Column: Politici zijn draaikonten!

Het draaien van politici begint me te storen. 

Politici zijn veelal geboren leugenaars, mensen die beloven en dingen niet nakomen,… Je zou ze soms achter het behang willen plakken. In mijn omgeving ken ik mensen die al zijn afgehaakt en volledig het vertrouwen zijn verloren. Ook niet gaan stemmen, ondanks het recht. Die geen tijd willen steken in politiek, politici…. en hen draaikonten noemen.

De kaart van het RIVM met het onderzoeksgebied PFOA-bloedproef. (kaart RIVM)

En met het bericht rond de PFOA-bloedtest, zoals deze door ons afgelopen week werd gepubliceerd, kan ik met de gedachtengang van die mensen die zijn afgehaakt goed voorstellen. Mensen, we worden belazerd. Ik heb er even geen ander woord voor!

Lokale politici lijken de vreugdedans te maken met de demissionair-staatssecretaris Sharon Dijksma. Het is ronduit jammer, dat motie van o.a Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) beperkt is uitgelegd en wordt uitgevoerd. “De overheid laat kansen liggen in dit moeilijke dossier”, schreef een Sliedrechts raadslid vrijdag 20 oktober 2017 op sociale media. Hij was nota bene van de partij van de wethouder met Chemours in portefeuille. En zo is het, maar er is wel een tegenstelling met wat dit collegelid nu heeft geschreven aan de leden van de raad. 

Hoe kan het dat de drie gemeenten Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht instemmen met uitsluitend bewoners in het blauwe gebied? Wethouder Hanny Visser-Schlieker schrijft in een college informatie brief: “De uitkomst van het overleg met het ministerie over de uitvoering van de motie van de Tweede
Kamer is een regeling die vrijwel gelijk is aan de Sliedrechtse regeling van begin dit jaar. Iedereen die in de periode 1970 – 2012 gedurende minimaal één jaar gewoond heeft in het “contourengebied” en die niet eerder de mogelijkheid van een test heeft gehad, komt in aanmerking voor een bloedtest op PFOA.”

Zijn die drie gemeenten nou zo blij als een kind dat ze dit kunnen aanbieden? Dordrecht biedt nog meer inwoners, die eerst wel hun protest moesten laten horen, de gelegenheid om een PFOA-test te doen, want inwoners van de Dordtse Merwedepolder kwamen er bekaaid af. Tenslotte telde alleen het contourengebied. Ik heb het kaartje nog maar eens toegevoegd bij deze column. Hoe kan je als Dordrecht instemmen met dit plan van de staatssecretaris? 

De Sliedrechtse wethouder schrijft even later (om verwarring te veroorzaken): “De kernboodschap is dat de gemeenten uitvoering geven aan de motie van de Tweede Kamer. Het doel van de motie is dat degenen die nog niet deelgenomen hebben aan het steekproefonderzoek of de uitvoering van eerdere regelingen in Sliedrecht of Dordrecht, alsnog de mogelijkheid krijgen aangeboden om de bloedserumwaarde PFOA in hun bloed te laten bepalen.” Gelukkig iedereen in de gemeente mag wel voor onderzoek langskomen! Nee, not, njet…verkeerd opgeschreven! 

Hoe kan je überhaupt als gemeente akkoord gaan? Hoe kan je als Tweede Kamerleden instemmen met wat Dijksma doet door alleen zij die in de periode 1 januari 1970 tot en met 31 december 2012 gedurende minimaal één jaar in het contourengebied van blootstelling hebben gewoond in aanmerking te laten komen voor de PFOA-bloedtest. Waarom niet ‘zij die in de periode 1 januari 1970 tot en met 31 december 2012 gedurende minimaal één jaar in Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht hebben gewoond.’ De belofte in de kamer van Dijksma was anders!

Dat kost veel geld! Geld gaat boven de gezondheid van mensen! Dat is inmiddels duidelijk. De gemeente is aan het handje genomen van mevrouw de afzwaaiende staatssecretaris. Een vrouw die zich in een te laat stadium mengde in de PFOA / GenX /DuPont / Chemours kwestie en lijntjes uitzette voor haar opvolger. Als een wethouder vervolgens schrijft: “Met deze brief informeren wij u over de regeling bloedtesten PFOA, die wij op verzoek van het ministerie hebben vastgesteld en uitvoeren.” U leest het goed ‘die wij op verzoek van het ministerie hebben vastgesteld en uitvoeren.” Deze drie gemeenten zijn te braaf geweest. Ze hadden met een vuist op tafel moeten slaan met de woorden ‘dit was niet de afspraak, mevrouw Dijksma!’ Nee, zijn erin geluisd!  De demissionair-staatssecretaris noemde in mei 2017 ook dat er een informatiebijeenkomst zou komen, ‘die de gemeente Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht willen organiseren’. Heb ik die gemist?

Velen net buiten het door het RIVM vastgestelde contourengebied balen als een stekker. Hoe kan je dit je inwoners aandoen? De gemeente Sliedrecht gaat wat mij betreft nu voor gaas (is dat Nederlands?), want je neemt de gemeente (en dat zijn de inwoners) niet serieus. En wat moet ik dan met het kaartje van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, waar ik soms ’s nachts van wakker schrik!

Weet je wat dit voor gevolgen heeft over een half jaar als mensen een stem mogen uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Dat ze of helemaal niet gaan stemmen of met een proteststem gaan komen. Gewoon, omdat zij, de inwoners, niet serieus worden genomen. 

Met deze PFOA-bloedtest wordt het probleem niet getekkeld. Dit blijft in de gemeenschap doorsudderen, want ik en velen in het dorp hebben een ijzersterk geheugen. Namen van draaikonten worden helemaal goed onthouden.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

5 gedachten over “Column: Politici zijn draaikonten!

  1. Politici beloven heel vaak allerlei dingen. Als het uiteindelijk toch anders afloopt en ze worden er op aan gesproken dan zeggen ze ” je weet toch hoe dat gaat in de politiek”.

  2. ” Politici zijn veelal geboren leugenaars, mensen die beloven en dingen niet nakomen ”

    Bedankt, Peter!

    *zucht*

  3. Bedankt Peter en je hebt dit stuk ook voor en namens mij geschreven. We zouden meer en meer één blok moeten vormen..

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld