Column: Dieren en vuurwerk gaan moeilijk samen

(Archieffoto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

Een brief van een inwoonster aan de gemeente Sliedrecht is de aanleiding voor deze column. Op zondag 1 januari 2023, nieuwjaarsdag, werd de brief geschreven en gestuurd aan de lokale overheid.

Daarin staat: “Ik woon in het centrum van Sliedrecht en heb er meer dan genoeg van dat ik door vuurwerk de laatste weken mijn hond niet meer uit kan laten. Mijn hond en vele mede-eigenaars van honden die ik spreek zijn in paniek- en angststand hierdoor. Wij proberen van alles om deze angst te doen afnemen met allerlei middelen hier voor die beschikbaar zijn en de daar aan verbonden kosten wat het probleem van onze honden en anderen dieren niet op lost. Met oud en nieuw vuurwerk ‘s, nachts geen probleem voor mij dat is te overzien voor mijn hond. Weken lang ervoor en ook helaas erna is te zot voor woorden. Ik zou graag hier een oplossing voor zien vanuit de gemeente / burgemeester. Dit is voor onze huisdieren niet te doen! Gaat u zelf maar eens weken lang in de stressstand staan. Ik wil dit onder u aandacht brengen en hoop dat er maatregelen komen, zodat de jeugd snapt (en hun ouders) dat dit niet normaal is en er maatregelen tegen over komen te staan. Ik hoop dat eind 2023 voor onze dieren een stuk of stress vrijer zal kunnen verlopen door getroffen maatregelen die dan ook gehandhaafd worden in Sliedrecht. Ik ben op dit moment heel boos over de gang van zaken. De jeugd de lol! De dieren de ellende! En de baasjes het verdriet hun honden zo te zien en de kosten die ze moeten maken! Dieren hebben ook het recht om gezond in Sliedrecht te kunnen wonen. Mocht u hier niets aan kunnen doen? Had ik hem naar iemand anders moeten sturen? stuur mijn mail dan aub door naar de goede persoon /afdeling of burgermeester. In afwachting op u reactie… en haar dood nerveuze hond, die heel graag haar behoefte buiten wil kunnen doen.” Einde geciteerde brief.

Deze mevrouw heeft een punt. Het zou namelijk nog fijner zijn als het afsteken van vuurwerk landelijk andere tijden gaat krijgen. Nu is dat tussen 18.00 uur op Oudejaarsdag tot 02.00 uur op Nieuwjaarsdag. Breng dat terug naar 23.00 – 01.00 uur. Twee uur lang vuurwerk afsteken rond de jaarwisseling is voor veel meer mensen acceptabel. 

Neem nu als voorbeeld. Halverwege Oudejaarsavond besloten ze op het terrein van ASVZ locatie Merwebolder met een eigen vuurwerkshow vol harde knallen. Doordat ik een overbuurman ben van de instelling konden wij meegenieten. Ondertussen rende ons konijn (ik ben even in zijn buitenhok gaan kijken) als een gek heen en weer in zijn hok (ontdekte zelfs Nieuwjaarsdag dat het dier veel meer natte ontlasting had in zijn verschoonde hok, dan normaal). Dat beest moet een trauma hebben opgelopen, denk ik. Het vuurwerk duurde uren en ging na middernacht nog enige tijd door. Ondertussen brak in huis onze hond het af en dus was het voor ons vuurwerk kijken (prachtig overigens) met in huis keihard muziek aan. Ja, je moet wat. En inderdaad. Uitlaten van het huisdier was er niet meer bij. Kennelijk zijn de dieren in Sliedrecht nog niet allemaal gewend aan ‘het hele jaar vuurwerk in Sliedrecht’, want tijdens de jaarwisseling is het alleen wat meer. 

Ik voel ontzettend mee met de mevrouw van de brief. Ze heeft gelijk en ik zou weleens willen weten wat de gemeente Sliedrecht hieraan gaat doen. Waarom de burgemeester als opperhoofd Openbare orde en Veiligheid niet de proef gaat doen met een vuurwerkvrijezone. Denk rond een instelling (ASVZ heeft tenslotte ook veel dieren – denk aan de lokale manege – en in de CenterParcs-omgeving van het gebied veel natuur met vogels en de andere wilde dieren) of andere delen van het dorp (dat tegenover Nationaal Park De Biesbosch ligt). 

Maar dat ook naar het moment voor het afsteken van vuurwerk wordt gekeken. Is het nog wel van deze tijd? Breng dat terug naar van 23.00 – 01.00 uur. Beter voor iedereen! Beter voor de gezondheid, het milieu en voor alle houders van dieren. Blijft er gewoon twee uur over om veel plezier te beleven aan de jaarwisseling.

Denk als gemeente eventueel na over een alternatief. Denk na over een vuurwerkvrije gemeente, een vuurwerkmoment of een vuurwerkafsteektijdstip. 

Nu wordt veel te veel ruimte geboden om vuurwerk af te steken, vind ik. Maak het leuk en gezellig voor iedereen.

Peter Donk 

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

14 gedachten over “Column: Dieren en vuurwerk gaan moeilijk samen”

 1. Zolang de discussie wordt vermengd tussen legaal en illegaal is het zinloos.
  Illegaal vuurwerk bestaat eigenlijk niet eens.
  Wordt gewoon binnen Europese schenken landen verkocht.
  Vrij vervoer van goederen en personen.
  Door het “illegaal “te noemen krijgt het een crimineel kantje.
  Alcohol en roken mogen ook niet onder de 18 maar worden niet illegaal genoemd.

 2. Legaal vuurwerk is op er de afgesproken tijden. De traditionele overlast voor mens en dier blijft dan binnen de perken. Buiten de afgesproken tijden vuurwerk afsteken en overlast veroorzaken moet worden aangepakt. Handhaving heeft aangegeven dat vuurwerkoverlast geen prioriteit heeft. Misschien is hier een helpende hand nodig van inwoners en een stukje opvoeding door ouders?

  Met een knipoog: EMDR therapie sessie’s doen er bij dit artikel niet toe. Ik word wel nieuwsgierig: heeft Kees Boer trauma’s in de loop der jaren opgelopen die behandeld zijn en hier ervaring mee? Is de naam van het konijn Kees? Kees lijkt een ervaringsdeskundige. EMDR is tenslotte geen kreet die je spontaan uit je mouw vandaan tovert. In dat geval ben ik benieuwd hoe dit jaar de EMDR trauma therapieën bij Kees Boer verlopen.

 3. “Ondertussen rende ons konijn (ik ben even in zijn buitenhok gaan kijken) als een gek heen en weer in zijn hok (ontdekte zelfs Nieuwjaarsdag dat het dier veel meer natte ontlasting had in zijn verschoonde hok, dan normaal)”

  Ik vind dit toch een heerlijk begin van het jaar. Wat een zin, met zelfs 2 x iets tussen haakjes.
  Helaas geeft de schrijver de naam van het konijn niet prijs.

  Ik hoop dat we een vervolg column krijgen hoe “het konijn” zijn angstige uren verwerkt via 6 EMDR therapie sessie’s.

 4. Wij hebben geen hond(je) maar hadden wel op oudejaars avond een herdershond in huis. Niet dat hij het leuk vond, maar bleef rustig met wat extra aandacht en een stukje worst.🥓 Bij ons vandaan leek het een prachtige vuurwerkshow. Met anderen eens om een vaste tijd te stellen(b.v. 23.00-01.00 uur). Dit is geen gemeentelijke-, maar een landelijke -zaak. Dus er zal vanuit Den Haag een regel moeten komen, die dan gehandhaafd dient te worden.
  Tradities onder bepaalde regels moeten er blijven en ik vind het mooi, dus tegen algehele verboden.
  Gezien de regels, die er al zijn is de grootste boosdoener: De man/vrouw die illegaal vuurwerk koopt en afsteekt.

 5. Woont Leo Vermeulen over de spoorlijn in stilte? Die vroegtijdige afstekers waren er wel degelijk.
  Heel de maand december tot diep in de nacht zwaar vuurwerk door heel Sliedrecht. Ook het bushokje op het plein stond na de jaarwisseling weer zonder ramen.

  Ik ben het overigens wel eens met, dat het zware illegale vuurwerk AL verboden was en dit wordt toch wel afgestoken, ook na een al geheel verbod..let maar op. En je bovendien met het verbod juist de verkeerde doelgroep benadeeld. Want echt waar, het legale vuurwerk wat momenteel in de winkels ligt, is echt het probleem niet.

  Mvg, de hoofdzuurpruim vaste kliek

 6. Oud en nieuw is heel netjes verlopen in Sliedrecht, in de jaren 90 is dit wel anders geweest. Er is nu alleen nog siervuurwerk en cat 2 vuurwerk te krijgen zonder rotjes.
  Dus de grootste overlast is al verdwenen. Jammer dat er mensen zijn die in azijn geboren zijn en ook dit laatste stukje vuurwerk voor kinderen willen verbieden. Leven en laten leven, geef elkaar een beetje ruimte en plezier in 2023

 7. Deels ben ik het met bovenstaande eens. Ook wij hebben een hondje. (Wij ruimen altijd zijn poep op dat zijn er maar weinig.) Hij was wel een beetje onrustig. Meer niet. Ook ben ik het eens dat er van het jaar zeer veel vuurwerk is afgestoken. Ons hondje heeft van af pup zijnde een training gehad tegen hard lawaai, en het negeren van andere honden die bij het zien van een andere hond gelijk de tanden bloot trekken. Waar ik wel erg ziek van wordt, is het feit dat er gelijk weer dat gezeik van fijnstof uit de kast wordt getrokken. Eerst hadden we zwarte Piet. Ook het achterlijke excuus van de slavernij, en noem maar op. De mensen met schade van aardbevingen worden aan hun lot overgelaten! Waar ik mij druk over maak is dat we met open ogen belazerd worden door de overheid. Het geld stroom binnen bij minister van financiën mevr. Kaag. De btw, omzetbelasting over de veel te duren producten, en brandstof. Allemaal een beetje meer in de knip. Terwijl de btw weer naar 21 % is gegaan, en dat geld voor het hele jaar. Traditie vuurwerk is maar 2 dagen. Er woekerwinsten worden gedraaid door energie maatschappijen, en supermarkten. Van die 110 miljoen euro vuurwerk stroomt gelijk 21 % btw in de schatkist. Daar komt straks ook nog de omzetbelasting bij . Stop met zeiken. Maak eerst eens praat over hoe de stoeptegels en de bestrating erbij licht, en kijk naar de bodemloze put Electra welke renovatie meer dan 2 miljoen gaat kosten. Maar stop met zeiken over zwarte Piet/vuurwerk/excuses maken over wat 150 jaar geleden gebeurt is. Kijk in de supermarkten. 80 procent van de verpakking bestaat uit plastic. Met de vakantie nemen de stikstof zwartkijkers wel het vliegtuig naar lekkere warme landen. Hoeveel stikstof verlaat een vliegtuig van Amsterdam naar het buitenland?????
  We worden nu al geleefd. We hebben geen vrijheid van keuze meer (zie het warmtenet. Er is bepaald dat wij warmte moeten afnemen van de vuilverbranding.) Maar we zijn wel een rijk land. Kijk maar naar de voedselbanken. Hoe erg ik het ook vind van de dieren. Maar blijf van het vuurwerk af. Hoeveel vogels vinden de dood bij de windmolens.(Ik zelf heb geen rotje of pijl aangeraakt) Maak je eigen druk om ergere zaken. Maar voor u tegenwind geeft. Ik geef u gelijk. Het is toch vechten tegen de bierkaai. Maar zeikers blijven bestaan.

 8. Ook weer zo domme stuk dat vuurwerk is al verboden radraaiers aanpakken niet de liefhebers 1xperjaar oud en nieuw laat ons lkr en dan honden strond op straat en bijt incidenten

 9. Positief dit jaar was toch wel dat het voortijdig afsteken echt minimaal was. Zelfs de vaste kliek klagers op SLD24 heb ik niet of weinig gehoord.
  Ik heb zelf weinig vuurwerk gehoord totdat de vuurwerk verkoop begon eind december.

  De overlast van vuurwerk was 25-30jr geleden vele malen erger met inzet van de ME in het centrum en dichtgespijkerde winkel etalages. Beetje relativeren dus want we gaan de goede kant op. Dit jaar heb ik ook geen kapotte bushokjes gezien.

  Tipje voor volgend jaar. Haal je konijn voor 31-12 binnen om zo stress voorkomen.

 10. Er is geen enkel verstandig mens dat voor vuurwerk is. Ja, het is mooi om te zien, maar in 1 nacht wordt hierdoor net zoveel fijnstof geproduceerd als alle gemotoriseerde voertuigen van heel Nederland in 7 maanden produceren ( dus vuurwerk kost uiteindelijk hierdoor duizenden mensen in Nederland vroegtijdig het leven vanwege de fijnstofuitstoot). Ook de vervuiling van de openbare ruimte, vernielingen etc. Dus alleen volslagen van de werkelijkheid losgeslagen personen pleiten voor handhaven consumentenvuurwerk. En dat kulargument van “ ja maar traditie “ slaat ook nergens op, alsof iets daardoor “ heilig” is.

 11. Ja en in de Rijnstraat en omgeving begon het op zaterdagmorgen al om 10.00 uur,en door de bewoners van de flat,maar bewoners van de stationsweg,de laatste klappen waren op zondagmorgen om 05.30 uur,fijn he al dat vuurwerk.

 12. Nu alleen nog over de huisdieren, maar impact op wilde dieren is ook gigantisch. Radars laten bijv. een mega verplaatsing van vogels zien rond oud/nieuw, dieren/vogels die in paniek tegen objecten aanknallen en het niet overleven, sowieso de stress. Daarbij lege hulzen (waarom deels nog steeds plastic, bij een object wat je ontvlamt en als afval achterblijft?) gaan rondzwerven en richten zo ook nog schade aan. Genoot er altijd van (en vind het nog steeds mooi) maar moeten we dit écht nog willen…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld