Column: Weg kerstboom of toch niet?

Een kerstboom stond bij ons dit jaar niet in de woonkamer.

Om eerlijk te zijn. Jaren hadden wij een kerstboom, altijd met een kluit. Maar als wij deze dan vervolgens in onze tuin hadden geplant, nadat de boom enkele weken in de woonkamer had gestaan, dan ging deze na verloop van tijd dood. 

En dus kochten we de laatste keer, kerst 2018, een duurdere boom, goede kluit en we waren ‘lief’ voor hem. Maar ook deze boom ging nadat deze door mij in onze achtertuin was gezet na verloop van tijd dood. Een conclusie zou kunnen zijn: geen groene vingers. Dat ontken ik in alle toonaarden. Verkeerde grond? Dat zou zomaar kunnen, maar andere bomen doen het wel. 

Toch denk ik dat de grond de oorzaak zou kunnen zijn, al kan een kerstboom het prima doen op schrale grond. 

Dit jaar zaten we dus met kunst in huis. Vandaag ruimen we alles op en wordt het weer ‘kaal’. Onze dochter houdt van een kerstboom in huis, maar ook zij vond het dit jaar prima. Heb haar er één keer over gehoord. Maar ze kwam wel met een heel goed idee. “Papa, waarom worden alle kerstbomen met een kluit niet met een nummer en naam op de Sociale Moestuin geplant. Dan kan je die volgend jaar weer ophalen.” 

Goed idee, Mirjam (Lankreijer, voorzitter Sociale Moestuin Sliedrecht)? 
Hoeven de bomen komende week niet in de shredder van de gemeente Sliedrecht.

Of op zo’n korte termijn het mogelijk is en het nog op de Sociale Moestuin kan worden gerealiseerd, is de vraag. Via Sliedrecht24 zouden we een oproep om de boom met kluit te brengen wel snel kunnen doen!

In het kader van meer bomen in het dorp (al is het weer voor een jaar en daarna weer terug) zou het passen. Dan zou het centje (vijftig cent) van de gemeente Sliedrecht naar de Sociale Moestuin gaan, aan jouw boom komt een nummer en dat wordt gekoppeld aan een namenlijst. Moeilijk is het niet. En gewoon een goed idee van het kind.

De kerstballen gaan er vandaag uit bij veel mensen. Laten we één (kerst)bal bij de Sociale Moestuin leggen.
Die gaan vast reageren…

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Weg kerstboom of toch niet?”

  1. Oohh jammer zeg, maar misschien op een ander plek in Sliedrecht want het idee is super! Leuk om te lezen hoe de sociale moestuin werkt.

  2. Beste Peter,
    Allereerst de beste groen(t)e wensen voor een goed en gezond 2020.

    Wat een super leuk en creatief idee voor de kerstbomen! Als Sociale Moestuin ondersteunen we het gedachtegoed dat groen vooral duurzaam mag zijn. Recycle bomen zou een prachtige oplossing zijn en mensen ook een beter gevoel kunnen geven over de aanschaf van de speciaal voor de kerst gekweekte bomen.

    Kunnen we dat op de Sociale moestuin realiseren? Helaas is dit niet mogelijk op de moestuin.
    De moestuin verbouwd ecologisch. Dat betekent dat we geen gif spuiten. Het voordeel daarvan is dat we alle inwoners van Sliedrecht van gezonde groenten kunnen voorzien, zonder chemicaliën. Het nadeel daarvan is dat we ook erg gevoelig zijn voor ziektekiemen. Neem bijvoorbeeld knolvoet, dat is een schimmel die erg besmettelijk is. Kool wordt daar ziek van. Als eenmaal deze ziektekiem op de tuin is dan moet je dat stuk grond behandelen als een besmettelijke ziekte. Dus laarzen wassen en gereedschap schoonmaken. Bovendien mag op dat stuk grond 6-7 jaar lang geen kool gezet worden.

    De aarde die bij kerstbomen zit kan dus ziektekiemen bevatten die een bedreiging kunnen vormen voor onze groente teelt. Als we een ziekte op de tuin binnenkrijgen kost dat onze oogst en geeft dat problemen met het roulatieteeltplan (elk jaar andere groenten op een ander stuk grond). En de oogst opbrengst, die inwoners van Sliedrecht bij ons komen kopen, is voor ons belangrijk omdat we daar een deel van onze kosten mee kunnen betalen.

    Ook de ruimte op de moestuin is niet groot genoeg om alle bomen met kluit te kunnen plaatsen. Jaarlijks stellen wij bijna 1/4 tuin beschikbaar voor schoolkinderen. Zij kunnen gratis bij ons op de tuin leren hoe groenten groeien, oogsten en hebben een oogstfeest ter afsluiting. Als moestuin hebben wij zelf geen opbrengst van deze grond. Dus alle overige grond is hard nodig om onze groenten te telen om zo te zorgen voor bijvoorbeeld het geld voor de huur van de grond. Wat gelukkig steeds beter lukt omdat meer inwoners van Sliedrecht weten dat wij groenten verkopen voor iedereen in het dorp en dat ze daarmee ons project ondersteunen.

    Ik hoop dat het idee van recycle bomen op een andere plek in Sliedrecht een vruchtbare bodem kan vinden.
    Hartelijke groe(n)ten Mirjam Lankreijer (voorzitter)

  3. Zeker een goed idee! Kinderen hebben vaak goede ideeën en een logische oplossing.
    Wie weet lukt dit. Mooi hoor!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld