantal punten genoemd. “Over dit alles dient er goede publiekscommunicatie vanuit het bedrijf te zijn, bij voorkeur via een goed toegankelijke website van het bedrijf met goed vindbare en voor niet-technici begrijpelijke informatie over de activiteiten, emissies, mogelijke hinder, analyse van diverse risico’s en preventie en aanpak daarvan”, schrijft Henk Klapwijk, arts maatschappij en gezondheid, adviseur gezondheid en milieu in een memo. De gemeente Sliedrecht neemt dit advies over.

Geen enkele belemmering
Eind maart (GGD Zuid-Holland Zuid – Dienst Gezondheid & Jeugd – heeft het over eind april – red.) dienden de chemiebedrijven Chemours en DuPont concept-aanvragen voor een revisievergunning bij de provincie Zuid-Holland (en DCMR). De gemeente Sliedrecht heeft van de provincie de mogelijkheid gekregen om als effectgemeente een ambtelijk advies in te brengen op de concept-aanvragen. “Het advies wordt door de provincie meegenomen in de vragen die zij gaan stellen aan de bedrijven naar aanleiding van de ingediende stukken. Belangrijk om op te merken is dat dit een ambtelijk advies is aan de voorkant van het traject. In een later stadium, als de formele vergunningsprocedure loopt en de provincie een ontwerpbesluit heeft genomen, houden wij het recht om formele zienswijzen in te dienen. Dit advies vormt daar geen enkele belemmering voor”, schrijft demissionair wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met portefeuille Chemours dinsdag 29 mei 2018 aan de gemeenteraad.

5 gedachten over “Concept-aanvragen chemiebedrijven kennen nog veel hobbels”

  1. Alle zorgen zouden weggenomen kunnen worden door zaken duidelijk op te nemen in de nieuwe revisievergunning van deze bedrijven. Zoals verwacht komt er geen duidelijkheid in de emissies van de ZZS stoffen. Ook is er geheel geen duidelijkheid wat de effecten zijn van de blootstelling aan een cocktail van de gebruikte stoffen drs. Johan G. Vollenbroek is hier heel duidelijk over. De D.G.& J geeft ook aan dat er onvoldoende transparantie is. Ook vragen diverse instanties en bewoners om goede communicatie en spreken de wens uit deel te willen nemen in de discussie rond deze vergunning verlening. Al veel te veel zaken werden geregeld in achterkamertjes. Nu kunnen wij voor het eerst meedenken en praten om samen tot een leefbare situatie te komen voor zowel de Fabrieken als onze inwoners. En even een reactie op Arie “voor wat de bewoners van Dordrecht betreft staan wij natuurlijk achter Sliedrecht”, maar onze Gemeenteraad zelf laat nog niets van zich horen, het onderwerp staat niet eens in het verkiezingsprogramma van ons nieuwe college.
    Ik breng nog even een docu onder uw aller aandacht uit december 2017 NPO2 “BEERPUT NEDERLAND” DOC2.

  2. Nieuwe petitie aan gemeenteraad Dordrecht vandaag online gekomen! Teken en deel s.v.p. deze petitie! Hóóg tijd voor ’n grondige revisie v/d omgevingsvergunning DuPont / Chemours! (plaatsen van link is niet toegestaan – red.)

  3. Nu gaan we zien wat de mooie woorden van de Gedeputeerden Vermeulen en Janssen waard zijn.
    We gaan zien of bij DuPont en Chemours de gezondheid van de omwonenden geld mag kosten.
    We gaan zien wat de Burenraad in te brengen heeft.
    Staan Dordt en Papendrecht nog achter Sliedrecht? (lees Vollenbroek)
    Zijn het dezelfde ambtenaren van OZHZ en DCMR die de concept-aanvragen behandelen als die in het verleden zo soepel waren?
    Kennelijk zitten er nu toch weer twee bedrijven, die op een vergunning werkten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld