Column: Verkiezingsprogramma’s

Het is zomer (nouja, even niet naar het weer kijken) en woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen zijn al begonnen met het schrijven van hun verkiezingsprogramma. De strijd om de 21 raadszetels is begonnen…

Daar wilde ik het in deze column over hebben, want hoeveel politieke partijen hebben waar kunnen maken wat ze in hun verkiezingsprogramma voor de periode 2018 – 2022 hebben geschreven? Gaan ze bijna één op één dat programma weer overnemen voor 2022-2026 of worden punten aangepast, aangescherpt of gewoon geschrapt omdat ze al zijn gerealiseerd of niet zijn te realiseren?

Wie weet? Doorgaans lekt een programma pas uit als de verkiezingen eraan komen. Daarvoor geven de politieke partijen niet prijs wat zij hebben geschreven. Welke Sliedrechtse partij komt met nieuwe ideeën? Plannen, die er nu nog niet zijn, maar van betekenis kunnen zijn voor het Baggerdorp, vooral voor de inwoners en ondernemers? Wie durft ook met gewaagde voorstellen te komen? 

Soms zou je als journalist willen meeschrijven. Je hoort veel, leest veel en weet wat er leeft in het dorp. Als die schrijvers aan de verkiezingsprogramma’s dat nu ook hebben, dan komt het vast goed. Ik ben wel benieuwd wie met innovatieve plannen komt, een realistisch programma.

Komt er nog een nieuwe politieke partij bij in Sliedrecht?

Oja, schrijf vast in de agende. Er komt zaterdag 12 maart 2022 in Hof van Sliedrecht een politieke markt (11.00 – 12.00 uur) en een verkiezingenslunchdebat (12.00 – 13.00 uur) met de lijsttrekkers. Alle Sliedrechtse politieke partijen hebben inmiddels toegezegd. 

Deze column eindigt met een vraag! Wat zijn jouw wensen? Wensen die zeker in een verkiezingsprogramma moeten staan.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: Verkiezingsprogramma’s”

  1. @Jesse van ’t Hof

    De plaatselijke politiek moet in beginsel de in Den Haag geïnitieerde wetten uitvoeren. In ‘ons’ dorp hebben wij een regime wat dat d.m.v. Bijbelse doctrine ‘probleemloos’ overstijgt: het warmtenet hoefde dan ook niet van Den Haag. We weten nog niet wat er in de aanloop tot ‘ons’ warmtenet is besproken tussen de hotemetoten van ‘onze’ gemeente en die van HVC, maar wellicht gaan we daar ooit nog achter komen. Eén ding is alvast zeker: met bezorgdheid omtrent het klimaat heeft het niet ene mallemoer te maken. Meer logisch is dat dit draait om geld en macht(!).

    En alleszins ‘spannend’ dus: de nihilistische -op het ‘godvrezend’ gezag vertrouwende- meerderheid in ‘ons’ dorp zal de status quo van de Sliedrechtse dictatuur wederom gaan waarborgen. Besef sowieso dat ‘de democratie’ altijd de dictatuur is van de meerderheid.

    Ik wil overigens niet geregeerd of bestuurd worden. U wel?

  2. Spannende tijd 2022 is het zo, hopelijk maken mensen de juiste keuze.
    Zelf zou ik graag het volgende zien; afscheid nemen van het warmtenet project en inwoners een subsidie geven voor individuele verduurzamingen, vrij ondernemerschap (zondags openstelling toegestaan overval) dit trekt meer bedrijven aan, geen schoolgebouwen onderhands verkopen en of gebouwen slopen waar het meer en deel op tegen was, maar vooral luisteren naar de wensen van de inwoners en vooral daar iets mee doen.

  3. Stoppen met warmtenet en warmte winning uit de bodem. De ontwikkelingen/onderzoek/proeftuin met waterstof is al ver ontwikkeld. Voor relatief weinig geld kan het huidige gasnet gebruikt worden. Eerst de grote bedrijven op groene waterstof en dan de woningen. Nu wordt er geëxperimenteerd, o.a. in Sliedrecht, wat miljoenen kost. Door de subsidie van het Rijk wordt het doorgedrukt en de resultaten zijn bedroevend durf ik bij voorbaat al te zeggen. Netbeheerder Stedin is volop bezig met groene waterstof in proef woningen en dat kost echt geen miljoenen.

  4. Een extra milieu belasting voor mensen die hun tuin vol leggen met tegels, waardoor het regen water niet goed in de grond kan wegzakken. De gemeente moet extra kosten maken om het water aftevoeren of het komt bij de buren in de tuin of erger in hun huis.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld