Column: Eigen glazen ingooien

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft haar onafhankelijkheid te grabbel gegooid door zich uit te laten over de film Dark Waters. Dat doet het RIVM in een publicatie naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm rond chemiebedrijf DuPont in de Verenigde Staten. 

De kaart van het RIVM met het onderzoeksgebied PFOA-bloedproef. (kaart RIVM)

Het RIVM moet naar aanleiding van de film een uitleg geven over de stoffen. Als je dat al zou willen. Door als RIVM een vergelijking te maken tussen de VS en  Nederland begeef je je op glad ijs. Het RIVM begeeft zich met dat laatste op politiek terrein.

De publicatie lijkt één doel te hebben: Nederlanders gerust stellen, dat het hier niet zo erg is als in de Verenigde Staten. Is dat een taak van het RIVM? Blijf onafhankelijk! U bent een onderzoeksinstituut dat taken van de overheid uitvoert. Onderzoek doet en resultaten brengt.

U hoeft niet eens te vergelijken! Moet u helemaal niet doen, RIVM! Als er iemand moet reageren op een film als Dark Water dan is dat niet het RIVM maar een minister van Volksgezondheid of van Milieu. Niet u, RIVM. 

Waarom moet u dit uitleggen en vergelijkingen maken als onafhankelijke instantie?

“Er zijn ook verschillen en de verontreiniging is in Nederland veel minder ernstig dan in de Verenigde Staten.”

“De langdurige blootstelling aan PFOA in het verleden heeft bij omwonenden die dichtbij dit bedrijf woonden mogelijk gezondheidseffecten veroorzaakt . De blootstelling van de omwonenden van de fabriek in Dordrecht is veel lager dan bij de omwonenden van de fabriek in Parkersburg.”

“In West Virginia waren de concentraties in drinkwater in een relatief groot gebied vele malen hoger dan de Nederlandse situatie.”

“Ook de concentraties in het bloed van de omwonenden in Parkersburg waren duidelijk hoger dan berekend voor de omwonenden van de fabriek in Dordrecht.”

“Het aantal omwonenden dat aan PFOA is blootgesteld in West Virginia is veel groter dan in de omgeving van Dordrecht.”

“Het RIVM verwacht op basis van de huidige kennis dat de gezondheidsrisico’s door blootstelling aan PFOA in Nederland beperkt zijn.”

Wie kwam er bij het RIVM op het idee om naar aanleiding van de film Dark Waters deze publicatie online te zetten? 

Het RIVM denkt dat wij in Sliedrecht hierdoor rustiger gaan slapen. Deze publicatie roept vraagtekens op. Hoe onafhankelijk deed u het onderzoek in ons dorp? Voor mij bent u na deze publicatie niet meer onafhankelijk.

U bent heel dom geweest!

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

1 gedachte over “Column: Eigen glazen ingooien”

  1. Het is zeker van belang te weten hoe de publicatie van het RIVM tot stand is gekomen. Door de nadruk te leggen dat het hier rond Dordrecht lang niet zo erg is als in Amerika geven ze in feite Dupont een vrijbrief om door te gaan met uitstoten van stoffen die niet in het milieu horen. Als die publicatie niet op verzoek van een ministerie is gedaan heeft het RIVM zich wel heel erg in de kaart laten kijken. Wellicht heeft het ook te maken met de vervuilde PFOA grond. Er mocht niets vervoerd worden. Nu weer wel omdat het lang zo erg niet is als in Amerika. Zo’n publicatie van “niets aan de hand, ga maar rustig slapen” zou je ook van de GGD kunnen verwachten

Plaats een reactie

*=Verplicht veld