Column: Fuseren of bouwen?

Als gemeente Sliedrecht zijn we aanbeland op een cruciaal moment. Gaan we fuseren of meer bouwen? Houden we Sliedrecht zoals de gemeente nu is (en houden we de bestaande situatie goed bij) of kiezen we voor een herindeling op termijn.

Er is een kans dat als de gemeente Sliedrecht niet groeit de voorzieningen op termijn niet meer kunnen worden betaald. Die komen dan onder druk te staan. Iets dat vanuit de politiek wordt uitgedragen. Dus als er niet meer woningen en dus inwoners bij komen, dan teken je – zo wordt dan gesteld – een doodvonnis als zelfstandige gemeente.

De andere mogelijkheid die er dan komt, is dat je een Sliedrecht, gemeente Drechtstad wordt. Bijvoorbeeld. Het zelfstandig blijven, wordt dan geen optie meer en een fusie met andere gemeenten staat dan te wachten voor de eerste beste deur.

Maar is herindelen erg als je groen kunt behouden? Voor inwoners die nog nooit een herindeling hebben meegemaakt, is het wat angstig. Ik maakte in 1986 de herindeling mee tot de gemeente Giessenlanden (sinds 1 januari 2019 verder gefuseerd met Molenwaard tot gemeente Molenlanden – red.). Was het erg? Nou, mensen klaagden dat ze vanuit Giessenburg voor een paspoort naar het gemeentehuis in Hoornaar moesten? En dat er een miljoenenkostend nieuw gemeentehuis werd gebouwd aan de Groeneweg daar. Tja… Maar voor de rest…

Het dorp is gebleven, de mensen wonen er nog en je hoort er niemand meer over. Zo kan het ook gaan…

Kan het zijn dat er andere belangen spelen in Sliedrecht? Het behouden van je gemeentebaan? Dat je geen deel meer kan uitmaken van de Sliedrechtse gemeenteraad (maar mogelijk in Drechtstad wel en wat verder moet reizen). Weet je… sinds ook ik solliciteerde naar de functie van burgemeester van dit dorp en daar een afwijsbrief over ontving (ik deed het als journalist om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen – PD)… kijk ik er nuchter tegenaan.

Wil je bouwen en tegelijk Sliedrecht groener maken, dan stamp je elke lege meter in het dorp vol. Nieuwe woningen zijn mooi, maar na bebouwing van Sliedrecht-Noord hebben we de industrie en bedrijfsgebouwen in de kern zitten.

Ik kwam net nog een ‘Visie op Sliedrecht‘ van eind oktober 1971 tegen. Hadden de bestuurders van toen maar echt een visie gehad! Dan was dit dorp Sliedrecht niet zo ongelukkig gesitueerd. Vijftig jaar geleden. Over Omgevingsvisie gesproken!

Het wordt kiezen of delen! Fuseren of bouwen!

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

1 gedachte over “Column: Fuseren of bouwen?”

  1. Om welke voorzieningen gaat het die straks misschien niet meer betaalbaar zijn als er niet meer woningen bijkomen?
    En wat als deze voorzieningen door de extra woningen te klein worden?
    Is er dan wel ruimte en geld voor nieuwe grotere voorzieningen.?
    Dit lijkt mij weer een typisch kul argument.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld