Column: ‘Respectvol Sliedrecht’

In de huidige periode waarin we leven valt het mij op dat de samenleving steeds verder polariseert. Steeds vaker staan mensen lijnrecht tegenover elkaar in hun standpunten, ook in Sliedrecht. Onderwerpen als klimaat, sinterklaas, vuurwerk, immigratie en vooral de maatregelen rond covid-19 zijn prima basisingrediënten voor een verhitte discussie.

Nu is het natuurlijk ook zo dat er in deze tijd veel mogelijkheden zijn om je mening te uiten. Online bedrijven faciliteren de kanalen om duidelijk te maken hoe je ergens over denkt. Social media, forums, podcasts en columns zijn bij uitstek geschikt om je opinie te schetsen in woord, beeld en geluid.

Uiteraard ben ik, getuige ook deze column, geen tegenstander van de online opties die er zijn om dingen met de wereld te delen. Er zijn talloze mogelijkheden om je creativiteit in muziek, film, foto’s en teksten op een eenvoudige manier aan anderen te tonen. Mooie platforms voor mensen om hun talenten te gebruiken en te delen.

Maar nog even over die meningen dan. Soms lijkt het erop dat mensen in de digitale wereld nog net wat makkelijker geen blad voor hun mond nemen dan in de “gewone” wereld. Veel mensen typen er op los om een ander van hun mening te overtuigen of medestanders te vinden. Het grootste probleem heb ik met de respectloze manier waarop vaak elkaar dingen wordt verweten en mensen voor van alles en nog wat worden uitgemaakt. De ene probeert nog groffer te zijn dan de ander. Weer een ander probeert blijkbaar een prijs te winnen met iemand tot op het bot te beledigen.

Misschien moeten we onszelf even goed de spiegel voorhouden en nadenken hoe we ergens op reageren. Of is er ook een mogelijkheid om een keer ergens niet op te reageren? Er schijnt zelfs een optie te zijn om je mening niet altijd, overal en richting iedereen te ventileren. Ik denk zelfs dat het mogelijk is om niet altijd ergens iets van te hoeven vinden. Soms geen mening of oordeel ergens over hebben kan denk ik heel ontspannend zijn. Maar ongetwijfeld dat ook hier de meningen over zullen verschillen.

Zullen we dan op z’n minst respectvol met elkaar omgaan in ons relatief rustige mooie plaatsje Sliedrecht?

John van der Aa

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld