Column: Geen vertrouwen, maar wantrouwen

De woorden vertrouwen en eerlijkheid liggen dicht bij elkaar. Als je elkaar vertrouwt, dan brengt dat veel andere woorden met zich mee. Ik noem respect, iets durven te zeggen, eerlijkheid, niet benadelen, op iemand of een instantie kunnen rekenen, maar ook integriteit, een maatje hebben en een relatie. Kijk hier het begrip nog eens na. Soms ben je van personen of instanties afhankelijk. Ook dan komt het woord vertrouwen soms om de hoek kijken. 

Chemiebedrijf Chemours / DuPont wil het vertrouwen herstellen. Maar in de samenleving is zoveel wantrouwen, dat het de vraag is of dit lukt. En dan de provincie Zuid-Holland. Die heeft zich bijvoorbeeld jarenlang verzet om tot actualisatie van de vergunning van 1998 van DuPont de Nemours in Dordrecht over te gaan. (Foto Sliedrecht24)

Ik moet meteen denken aan chemiebedrijf Chemours / DuPont, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en bestuurders (onder wie ook politici). Zij hebben de afgelopen tijd het vertrouwen van inwoners (burgers noemen ze ons) geschonden. En flink ook! Het vertrouwen (als dat er al was) is weg. Je weet dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat (het waren in dit geval renpaarden). Voor bedrijven die midden in de samenleving staan (letterlijk), is dat een ramp. Vooral als er al zoveel is gebeurd, zoals bij de onderneming ‘aan de overkant’. Hoe moet je dit vertrouwen met een grote bevolking (maar vast ook met eigen personeel) herstellen als je belooft het en op alle reclame-uitingen zet dat veiligheid bij je bedrijf voorop staat. Succes met de klus om dat weer goed te krijgen. Dat redt je niet met een open dag. Daar moet je bijna een bureau opzetten. En dan nog is het de vraag of de inspanningen lonen.

Dan hebben we de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Wie is daar het hoofd Communicatie en Marketing? Oehoe….. we leven in 2016. Hier moet je op bedacht zijn! Je wordt links, rechts, onder en boven ingehaald door sociale media, onderzoeksredacteuren en WOB-verzoekers. Speel open kaart. Als je zo’n ernstig bericht krijgt als OZHZ, dan zou ik tenminste even een belletje hebben gepleegd met de gedeputeerde Milieu en de leden van het Algemeen Bestuur in kennis hebben gesteld. Met welke mededeling? Wel, dit is er gebeurd (feit) en dit gaat er gebeuren (opstellen onderzoeksrapport) en u hoort weer van ons. Klaar. Nu is dit 39 dagen onder de pet gehouden. Dan klapt er een bom. Dat krijg je als je van de oude-communicatie bent. Jammer dat OZHZ door de jaren heen niets heeft geleerd. Nieuwe bezems vegen schoon, maar of dit gaat gebeuren? 

Tot slot heb je nog de heren en dames politici. Voor sommigen zou je nog geen euro op tafel leggen. Ze hebben soms de ballen verstand er niet van waar ze over praten. Een ander zit dingen voor zichzelf te doen op z’n tablet. Wij hebben ze veelal gekozen (als je bent gaan stemmen), maar eenmaal op het pluus, beslissen ze over tonnen tot miljoenen. In de gemeenteraad, bij de Drechtraad en in de provincie Zuid-Holland. Zij, de statenleden in Den Haag, aan Zuid-Hollandplein 1 moeten ‘de macht’ (lees GS) controleren. De politici bij de provincie Zuid-Holland hebben mij veel uit te leggen. Deze provincie is namelijk nog altijd vergunningverstrekker, vergunningcontroleur (handhaver via OZHZ) en presteerde het om jaren achter elkaar (en nog) hun troep als Provinciale Afvalverwerker (PROAV) pal tegenover Sliedrecht te dumpen. De Derde Merwedehaven. Gif! Asbest! En wat is er geknoeid, waar wij als inwoners niets van af weten? Troep nabij een waterwinningsbedrijf en een Nationaal Park. Hoe verzin je het! Ik ben niet boos, maar zeer verbaasd en betreur het dat de nieuwe bezems na de verkiezingen niet hebben schoongeveegd. Slagers en eigen vlees. Maar er verandert niets! Inwoners voelen zich vergiftigd. Het is de provincie die steeds maar meer emissie heeft toegestaan. Onder aanvoering van een gedeputeerde, die eerste wethouder Economische Zaken en Milieu in Dordrecht was en daarna jarenlang Milieu en Handhaving in portefeuille had bij de provincie. Zonder aan de gezondheid van ons te denken. Het kon en kan ze geen bal schelen! Ook hier is het woord vertrouwen ver te zoeken en staat de relatie tussen de inwoners / gemeente / regio en Den Haag menige keer op gespannen voet. Hoe wil je dit vertrouwen herstellen met zoveel wantrouwen?

Peter Donk
redacteur Sliedrecht24

9 gedachten over “Column: Geen vertrouwen, maar wantrouwen”

  1. Aan de reacties te merken zijn er dus wel degelijk boze burgers. Mij viel namelijk op dat er vele meningen zijn, geroep, gevloek, noem maar op.
    Kunt u zich nog de tijd voor de geest halen dat we als jeugd de barricades op gingen tegen de kernenergie. Ik wel !
    Was er toen veel meer saamhorigheid? In de politiek is men wel bezig, maar de wet, regels,geeft de grens aan voor het toelaatbare van de chemische industrie. Daar stuit de politiek op een ‘wetmuur’. Dus begrijp ik dat men zich ‘richt’ op DenHaag .
    Maar als burgers de barricades op willen of een statement willen maken, wat let u. Deze zaak is net zoveel waard als de kernenergie! Al zijn de kerncentrales er wel gekomen. Maar eendracht maakt
    macht. Dat laat de geschiedenis ook meerdere malen al zien????

  2. Wat heeft de kerk hiermee te maken? Als wij onze bestuurders op een eerlijke en open manier ervan kunnen overtuigen en ze op hun tekorten te wijzen lijkt mij er geen enkele beperking te zijn om tot vernieuwing te komen.

  3. Helaas, helaas, zo lang de kerk regeert in Sliedrecht komt er geen vernieuwing. Laat staan opstand tegen het gezag.

  4. Prima voorstellen van diverse mensen. Eindelijk. Ik ga dit samen met deze mensen zeker op korte termijn uitvoeren en invulling geven. Eindelijk komen er burgers in actie. Wie komen er nog meer bij?

  5. En wat doe je verder met met je laaiende boosheid Cornelia en Jan…. bestuurders zitten allemaal af te wachten tot wij (denk ik) iets gaan doen. Van de overheid hoeven we niks te verwachten behalve de belastingaanslagen… Dus niet alleen maar schrijven dat je het er mee eens bent (is prima natuurlijk!) maar meedoen….

  6. Beste B. de Winter,

    Wij willen graag met u in contact treden. Slydregt.NU is geen normale politieke partij maar een belangenpartij als het moet dan gaan wij de barricaden op. Met vragen stellen in de gemeenteraad en in de provinciale staten alleen, hoe goed bedoeld ook, ga je het niet redden. Schelden en mopperen achter je PC daar bereik je niks mee. Je moet ook andere middelen durven in te zetten en daar willen wij graag met u over van gedachte wisselen. Als er meer Sliedrechters zich hierbij willen aansluiten dan zijn zij van harte welkom net zoals de Winter om ons te mailen op dit adres slydregt.nu@gmail.com.

    Mark Jongeneel, voorzitter Slydregt.NU

  7. Ik ben het ook met jullie eens. Kunnen onze bestuurders niet het voortouw nemen en een protestactie organiseren? Of schaadt dat hun politiek ambities / carriere? Een brug te ver?

  8. Peter, helemaal met je eens.
    Ik hoop alleen dat de bevolking van Sliedrecht eens een keer op gaat staan.
    Ik doe al weken oproepen, maar geen enkele reactie.
    Dat vind ik jammer en ik hoop dat dit toch nog eens gaat gebeuren.
    Mopperen en schelden op iedereen en alles lost niets op.
    Onze burgers moeten eens op gaan staan en hun stem laten horen.
    Ik roep al weken lang ‘wij hoeven alleen maar de brug over’.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld