Column: Hersenspoelers

(Foto campagne werving energiecoaches via gemeente Sliedrecht)

De gemeente noemt het energiecoaches. Ik noem ze hersenspoelers en totaal niet passen bij een gemeentelijke taak.

Lees onderstaande tweet. Het klinkt als ‘maak een afspraak en ga gezellig op de koffie’. Doel: huishoudens van het gas mee afhalen en laten overstappen op warmtenet of andere duurzame energiebronnen. Energie besparen is een mooie remedie als doel.

Het is simpelweg geen taak voor de gemeente en dat besef is er niet in Den Haag. Want gemeenten hebben deze taak in hun maag gesplitst gekregen. Daar is het Regionaal Energieloket voor opgezet. Eigenlijk kan in dit geval de gemeente Sliedrecht hier dus niets aan doen. Maar wel kan de gemeente weigeren om de taak uit te voeren en dat gebeurt niet. Kan het niet? Durven ze niet? Wie betaalt dit? Wij, de inwoners of Den Haag?

Energiecoaches horen niet bij de overheid, maar bij de commerciële energiebedrijven.

Die lachen zich nu rot!

De gemeente regelt allereerst de werving van de hersenspoelers en vervolgens de uitvoering. De gemeente schiet er op de lange termijn niets mee op. Alleen de energieleverancier is er bij gebaat. Voor extra aansluitingen zorgt de gemeente in dit geval en niet de bedrijven, die de energie leveren. Of wordt de gemeente Sliedrecht energieleverancier? 

De gemeente verklaar ik op dit punt knettergek!

Stop met een Regionaal Energieloket als overheid of beperk je alleen tot adviseren en vooral doorverwijzen. De zoveelste misser uit Den Haag, die gemeenten is opgelegd.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: Hersenspoelers”

  1. Gemeente Sliedrecht is mede aandeelhouder van HVC (meer info website HVC/aandeelhouders), de belangen zijn groter dan het belang van de burger.

  2. ik heb colum twee keren gelezen geef mijn mening. Ten eerste de energie coach is een burger welk je gevoel moet geven is okay.Ten tweede welke garantie kan leek geven dat je goed beslist?Ten derde men dwingt de bewoner eigenlijk te kiezen voor iets wat die niet wil!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld