Column: Vuurwerkdetectiesysteem

Ik zet grote vraagtekens bij het zo door oud-burgemeester Bram van Hemmen (CDA) op handen gedragen kostbare vuurwerkdetectiesysteem. Het blijft namelijk erg stil. Waar blijft het resultaat, de uitslag? Bestaat het systeem wel?

In januari was er nog een bericht, nadat online krant Sliedrecht24 er een vraag over stelde. Een uitslag was er nog niet. Daarna werd het muisstil. 

Van Hemmen vertelde dit eerder in een persbericht van de gemeente: “Met dit systeem hebben we elk rotje in het snotje. Ik verwacht dat we met dit systeem gerichter kunnen optreden en dat we daardoor op termijn de overlast van vuurwerk effectief kunnen bestrijden: of het nu gaat om schade, geluidoverlast of om letsel.”

Rotje en snotje…die woorden vergaten we niet snel. Inmiddels is Van Hemmen burgemeester van Hoeksche Waard, een Nationaal Landschap. Hem hoor je er niet meer over. Er is ook geen enkele politieke partij die vraagtekens zet en vragen stelt, waarom we de uitslag nog altijd niet weten!

Het is inmiddels mei 2020 en het oude jaar 2019 ligt alweer achter ons. In november en december 2019 / jaarwisseling 2020 zou het vuurwerkdetectiesysteem moeten hebben gefunctioneerd. Ik heb grote vraagtekens of dat ook werkelijk zo is geweest en zou bijna daarvoor met een verzoek Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) willen komen. Ik heb het idee dat we voor het karretje zijn gespannen, dat is gaan rijden en in een onbekend ravijn terecht is gekomen. Zo stil is het!

En als die uitslag er wel ligt? Dat mag toch wel na zoveel maanden. Waarom komt de gemeente Sliedrecht daar dan niet mee naar buiten? Is het mislukt? Is de uitslag zoek? Was deze zo slecht, dat je het maar beter kan stilzwijgen? Zijn er mensen naar aanleiding van dit systeem aangehouden? Hoeveel dan? Wanneer?

Iets klopt er niet of iets is er niet goed gegaan, want anders wacht je daar niet zo lang mee? En waarom stelt een politieke partij er geen vraag over? Is daar soms een mededeling over gedaan in het presidium (alle fractievoorzitters en burgemeester)? Blijft het daarom zo stil? Maar waarom dan wel de inwoners erover informeren tijdens een bijeenkomst in september 2019.

Het had mooi geweest als de man met de grootste mond over vuurwerk in zijn gemeente, Bram van Hemmen, dit nog had afgerond. De man die illegaal vuurwerk onder de wapenwet wilde brengen en daarover de minister een brief schreef, op video vastlegde hoe handhavers werden belaagd met knalspul.

Wees transparant erover, want anders gaan de graafploegen worden ingezet met een WOB in de hand. Gooi het niet op corona. Ik voel namelijk aankomen, dat men er nog niet aan toe is gekomen, vanwege de coronamaatregelen.

P.S. Nog iets. Hoe liep het af met de brandweer? Ook zij staken vuurwerk af. De gemeente Sliedrecht zou hen toch een boete opleggen? Je hoort er niets over. Moet er na PRO Sliedrecht, Slydregt.NU, Geduld-2.0 nog een politieke partij komen in 2022: Sliedrecht24? Raadsleden, stel toch eens vragen en let op als iets wordt opgezet of het ook tot het eindje wordt afgemaakt en ingevuld. De gemeenteraad moet, als hoogste en controlerend orgaan, op dit soort zaken er beter bovenop zitten!

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

4 gedachten over “Column: Vuurwerkdetectiesysteem”

  1. Het systeem bestaat uit burgers die bij elke knal de politie bellen

  2. Laat mensen gewoon feest vieren pak die iligalen vuurwerk en laat mensen er niet mee weg komen bv in Wilhelminastraat was er 2018 op 2019 een auto in de brand door iligaal vuurwerk die mensen zijn nooit aangepakt of uit huis gezet hebben schade niet hoeven te betalen dat moet je aanpakken en kinderen bij de stoep met iligaal vuurwerk en laat de rest gewoon een feest zijn

  3. Beste Peter, Google eens naar vuurwerkdetectiesysteem in andere Nederlandse gemeenten (bijvoorbeeld Maassluis) en je snapt dat dit weggegooid geld / een fiasco is. Allen gestopt met na tienduizenden euro’s investering

  4. weet niet of vuurwerk was afgelopen weken paar keren grote knallen gehoord?

    Vrees dat sliedrechtse bevolking zoet gehouden werdt met loze belofte.
    Brandweer zou straf krijgen? las in de tijd burgemeester van hemmen was aanwezig. Dus had vantevoren al boel kunnen af blazen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld