Column: Vergiftigd. En nu?

Actueel is: kunnen inwoners van Sliedrecht nog groenten en fruit uit hun tuin eten? Daar moet de politiek op korte termijn een klip en klaar antwoord op geven! Op hen rust een zware taak! De politiek heeft er een potje van gemaakt namelijk en ik zal dat uitleggen. 

Is Chemours / DuPont de oorzaak? Wie doet nu eindelijk eens goed onderzoek? Graag een onafhankelijk en zonder ook maar enige belangen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voor een artikel op deze website sprak ik met Ted van der Vlies in Baanhoek. Het programma EenVandaag (AVROTROS) maakte naar aanleiding van dit artikel een reportage met Van der Vlies. Hij en zijn vrouw Marga eten geen groeten en fruit meer uit de tuin nadat is gebleken dat zij een hoog PFOA-gehalte in hun bloed hebben zitten. Ook de kinderen en kleinkinderen hebben ‘gegeten’ uit hun tuin. “Ik laat alles hangen voor de vogels”, zegt Van der Vlies. Wat heeft dit voor gevolgen voor anderen met een moestuin? Ted is ziek. Vergiftigd. En nu?

Ik heb mijn druiven in de achtertuin maar laten hangen. Zo ver zit onze redactie ook niet van chemiebedrijf Chemours / DuPont, het bedrijf dat als de boosdoenaar wordt gezien van de vergiftiging? Ik ben behoorlijk geschrokken en vast meer mensen met mij. Kunnen we nog wel groenten of fruit uit de tuin eten in Sliedrecht, nadat ook de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid afgelopen week dit kaartje en informatie verspreidde? Wat zullen er veel mensen bezorgd zijn in Sliedrecht en omgeving. 

Waar is de staatssecretaris? Ik stuurde haar via twitter een dm met het linkje van het artikel over Ted van der Vlies. Nul reactie van mevrouw demissionair-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu. Had geen reactie terug verwacht, maar niks van een vorm van medeleven met de situatie van Ted. Hij en vele anderen gaan geen groeten meer uit de tuin eten? Maar tussen 1970-2012 (uitstoot PFOA) hebben en hadden velen een groente- en fruittuin in Sliedrecht? En hoe vergaat het de dieren, de vogels, de dieren die grazen in de weide? Mevrouw Dijksma?

Wat voor waarde moeten mensen nog hechten aan een afgegeven schoongrondverklaring, nadat de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft aangegeven dat PFOA in grond en grondwater zit? Ja, daar werd tot nu toe nog niet op getest. Er is zelfs geen regeling voor het afvoeren van de grond? Waar moet die naartoe? Zelfs de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid weet het niet. Waar is de nu afgevoerde grond met PFOA gebleven, die al is weggehaald bij bouwprojecten? Wat betekent dit voor bestaande en toekomstige bouwprojecten? Wat betekent dit voor mensen die nu of in de nabije toekomst hun huis willen verkopen in Sliedrecht? Er zijn zoveel vragen! Heel veel…

Je zal nu maar je huis in het gebied willen verkopen. Dat valt niet mee kan ik me zo voorstellen. Het gebied is vele malen al landelijk in het nieuws gekomen en krijgt een slechte naam. We horen er de politiek niet over. 

De politiek is wel verantwoordelijk voor de vergunningverlening en dus de uitstoot. Daarom dikke vinger (de middelste) naar Den Haag. Daar hebben de afgelopen jaren een stelletje idioten gezeten, die steeds maar meer uitstoot toestonden. Die tussen 1970-2012 met PFOA onze regio, onze inwoners, onze dieren lieten vergiftigen. Wat hebben wij, onze kinderen en kleinkinderen nu opgelopen? Komt het slechte gezondheidsnieuws nu, binnenkort of over een aantal jaren? Ik ben bang dat die dikke vinger langszaam overgaat naar de wijsvinger en die wijst dan richting Koningskade in Den Haag (provincie Zuid-Holland). Het is de politiek die ons heeft vergiftigd met hun besluiten. Vergiftigd. U, de provincie Zuid-Holland! En nu? 

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

9 gedachten over “Column: Vergiftigd. En nu?

 1. Bedankt voor je waardevolle bijdrage Bert! Er zullen ongetwijfeld meer medewerkers zijn die bij D/C hebben gewerkt en soortgelijke ervaringen hebben. Hoop dat die ook in de openbaarheid gaan komen.

 2. Ben het helemaal met u eens!
  De politiek laat ons als burgers, maar laat aan ons aan ons lot over.
  Ik hoor en zie niets.
  En onze burgervader helemaal niet.
  Die is er toch voor zijn burgers?
  Wat kunnen wij nog meer doen?

 3. Met alle respect voor onze burgervader, maar die gaat liever softballen!
  Ook voor huwelijksjubilea hoef je geen moeite te doen.
  Kerkdienst bijwonen bij Aboutaleb is ook interessant.
  Maar nu een echte vader zijn voor de burgers, want dat betekent toch het woord burgervader?
  Bram (en al je onderdanen), neem jullie verantwoording!

 4. Ik hoop echt dat het zover komt, maar eerlijk gezegd betwijfel ik dat. De meeste van onze “bestuurders” zitten voldaan achterover geleund, hebben het over het verkwanselen van historische gebouwen, een burgervader die meer oog heeft voor heel brede en vage belangen, dan echt zorg te dragen voor zijn ‘Kinderen’ dus alle reden om daar vandaan helemaal niets te verwachten. Ik noem dat gewoon ijdele hoop!

 5. Gezien de eigen belangen durft ons gemeentebestuur geen actie te voeren. Bram van Hemmen heeft andere ambities. Daar hoef je dus niet op te rekenen. Een aantal medewerkers komt hier maandelijks de hand ophouden.

 6. Het Sliedrechtse gemeentebestuur zou nu op moeten staan en achter zijn burgers moeten gaan staan.
  Dat geeft wel risico’s!
  Burgemeester Boeveé stelde zich destijds bij de strijd tegen de Afvalberg Derde Merwedehaven te veel op als actievoerder.
  Ik houd het erop dat er vanuit het provinciehuis aan zijn stoelpoten is gezaagd, waardoor hij omviel.
  Dat ons huidige gemeentebestuur dit risico niet durft te nemen, snap ik.
  Maar ze zouden op zijn minst een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)kunnen eisen.
  Die durven echt onafhankelijk te zijn waardoor een minister in de problemen komt.
  Die zouden in staat zijn om te zeggen dat Du-Pont / Chemours niet in dit dichtbevolkte gebied hoort, als dat zo is.

 7. Rijkswaterstaat, waste treatment, DuPont hebben al die tijd v.a +- 1990 bij het monsteren
  gediscusieerd dat het C8 niet afbrak. Ook hadden we veel Spills dat de lucht in ging.
  De Yield was 93% dus 7 procent per dag ging de lucht of het water in.
  BELACHELIJK DAT DE AUTORITEITEN NU PAS VERONTWAARDIGING ROEPEN !

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld