Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Column: Tweede leven

Ineens duiken er cijfers op. Ineens is daar de communicatie zoals je dat als gemeente behoort te doen. Het is de eerste keer dat wordt uitgedragen waar, hoeveel en wat is geplant (in een jaar). In dit geval gaat het om het onderwerp: kerstbomen met kluit. Ze krijgen een tweede leven en dat is natuurlijk heel fijn.

Een kerstboom die de gemeente Sliedrecht een tweede leven geeft door deze te herplanten. (Foto gemeente Sliedrecht)

De gemeente is een ster als het gaat om het verlenen van kapvergunningen en het kappen van bomen. Dat is helaas al vele jaren zo. Bij Sliedrecht24 wordt regelmatig door lezers hun ongenoegen geuit.

Ik wees meerdere malen, maar ook onlangs nog (ook nog in een persoonlijk bericht aan de wethouder van Openbare Ruimte, Milieu en Duurzaamheid) op het beter communiceren over (zieke) bomen en besluiten. Je communiceert dan ook het positieve!

Kom niet alleen met informatie welke bomen je kapt, waarom je kapt, maar ook wat je plant. Een partijgenoot van de betreffende wethouder haalde het ‘tweede leven’ ook nog aan in een column in een andere krant.

En kom altijd met cijfers! Dat is nog steeds niet heel goed op orde, maar de gemeente kwam vrijdag 10 januari 2020 met deze tweet.. en met cijfers. Een begin zeg maar…

Vast staat dat wordt bijgehouden wat er wordt geplant en omgehakt in de gemeente Sliedrecht.

Maar je kan zo’n tweet vanuit communicatie nog veel beter oppakken. Dat gebeurt alleen niet. Ja, met een mededeling op sociale media. Ik vind het tekort door de bocht. Je hoopt door ‘smalle communicatie’, dat dit breder wordt opgepakt. En wij als online krant doen dat. -:)

Het is prachtig dat in dit geval kerstbomen met wortel, na een periode als ‘gezelligheidsboom’ in woningen, opnieuw in de volle aarde kunnen worden geplant in het dorp. Dat ze een tweede leven krijgen.

Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Levensvatbare kerstbomen die met kluit worden gebracht bij de gemeente moeten elk jaar een tweede leven krijgen. Dat de gemeente daar rekening mee houdt en ruimte voor vrij houdt of beschikbaar stelt. Daarover zou je net zo lang moeten ‘doordrammen’ als dat je een einde wilt maken aan (illegaal) knal- en siervuurwerk in je gemeente. 

Goed bezig!

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

1 gedachte over “Column: Tweede leven”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld