Column: Met vuist op tafel

En daar was ie dan…
Nu niet op papier maar klip en klaar, zonder een woord Spaans, uit de mond van de burgemeester.

Chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Pal tegenover Sliedrecht, aan de overzijde van de Merwede. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De eerste burger uitte tijdens de nieuwjaarstoespraak maandagavond 8 januari 2017 in de kantine van v.v. Sliedrecht zijn grote bezorgdheid over het chemiebedrijf Chemours / DuPont aan ‘de overkant’ in Dordrecht. “Niet afbreekbare stoffen horen simpelweg niet in het milieu. Wij zetten ons daarom met betrokken gemeenten en provincie in om de uitstoot van deze en andere gevaarlijke stoffen zo veel mogelijk terug te dringen. Het uitgangspunt is nul uit de pijp. Die rommel hoort niet in lucht, water of grond”, sprak burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Het voelde als ‘nu eens niet een zinnetje op papier’ en ‘als met een vuist op tafel’.

Waarom moest dit zolang duren? Waarom liet de gemeente Sliedrecht jaren lang toe dat gif over de inwoners en hun bezit werd verspreid? Waarom?  Waar waren de gemeenteraden de afgelopen jaren? Waar was die vuist? Ik lag daar na thuiskomst van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sliedrecht over na te denken. Dat ben ik weer. Als journalist denk ik dan, wat voor reden heeft Van Hemmen om het nu pas te zeggen? Waarom op de nieuwjaarsreceptie? Zijn er belangen om het juist nu uit te spreken? Dit voorjaar komt het RIVM met de uitkomsten van het moestuinonderzoek. Weet Van Hemmen al meer? 

Van Hemmen kondigde maandagavond aan dat hij het Rijk nodig heeft en beloofde daar ‘stevig op in te zetten’. Van Hemmen: “Tegen de Staatssecretaris wil ik zeggen: Kijk nog veel kritischer naar het stoffenbeleid in Nederland. Er moet echt scherper dan nu gestuurd worden op de uitstoot van gevaarlijke en resistente stoffen. Dat is niet meer een kwestie van kunnen, maar van moeten.” Meer stoffen op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)? Waarom noemde Van Hemmen geen namen van stoffen? Wil hij de staatssecretaris uitdagen om eens met hem te praten over de gang van zaken? Wie moet ‘scherper sturen’? De staatssecretaris? De provincie die over de vergunningen gaat? 

Van Hemmen had een keiharde boodschap voor het chemiebedrijf: “Chemische bedrijven moeten zich maximaal inzetten op het voorkomen van uitstoot van gevaarlijke stoffen. Via de lucht, bodem, water. Hoe dan ook. Ik ben niet geïnteresseerd in intenties en relatiemanagement, ik wil vanaf nu daden zien! Chemours, zet zelf de noodzakelijke stappen en wacht niet telkens het maatschappelijk gedonder af. Dat is de morele plicht van elk chemisch bedrijf.” 

Vrienden zijn ze nooit geweest, maar de relatie is verziekt.
Benieuwd of de boodschap is overgekomen aan ‘de overkant’.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: Met vuist op tafel

 1. Triest dat er uberhaubt in 2018 zoveel nodig is om een moordfabriek dicht te krijgen.
  Het ultieme bewijs dat er vanaf de oorlog nog niets is veranderd.
  Ja toch wel, de kalender.

 2. Verkiezingstijdpraat.
  In de wandelgangen wordt gezegd: -Sorry hoor, ik moet even tegen je uitvallen.
  Dit is de normale gang van zaken bij de (zaken)lunch.

 3. Nou neemt de burgemeester een duidelijk standpunt in, is het weer niet goed. Als hij er niets over gezegd had, was er zeer waarschijnlijk een ‘column’ verschenen met de titel: ‘waarom niet met de vuist op tafel’ …
  Waar ik oprechte vraagtekens bij heb, is het feit dat 9 van de 10 ingezonden brieven en/of columns, van de hand komen van dezelfde persoon … die toevallig ook de eigenaar/redacteur/journalist van Sliedrecht24 is …

  Noot van de redactie:
  Lees even de laatste zin onderaan de column. Wanneer komt deze van de heer Verhoef?

 4. Je hebt het inderdaad goed gehoord, maar het is de mening van de Burgemeester. De raad heeft zich hierover nog nooit uitgesproken. Pas als de raad haar “zegen” heeft gegeven, dan pas is het beleid.
  Overigens in persoon maar ook namens D66 roep ik dit al twee jaar, nul uitstoot is het uitgangspunt.
  Nog voordat D66 in de raad komt is er al een speerpunt bereikt.

  Rene de Munck
  D66 Sliedrecht

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld