Chemours en DuPont beloven vertrouwen terug te winnen

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De directies van chemiebedrijf Chemours en DuPont hebben donderdagmorgen een ‘confronterend gesprek’ gehad bij de gemeente Dordrecht en zij hebben de belofte gedaan het vertrouwen van buren, omwonenden, gemeenten en provincie terug te winnen. Nu is het vertrouwen volledig weg bij gemeente- en provinciebestuur.

Chemours en DuPont zeggen er alles aan te doen om het vertrouwen terug te winnen. (Foto uit video EenVandaag AVROTROS)

Het gesprek was met burgemeester Arno Brok (VVD) en wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie / SGP). Aanleiding was de lek bij een onderdeel van DuPont half augustus 2016, waarover pas vorige week is gecommuniceerd. 

Beste stappen zetten
“Hoewel de aanleiding voor dit gesprek lag bij de ophef over een lekkage bij DuPont, hebben de burgemeester en de wethouder nadrukkelijk gewezen op de dringende noodzaak voor beide bedrijven om het vertrouwen in de omgeving terug te winnen”, reageert directeur Erik Meijer van Chemours Nederland. Het chemiebedrijf heeft toegezegd zich hiervoor volledig in te zetten. Chemours zal aan de gemeente een plan voorleggen hoe wij het vertrouwen van alle betrokkenen willen terugwinnen. Meijer: “Het gaat daarbij onder meer om onze buren, de omwonenden, om de verschillende gemeenten en de provincie. Op alle niveaus willen we stappen zetten om te bewijzen dat we een bedrijf zijn waar de zorg voor veiligheid van mensen en milieu op de allereerste plaats staat. Chemours wil in een dialoog met de gemeente de beste stappen zetten die leiden tot herstel van vertrouwen. Dit heeft voor ons bedrijf nu de hoogste prioriteit.” 

Hoge priroriteit
Donderdagmiddag reageerde ook DuPont, dat ook bij het gesprek was. “Het betrof een openhartig gesprek. Burgemeester en wethouder hebben hun verontwaardiging kenbaar gemaakt over de huidige situatie rondom de recente lekkage bij DuPont. Tevens hebben zij beide bedrijven nadrukkelijk gewezen op de dringende noodzaak om het vertrouwen terug te winnen”, zegt plant manager DuPont Dordrecht Nic Van den Bergh. DuPont betreurt de ontstane situatie en heeft aan de burgemeester en de wethouder toegezegd haar communicatie op de meest korte termijn te verbeteren en betrokkenen sneller te informeren. Van den Bergh: “DuPont heeft voorts toegezegd een plan op te stellen en aan de gemeente voor te leggen waarin wordt aangegeven hoe het vertrouwen in DuPont van alle betrokkenen kan worden teruggewonnen. DuPont zal alle mogelijke stappen zetten om te bewijzen dat het een bedrijf is waar de zorg voor veiligheid van mensen en milieu bovenaan staat. Veilige bedrijfsvoering en herstellen van vertrouwen hebben de hoogste prioriteit voor DuPont.”

‘Dordt is het zat!’
De gemeente Dordrecht is net als de gemeente Sliedrecht zeer verontwaardigd over hoe gehandeld is rond de lekkage van formaldehyde. Dat geldt zeker ook voor de communicatie over het incident. De gemeente vindt dit onacceptabel en heeft dat in het gesprek ook overgebracht. Wethouder Van der Linden (ChristenUnie/SGP): “Dit is niet zomaar een kleinschalig incident zoals dat in elk bedrijf wel eens voorkomt. Het gaat om grote hoeveelheden kankerverwekkende stof. De stad, dus zowel gemeente als inwoners, móét daarover geïnformeerd worden. Dat geldt ook voor de omliggende gemeenten. Dat verwachten we van bedrijven die op ons eiland zijn gevestigd.” Daarom is behalve het incident ook de toekomst van Dupont en Chemours in Dordrecht op tafel gelegd. Burgemeester en wethouders hebben benadrukt dat de license to operate afhangt van de goodwill van en het vertrouwen in beide bedrijven. Niet alleen van de overheid, maar bovenal van de inwoners. Dat vertrouwen is ernstig geschaad. De raadsbrede motie ‘Dordt is het zat!’ is wat dat betreft een heel duidelijk statement. Dat is niet alleen een politieke boodschap, maar een boodschap namens 120.000 inwoners. Niet bekend is of Dordrecht over het gesprek met de gemeente Sliedrecht heeft gecommuniceerd.

6 gedachten over “Chemours en DuPont beloven vertrouwen terug te winnen”

 1. Van Hemmen heeft mooie praatjes, maar woorden en daden liggen ver uit elkaar. Trek de stoute schoenen eens aan en doe iets unieks. Loop voorop de brug over en ga met burgers voor de poort liggen! Gooi Teflon pannen over het hek. Dan doe je tenminste wat voor de gemeente, in plaats van je eigen belang (promotie naar andere grotere gemeente).

 2. Praten, praten, praten…
  Veel beloven, weinig geven doet de gek (bestuurder) in vreugde leven.

 3. Sliedrechters worden al tientallen jaren blij gemaakt met beloftes. Geen woorden maar daden maar helaas wordt de Sliedrechter alleen maar blij gemaakt met stank en kankerverwekkende stoffen. Denk hierbij aan de Derde Merwedehaven, de vuilstort en nu dit weer. De enige manier hoe de provincie het vertrouwen de Sliedrechter terug kan winnen is door per onmiddellijke ingang de vergunning van Chemours in te trekken of tenminste op te schorten tot dat dit bedrijf zijn zaakjes op orde heeft.

  Mark Jongeneel voorzitter van Slydregt.NU

 4. Lokale politici buitelen over elkaar heen en hebben het hoogste woord. Foei, Schande, Absoluut nulpunt, Het vertrouwen is weg…

  Krokodillentranen, rijkelijk laat … te laat.

  Door slecht toezicht, geen handhaving, domme bezuinigingen, brakke millieuwet- en regelgeving is het een grote puinbak geworden. De leefomgeving is gedurende vele decennia zwaar verontreinigd. De gezondheid van omwonenden geschaad.

  Lokale politici moeten zich schamen… Chemours ook

  Gaat er iets veranderen dan…? Het is te hopen

 5. Tja, vertrouwen terugwinnen en gewoon op de oude voet verder gaan. Ze kunnen die tent beter sluiten. Beter voor de veiligheid en volksgezondheid.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld