Column: Wipkip

Wie kwam er ooit op het idee om een speelwerktuig de naam wipkip te geven? Een ambtenaar? Of fabrikant? Of werd er een prijsvraag voor uitgeschreven? Want het apparaat heeft noch iets weg van een wip, noch van een kip. Het slaat gewoon nergens op. Vind ik dan! 

Het CDA en PRO Sliedrecht kwamen met de motie over wipkip tijdens de behandeling van de Kadernota 2021, dinsdagmiddag 29 september 2020. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Hoe kom ik er op. CDA Sliedrecht en lokale partij PRO Sliedrecht kwamen dinsdag bij de Kadernota 2021 behandeling met de motie Wipkip. In elke Sliedrechtse speelvoorziening zou dit apparaat moeten staan.  Op zich goed dat politieke partijen eens nadenken over de speelvoorzieningen, want er zijn nu speelwerktuigen die zelfs volwassenen niet begrijpen. Maar denken komt eerst en uitvoeren daarna. In Sliedrecht werkt het andersom. Maar misschien gaat het veranderen nu de Sliedrechtse politiek heeft besloten om de koers de komende jaren te verleggen.

Of je nu op elke sport- en speelplaats in het dorp een wipkip moet willen. De CDA-fractievoorzitter, op zich een potentieel een jonge vader, mag dat dan willen, maar waarom. Onderzoek onder bewoners naar de invulling naar een sport- en speelplaats in de buurt hebben niet aangeven dat er zeker een wipkip moet staan. Ook een zot idee. De motie werd wel aangenomen. Niet elke buurt heeft nog kinderen, die spelen op een wipkip.

Eigenlijk was het dus een belachelijke motie en doet het beeld weer ontstaan of ‘de Sliedrechtse gemeenteraad niet wat anders aan de oren heeft, dan na te denken over wipkippen’. Of waren de wipkippen in de aanbieding, 10 voor de prijs van 7. Geen idee.

Of zat er meer achter deze motie? Wilde initiatiefnemer CDA aangeven dat het met sommige speelplaatsen mis is? Zoals die aan de Burgemeester Ypeijstraat? Dat er bij sommige speelwerktuigen gebruiksaanwijzingen voorhanden moeten zijn op de speelplaats, omdat kinderen niet weten wat het speelwerktuig inhoudt? Dat wielen in Sliedrecht soms opnieuw worden uitgevonden? Dat de invulling niet altijd de wens is en was van kinderen, maar dat ouders zich er flink mee bemoeiden?

Dat speelplaatsen naar een onveilige speelplek zijn veranderd in een speelplaats, waar je lekker dwars doorheen kan crossen met de scooter of brommer zoals bij de Koningsweer / Baaneweer door een tafeltennistafel opzij te zetten en als gemeente na klachten nooit meer wat laten horen. Ook de CDA-wethouder Openbare Ruimte weet van dit veroorzaakte probleem! Nee, straks hier wel een wipkip plaatsen! Maar niet eerst een probleem oplossen.

Soms zou je als inwoner van Sliedrecht leden  van de gemeenteraad of bestuurders willen lanceren via een wipkip. Kan dat ook?

Kijk toch eens goed of er behoefte is, dan nu te komen met zo’n flutmotie. Speel met speelplaatsen door speeltoestellen (als de kinderen in een buurt er uit zijn gegroeid) door te schuiven van de ene naar de andere wijk. Dan blijft het vernieuwend en bespaar je kosten. Word creatief! En zet je niet te kijk als Wipkipgemeente. Zo’n beeldvorming gaat niet snel weg, net als de inmiddels afgeschafte gemeenteslogan ‘Groot in doen!’

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Wipkip”

  1. In WIKIPEDIA staat:
    Een veertoestel, veerelement of wipkip is een speeltoestel dat bestaat uit een springveer met daarbovenop één tot vier zitplaatsen. Als je je afzet of beweegt, zet de springveer zich in beweging.

    Dit speelgoed werd ontworpen door Tom Lindhardt, een Deense kunstenaar. Het eerste exemplaar werd geïnstalleerd in de stad Odense begin jaren zeventig. Verkoop via catalogus begon in 1972.[1]

    Een veertoestel wordt in de volksmond veelal aangeduid als “wipkip”, enerzijds door het binnenrijm, maar ook doordat dit type speeltoestel bij de introductie meestal de vorm van een dier had. De kip was een van de eerst beschikbare vormen, maar niet veel later volgden de hond, het konijn, het paard, een dolfijn en andere dieren.[bron?] Nog weer later kwamen er andere vormen: de motor, de scooter, de bloem en de evenwichtsbalk.

    De meeste veertoestellen zijn zittoestellen, maar er zijn ook staande- en evenwichtstoestellen ontwikkeld. Daarnaast zijn er ook veertoestellen in de vorm van een wip waarop twee personen tegenover elkaar kunnen zitten, net zoals op een gewone wip.

    Toch interessant om te weten.

  2. Hahaha, hier kan ik dan wel weer vrolijk van worden al is het triest. Had er al op gereageerd bij het CDA blok maar …..motie WIPKIP…..dit is echt leuk.

    Ben benieuwd naar de route: van BAGGER dorp naar WIPKIPDORP. Misschien een goed idee voor het museum om die omslag vanaf het begin bij te houden en het baggermuseum met het aantal wipkippen in het dorp mee te laten groeien. Huizen bouwen en problemen oplossen kan altijd nog.

    Jaren later vraagt een kind aan opa: ‘waarom zijn er hier zoveel wipkippen?’ Zegt opa: ‘dat is het werk van een bekende wethouder waar inmiddels een straat naar genoemd is lieverd’. ‘Maar die zijn toch voor kinderen en die wonen hier toch niet meer? Waarom zijn ze dan niet veel groter zodat opa’s en oma’s kunnen wippen?’ ‘Nee joh’, zegt opa, die wippen niet meer, de meesten zijn van voor de WIPKIP generatie, toen heette dit dorp nog Baggerdorp. Toen wipten ze anders.

    Even wikipedia: wipkip in het Engels is see-saw, een opleidingsapp voor studenten. Zal dus wel uit het frans komen: Bascule = weegschaal is via wip naar wipkip gegaan omdat de eerste uitvoering, ontworpen door een Deen, een kip was. Dan is dat weer duidelijk.

  3. Nooit zo over gedacht maar een wipkip is de oplossing voor elk willekeurig probleem. Dus niet alleen een wipkip op iedere speelplaats maar ook op het Winklerplein, het Watertorenterrein, Sliedrecht Noord (hij kan er maar vast staan en waar één wipkip over het spoor is volgen er vast meer), zet er ook één in oost en sluit deze dan direct aan op de warmtenet en bovenal zet er één op de plaats waar de raad vergadert. Wellicht voorkomt de wipkip ook nog symbool politiek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld