Inwoner Sliedrecht heeft na PFOA-bloedtest 157,9

SLIEDRECHT – Inwoner van Sliedrecht Ted van der Vlies raakt er niet over uitgepraat. De bewoner van Baanhoek, pal tegenover chemiebedrijf Chemours / DuPont, blijkt na een PFOA-bloedtest een waarde van 157,9 ug/L. Dat is tot nu toe een recordmeting in de regio. De normaalwaarde (referentiewaarde) is < 10.0 ug/L (10 microgram per liter).

Ted van der Vlies vrijdagmiddag in zijn groentetuin met courgettes, die hij niet meer durft te eten. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De test was 23 maart 2017 afgenomen bij Result Laboratorium in Dordrecht, die ook de testen voor DuPont laten uitvoeren in Duitsland. Ted en Marga mochten meedoen met de motie ‘Bloedonderzoek’ van de gemeente Sliedrecht. De hoogst gemeten waarde bij het RIVM-PFOA-bloedonderzoek bij iemand uit de regio was eerder 149,0 ug/l. 

Op de kop
“De waarde van het bloed van mijn vrouw is 89 ug/l, dit is de kritische grens. We zijn geschrokken van het resultaat. Al ruim 40 jaar eten we groenten en fruit uit onze tuin. Dan denk je gezond te eten, onbespoten groenten en fruit”, zegt het echtpaar Ted (69) en Marga (66) Van der Vlies. Sliedrecht24 sprak hen vrijdagmiddag 29 september 2017 tussen de groenten en fruit. “We eten niets meer. De vogels mogen het opeten.” Ze zitten op het oog rustig in hun tuin. Marga, geboren in Baarn en Ted, geboren in Gouda, wonen alweer 45 jaar met plezier in Baanhoek. Maar de uitkomst van het bloedonderzoek zet hun leven op de kop. Ook bij hun kinderen, die niet allemaal meer in Sliedrecht wonen, waren PFOA waarden geconstateerd hoger dan gemiddeld. 

Hieronder de brief met de hoge bloedwaarden. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Ziek
Boosheid en teleurstelling overheersen. PFOA komt vooral door voeding in het bloed. “Ook het gevoel alleen te staan. Als éénling”, zegt Ted van der Vlies. De oud-marktkoopman leidt aan chronisch lymfatische leukemie en heeft huidkanker. Hij heeft nauwelijks weerstand. Ook zijn vrouw Marga had dit nooit kunnen denken. Ze wonen aan de overkant van het chemiebedrijf Chemours / DuPont, maar hebben nooit rekening gehouden met vervuiling van de grond, hun omgeving. Ze hebben zich aangesloten bij C8 Claim, maar horen van hen niets. Marga voelt zich redelijk goed en heeft op het oog geen klachten. Afgelopen jaren verloren ze veel buren. Zeker zes. Overleden aan allerlei soorten kanker.

Dringend verzoek onderzoek
Ze hebben een fantastische tuin met veel fruitbomen en kweken zelf hun groenten. Kippen en een heerlijk zitje. Eten uit hun tuin doen ze al jaren. Dat is nu voorbij. De courgettes liggen afgeplukt op een hoop, appels en peren hangen volop aan de boom en druiven worden opgegeten door de vogels. “We weten nu niet wat we moeten doen”, zegt Marga, die aandringt op een groot onderzoek in hun tuin en actie door de gemeente Sliedrecht. “Hoe nu verder? Mogen we nooit meer eten uit onze tuin? We willen geïnformeerd worden en laten ze hier maar grondmonsters nemen!” Ted en Marga van der Vlies hopen dat de politieke partijen in Sliedrecht in actie komen. 

48 gedachten over “Inwoner Sliedrecht heeft na PFOA-bloedtest 157,9”

 1. Dit is een misdaad tegen de mensheid
  Kunnen ze daar niet voor worden aangeklaagd;
  -Genocide op lange termijn-

 2. Wordt de Oude Uitbreiding, de Havenstraat, ook vergoed?
  Wij hebben jaren last gehad van die lucht van Dordrecht.
  Ik had daar heel veel last van astma en mijn zoon ook.
  Nu woon ik bij de Horst en bijna geen astma en dan de Havenstraat.
  Altijd die viezigheid ingeademd en dan niet meetellen?
  Schandalig van de gemeente Sliedrecht!
  Wij moeten maar zien!
  Bij de Havenstraat stinkt het altijd!
  Bedankt, Van Hemmen!

 3. Waar blijven onze artsen en hun vertegenwoordigers>
  Is er een gemiddeld hoog overlijden aan deze ziekte in onze regio?

 4. Werkelijk niet te geloven. Hoe lang kan dit nog doorgaan?
  En maar vol blijven houden dat alles binnen de normen blijft en niet schadelijk voor de volksgezondheid. En al eens nagedacht hoeveel mensen hier in Sliedrecht kanker hebben, er voor behandeld zijn of eraan overleden zijn? Volgens mij bovengemiddeld veel. Te erg. Sluiten die fabriek!

 5. Iedereen met een beetje inlevingsvermogen en gevoel mag hier op dit medium reageren maar reacties van personen die er toe doen mis ik enorm! Burgemeester waar blijf je? Mijn vader liet zich duidelijk en zeer helder uit als hij het niet eens was met de gang van zaken! Een vader die het niet hoor en zichtbaar opneemt voor degene die hij onder zijn hoede heeft is niets en verdient zeker geen respect!

 6. Chemours strooit over onze tuinen allerlei vuil.
  Mogen wij ook de tuinen van dat bedrijf of de tuin van de directeur bestrooien met goed wat niet te eten is?
  Ik denk aan zaad van de stekels waar dan ook nog wel brandnetelzaad tussen zou kunnen zitten.
  Zouden wij daar een vergunning voor aan kunnen vragen bij de provincie?
  Dan kunnen die ook eens over ons burgers vergaderen.

 7. De politieke partijen hoeven niks meer te doen dan hun plicht.
  Zorgen dat deze fabriek sluit.
  Zij verzieken ons leven en wie weet zijn er mensen aan gestorven zonder dat iemand het in de gaten had.
  Dus dicht dat vuile zaakje!

 8. Ik ben geschrokken van reacties van mensen met een volkstuin die op hun tuintje, tuinafval hadden verbrand. Men kreeg boetes van 65 tot 245 euro. Er komen door dit gedrag mogelijk giftige stoffen in de lucht. Dat mag gelukkig niet en is een delict.
  Wie kan mij uitleggen in dit kader wat het verschil is met Chemours? Met welke maten wordt gemeten? Ik zag vanavond de man van Baanhoek op TV die als de Sliedrechter met het meeste gif in zijn lijf wordt genoemd. Hij gaf jarenlang zijn kleinkinderen onwetend en in alle onschuld fruit uit eigen boomgaard. Hoe ongeloofwaardig ben je als overheden het om Chemours gewoon zijn gang te laten gaan.
  Bram de Winter, je verdient alle respect met je actie vanmorgen. Maar waar was de “onze” Bram met zijn protest? Zoals je zei op TV toon ballen overheid en ga over tot echte actie.

 9. Hier schrik ik van, ik heb vroeger wel 80 paar kinderschoenen bij Ted gekocht.
  Sterkte man !

 10. Onze onverheid is corrupt en dient aangepakt te worden zonder aanziens des persoons.
  En iedereen die dat verhindert ook, onverheidsinstantie of niet. Loonslaaf of niet.

  Men heeft een geweten. Men dient dat te gebruiken en te laten prevaleren boven hun directe eigenbelang, te weten hun hypotheekje waar iedereen zich in heeft laten vangen door onze vrinden van D66, CDA, PVDA en VVD sinds de jaren ’60.

  De tijd dat men probleemloos hun geweten af laat kopen voor een paar duizend per maand door een onverheid als werkgever welke meent zichzelf een autoriteit te mogen noemen zal spoedig ten einde komen.

  Noteer. Documenteer. Neem op. Procedeer. Vervolg. Onaflatend.

 11. Dupont /Chemours is een BRZO bedrijf dat al jaren de provincie Zuid-Holland als bevoegd gezag heeft.
  De gemeenten Dordrecht en Sliedrecht spelen hier nauwelijks een rol in en worden alleen geïnformeerd.
  Reden te meer dat de gemeenten (en hun omgevingsdienst) zich (ook publiekelijk) vierkant achter de lokale bevolking dienen te plaatsen.
  De Washington Post heeft eerder een zeer lezenswaardig artikel geschreven over een vergelijkbare zaak met DuPont; PFOA in de USA.
  https://mobile.nytimes.com/2016/01/10/magazine/the-lawyer-who-became-duponts-worst-nightmare.html

 12. Is iedereen dom ofzo? Tuurlijk zal het bedrijf niet gestopt worden door de NLse overheid, er gaat simpelweg teveel geld in om. Over een twintigtal jaar zal er iemand een excuus maken, en aangeven dat ze met de kennis van vandaag de dag anders hadden moeten handelen “back then”…hahaha, alsof winst minder belangrijk is dan volksgezondheid voor de overheid. Wakker worden mensjes. XD

 13. Het is niet alleen deze inwoner die de dupe is, er zijn meer sterfgevallen die waarschijnlijk aan Chemours te wijten zijn, maar daar zullen we nooit achter komen.

 14. Volgens mij worden hier verschillende grootheden door elkaar gehaald.
  1 ug (microgram0 is gelijk aan 1000 nanogram.

 15. Willen julie, behalve je boosheid delen op sites als deze, aub ook protestbrieven sturen/mailen aan de lokale colleges van B&W (vooral ook van Dordrecht), aan de politieke partijen waarop jullie stemmen, aan tweedekamerleden, minister en staatssecretaris (Schultz, Dijksma)? Kortom: daarheen waar de besluiten worden genomen? En evt aan de drinkwaterbedrijven, provinciale staten, omgevingsdienst ZHZ/DCMR? De motie Stop giflozingen Chemours werd in mei in de 2e kamer door 5 partijen gesteund, in september door 8 partijen. Helaas alsnog verworpen door tegenstemmen van CDA, D’66, VVD, PvdA en SGP. Kwestie van een lange adem?

 16. Maandag 10 uur komt een delegatie kamerleden pols hoogte nemen…wij gaan demonstreren voor de poort van Chemours.

 17. Nee, want deze onderzoeksgegevens zijn ons niet bekendgemaakt.
  Bovendien is dit een persoonlijk verhaal vanwege de zeer hoge waarde, de hoogste nu bekend in de regio.
  Bovendien is dit een inwoner van Sliedrecht.

  Door alleen dit persoonlijke relaas op te tekenen, maakt ons niet meteen onafhankelijker of afhankelijker.
  Een ieder weldenkend mens kan zijn eigen conclusies trekken. U deed dit al.

  Redactie Sliedrecht24

 18. Oke oke, dit is niet goed, maar er zijn inmiddels meer dan 800 mensen getest waarbij voor 98% geen waardes boven de 5 ppm zijn uitgekomen ? Deze mensen wonen in de directe omgeving en sommige eten groente en fruit uit eigen tuin. Is het mogelijk om ook deze informatie te delen, dit zal jullie site een stuk onafhankelijker maken. Op de manier hoe de berichtgeving nu naar buiten wordt gebracht zorgen jullie ervoor dat inwoners gaan leven in een angstcultuur.

 19. Afgezien van Chemours, hebben Ted van der Vliet en al zijn buren, die inmiddels overleden aan uiteenlopende soorten kanker, nooit Roundup gebruikt? Dat zou ik nou zo graag willen weten!

 20. Puur toeval weer zeker dat meneer kanker onder de leden heeft? Om maar een enkel citaat uit een van de onderzoeken te halen:

  ” In 1992, employee surveillance data at the DuPont Washington Works fluorochemical plant revealed a statistically significant excess of cancers of the buccal cavity and pharynx, kidney and other urinary cancers, and leukemia among the workers (DuPont 1992).”

  http://www.ewg.org/research/credibility-gap-toxic-chemicals-food-packaging-and-duponts-greenwashing/new-scientific#.Wc6ntFu0Opo

  Daarnaast is mijn vader 2 jaar geleden overleden aan leukemie na vele jaren op steenworp afstand van de Baanhoek te hebben gewoond. 1600 mensen per jaar krijgen in Nederland de diagnose leukemie. een kans van 0,009%. Wel erg verdacht vindt u niet?

 21. Iedereen moet zelf bepalen wat hij of zij zelf gebruikt. Het onvrijwillig toedienen van PFOA hoort daar m.i. niet bij. Sluit die gifkraan! Hoe lang moet het duren voordat het kwartje valt Van Hemmen? Bang voor je carrière?

 22. Dat geklieder met gif is niet meer van deze tijd. Een modern bedrijf zou zijn troep toch binnen moeten kunnen houden! Iedereen met belangen bij Chemours / Du Pont moet zich diep schamen voor dit geklungel.

 23. Op de aanvraag voor de nieuwe vergunning 0 uitstoot en lozingen van alle zéér gevaarlijke stoffen die een gevaar vormen voor onze gezondheid.

 24. Dat geklieder met gif is niet meer van deze tijd.
  Een modern bedrijf zou zijn troep toch binnen moeten kunnen houden!
  Iedereen met belangen bij Chemours/DuPont moet zich diep schamen voor dit geklungel.

 25. Wat moeten wij nog meer doen om duidelijk te maken dat deze productie moet stoppen.
  Rest 0 uitstoot en lozingen op de nieuwe vergunning.

 26. Inderdaad diep triest dat dit gebeurt.
  Anderzijds lijkt het me ontzettend lastig e.e.a te bewijzen.
  Hoeveel mensen in ons dorp leven sowieso al erg ongezond getuige de kratten bier en pakjes sigaretten die nog steeds volop worden gekocht? Daarnaast verziekt menig inwoner al vanaf jonge leeftijd zijn lichaam met drugs die vrijelijk verkrijgbaar zijn in ons dorp. Lijkt me een hoofdpijndossier voor advocaten e.d. om hiervan een zaak te maken.

 27. Burgemeesters van Sliedrecht en Papendrecht en Dordrecht wordt eens wakker!
  Zorg er eens voor dat de Tweede Kamer deze fabriek sluit.

 28. Er zijn er daar nog veel meer die uit hun eigen tuintje eten en wat te denken van de honing producent Wordt er soms nog wat in de doofpot gehouden?

 29. Krijg er kippenvel van.
  Wat erg.
  Wij wonen aan de overkant aan het Boterdiep.
  Ook in onze flat zijn meerdere mensen aan kanker overleden.
  Triest, diep triest.

 30. Wat ik mij afvraag is waarom niet iedereen gewoon getest kan worden.
  Het is toch te gek voor woorden dat je “uitgekozen” moet worden of kom ik dan uit een ei.
  Gewoon sluiten die tent.
  Lost een heleboel op.

 31. Wachten op C8 claim.
  Koek, koek wakker worden dit zijn een paar handige jongens die een ieder die mee doet flinke smak geld afhandig hebben gemaakt.
  Waarschijnlijk is het nooit hard te maken dat het van deze fabriek komt.

 32. Wat is nu een gezin in de statistiek?
  Gemeente zal zich wel gedragen als Pilatus.
  Bij Chemours, ja, ja als de wind verkeerd staat.

 33. Wat is nu een gezin in de statistiek?
  Gemeente zal zich wel gedragen als Pilatus.
  Bij Chemours, ja, ja als de wind verkeerd staat.

 34. Wat moet er nog meer komen?
  Dicht die boel!
  Overheid, neem uw verantwoording!
  Of durft u niet?
  Wij wensen deze mensen veel sterkte toe en blijven strijdkrachtig.

 35. En over 30 jaar geven ze toe dat ze anders hadden moeten handelen.
  Mensen dit kan zo echt niet doorgaan.

 36. Dit is een ernstige zaak en hij staat waarschijnlijk niet alleen.
  Kamerleden zullen tijdens een presentatie en lunch te horen krijgen dat dit een hoge uitzondering is. Waarschijnlijk zal Dupont / Chemours suggereren dat deze mensen pannetjes hebben opgegeten om aan een dergelijke hoge PFOA waarde te komen.
  Er wordt steeds meer ontdekt.
  De ene gifplek na de andere.
  En het blijft maar doorgaan met het willens en wetens vergiftigen van mens en milieu.
  Het wordt hoog tijd dat er nu een keer wordt ingegrepen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld