Column: Raadsinformatiesysteem

Hoe kan je nu zonder de inwoners te informeren het openbare raadsinformatiesysteem IBABS niet meer aanvullen? Dat kan in Sliedrecht. Bij de gemeente Sliedrecht! Zelfs geen mededeling die dit aangeeft.

Het raadsinformatiesysteem is nog wel te raadplegen (inlog: Sliedrecht, burger, burger) , maar er staan na augustus 2021 geen actuele zaken meer vermeld. Geen aankomende vergaderingen, College Informatiebrieven of andere ingekomen stukken. 

Waarom neemt de gemeente de inwoner andermaal niet serieus? Geen idee. Ik denk alleen dat er totaal niet over na wordt gedacht. Niet door het college, niet door de griffie of door de afdeling communicatie (als die nog bestaat).

De gemeente heeft een informatieplicht. 

Voor de raadsleden is het nieuwe IBABS in gebruik genomen. Niet toegankelijk voor de inwoners en ook niet voor journalisten. Natuurlijk is dat helemaal niet goed, want je zorgt er voor dat niemand meer goed wordt geïnformeerd. 

Omdat communicatie faalt…

Zonder er al te veel publiciteit aan te hebben gegeven (alleen op een niet gelezen gemeentepagina in de papierenbomenkrant), is door de griffie de website Raad Sliedrecht opgetuigd. Mooi en overzichtelijk. Dat wel. Daar moet je nu zijn voor de raadsvergaderingen en veel informatie over de raad, soms wat over raadsleden of hoe besluitvorming gaat.

Maar knullig is de communicatie wel. Maak dan een verwijzing op de pagina van IBABS!

Ondertussen blijven de raadsleden die door de inwoners zijn gekozen stil. Geen vragen er over. Of zijn die wel gesteld, maar konden wij die vragen ook niet zien?

Hopelijk ontwaakt iemand snel uit de zomerslaap om dit eens heel goed te communiceren, want wie nog politiek is geïnteresseerd, haakt zo snel af. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Raadsinformatiesysteem”

 1. Vanmorgen kreeg ik, totaal onverwacht, een uitgebreide mail van de gemeente Sliedrecht binnen
  met Raadsinformatie van heel lang geleden tot nu toe.
  Wist niet meer dat ik hier een abonnement op had.
  Zo lang was het al geleden, dat ik het voorlaatste mailtje kreeg!
  Over de website Raad Sliedrecht stond er geen woord in.
  Ria de Mul: met alle respect voor de ambtenaren en/of de raadsleden, die hun best doen voor
  (veel) betere communicatie met de Sliedrechtse burger: Die communicatie is op vrijwel elk niveau
  nog steeds een rommel.
  En nu er al verkiezingsborgen worden geplaatst voor volgend jaar(!):
  Gebruik de tussenliggende tijd voor verbetering van die communicatie!
  Ik heb niet de indruk, dat de doelgroep(en) echt in beeld zijn voor wat de vorm en inhoud betreft.

  De komende periode kan ook gebruikt worden voor goede voorlichting over de gemeenteraad, de provinciale staten en andere bestuursorganen, om de gewone burger wie, wat en waar doet.
  Niet iedereen in Sliedrecht weet daar de weg in.
  En niet iedereen heeft daar een boek over in huis.

  Peter Donk heeft met zijn column gelijk.
  (Al zou ik het anders verwoord hebben.)

 2. Dat Peter niet was geinformeerd was over deze wijziging is vervelend, maar om daar nou alles en iedereen bij de haren bij te slepen is wat overdreven.

  Ik hoop dat onze raadsleden zich bezighouden met belangrijkere zaken, er is genoeg te doen waar nu nog veel te weinig mee gebeurt. Een verloederd centrum en het aantal lokale voorzieningen holt achteruit. Er is geen visie/beleid op lokale leefbaarheid, maar deze staat wel flink onder druk, terwijl het lokale bestuur vooral bezig is met regiozaken, maar daar hebben we ze niet primair voor benoemd. Met deze manier worden (zijn) we vooral een buitenwijk van Dordrecht.

  Het zou mooi zijn als onze lokale partijen meer tijd gaan steken in het actief sturen op actviteiten die direct ondersteuning leveren aan de lokale woonomgeving en zich minder druk maken over regioaangelegenheden die de inwoner niet ziet of hoort.

 3. Goeie column!
  Raadsleden staan te ver van communicatie met de burger af. Het is juist zo belangrijk om communicatie, informatie en inzicht zo scherp mogelijk te houden.

 4. Zonder in te loggen zijn de raadsstukken voor geïnteresseerden in te zien.
  Dus daar hoef ik als raadslid geen vragen over te stellen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld