Column: Deugt OZHZ niet?

Dit Pinksterweekend ben ik door verschillende mensen aangesproken over de berichtgeving rond de vervuilde grond in Sliedrecht-Noord? Steeds kwam er één belangrijke vraag: Waarom laat de gemeente Sliedrecht dit gebeuren en waar zijn de politieke partijen met een reactie of vragen? De andere vraag was: Wat is het belang van de grondeigenaar in Sliedrecht-Noord om vervuilde grond op zijn erf te laten kieperen? Heeft hij daar geld voor toe gekregen?

De situatie vrijdagmiddag 18 mei 2018. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Uiteraard belangrijke vragen, die ik mezelf ook stelde, maar er borrelden nog zeker een tiental andere vragen op. 

Hoe kan het dat de ene gemeente zich terugtrekt uit de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en de andere (Sliedrecht) een mandaat heeft gegeven aan OZHZ. Hoe is gehandeld door OZHZ met ‘foute’ grond roept vragen op. Waarom kon nu in eens de grond worden verplaatst? Waarom moest deze worden verplaatst? Wat zat er allemaal in de grond naast PFOA? Waarom van Papendrecht naar Sliedrecht? Waarom een transport onafgedekt over meerdere kilometers? Waarom kan grond uit Ring 3 naar Ring 2 worden gebracht? Was de grond in Sliedrecht-Noord ook zo vervuild en zo ja, waarom staat het dan fout op papier? Waarom  worden de regels overtreden? Wat is het belang van grondeigenaar Jan Vink? Wat gaat met het perceel land gebeuren? Nu en in de toekomst? Waarom worden geen vragen gesteld door de politieke partijen? Waar blijven de collega-journalisten? Dit is gewoon landelijk nieuws!

Tekst gaat onder video verder.
(© Video RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Het is te gek voor woorden dat een OZHZ dit zo maar toestaat. Boeren moeten aan fosfaatregels voldoen? Moeten van de provincie het veenweidegebied beschermen en nu mag er worden opgehoogd met vervuilde grond? Er deugt iets niet bij OZHZ. Dat iets is dat ze niet goed opletten wat er gebeurt, zoals, kantoorgebouw plaatsen in plaats van schaapskooi, geen aanlegvergunning voor watercompensatie en opslag grond én nu dit stinkende zaakje. Dit kan je toch niet toestaan. Ook al heb je mandaat van de gemeente op de vervuilde grond van Land van Matena in Papendrecht naar Sliedrecht-Noord te transporteren, dan is het nog wel fatsoenlijk de gemeente Sliedrecht daarvan op de hoogte te stellen. OZHZ brengt ook nog personen en instanties in verlegenheid. 

Als je als privépersoon vervuilde grond hebt, dan zijn de rapen gaat. Trek de portemonnee maar open. Mannetjes in blauwe pakken, kosten voor saneren, afvoeren… hou toch op! OZHZ mag alles in mijn ogen en trekt zich van de regelgeving niets aan. Waar blijft de provincie Zuid-Holland om hier eens een aantal kritische vragen over te stellen? Waar blijven de vragen van de politieke partijen in Sliedrecht of worden die ver weggestopt in een ‘raadsIbabs’ (niet zichtbaar voor ons Jan met de Pet). Hoe kan het dat het een week stil is? Kom niet aan met Pinksterweekend! 

Ik vind het beschamend wat er gebeurt. Zeggen dat de grond in een depot gaat en vervolgens uit de lucht zien dat de vervuilde grond wordt verspreid. Erger. Wordt hier gelogen, bedrogen en gesjoemeld? Dit is niet ‘Grootindoen!’ of ‘mooisliedrecht’. Dit is de boel belazeren of in iedere geval geen duidelijkheid geven wat hier gebeurt. Waarom wordt dit gepikt? Wie staat op met gezag om dit kritisch aan te vliegen?

Ik snap er geen hout van.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

15 gedachten over “Column: Deugt OZHZ niet?”

  1. Het gedrag van onze bestuurders lijkt op het gedrag van schildpadden. Als die van A naar B willen trekken ze bij dreiging hun kop onder hun schild en wachten tot de kust weer veilig is. Daarna gaan ze onverstoorbaar verder. Het grootste nieuws duurt maximaal drie dagen. Dan hoor je niemand meer. Zo ook in Sliedrecht lijkt het. Deze zaak moet gevolgd worden en in de publiciteit blijven. Blijf scherp en trek aan de bel.die stinkende berg grond achter het museum waar het zeil al weer vanaf is aan de bovenzijde moet ook ergens heen.

  2. Ik vind dit onderwerp dermate belangrijk voor de hele gemeenschap dat ik graag zou zien dat het voorlopig bovenaan de lijst blijft staat, als dat technisch mogelijk is. Ik denk dat de discussie zeker nog niet gesloten is en ik verwacht ook een reactie van onze bestuurders.
    Nog wordt het artikel steeds verder naar beneden gedrukt als er nieuwer nieuws is. Dit blijft mijns inziens erg actueel.

  3. Al jaren wordt de burger beet genomen. Dit is heel zachtjes uitgedrukt. Het afdekken van giftige grond (toen asbest) hebben we eerder gezien bij de Derde Merwede Haven.
    Inmiddels mag er nog GENX en Tetrafluoretheen (TFE) geloosd worden, terwijl het gif in Zeeland in het afvalwater en in Den Haag in het drinkwater is aangetroffen. Nu laten de verantwoordelijke bestuurders, provinciaal, plaatselijk en op Drechtsteden niveau, de drinkwatermaatschappij Oasen het karwei opknappen. Deze gaat naar de rechter om zo Chemours te dwingen de lozingen te stoppen. De wereld op zijn kop. Bestuurders hebben toch een uitvoerende taak?

  4. Gezien de ervaringen van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven met de handhavers en vergunning verleners van de Provincie ZH en later de Omgevingsdienst OZHZ is er maar een antwoord op de vraagstelling ” Deugt de OZHZ”
    Wij hebben toendertijd grote vraagtekens moeten stellen bij de milieukennis van deze personen.
    Uit hun handelen de laatste jaren en uit de huidige vergunningverlening blijkt nu niet dat ze uitblinkt in milieukennis maar ook niet in begrip voor hun omgeving
    Kortom een organisatie die tot op heden niet bekwaam is voor hun wettelijke taken en onze gemeente, college en raad geven de OZHZ toestemming om namens de Gemeente Sliedrecht te handelen.

  5. Wanneer gaan we het heft in eigen hand nemen? Gemeentes OZHZ, landelijke en provinciale politiek zijn totaal onbetrouwbaar gebleken en lachen om onze zorgen en frustratie. Ik denk dat het tijd gaat worden voor echte en keiharde acties.. Nemen we nog langer genoegen met dit spelen met ons, onze belangen en gezondheid? Wanneer is het echt genoeg? Wat mij betreft hebben we lang genoeg gewacht, gesproken, onderhandeld en gaan we nu onze eigen maatregelen nemen…. Wie doet er mee? Wie is het ook spuugzat?

  6. Wat hier geschreven wordt is niet fraai van onze bestuurders. Wat mij betreft landelijk nieuws van maken. Prima stuk Peter. Zet alle media er maar op. Ons gemeentebestuur geeft niet het signaal zich iets aan te trekken van alle kritiek en gaat onverstoorbaar verder.
    Hoog tijd om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

  7. Naar mijn idee is het verboden is om de vervuilde grond af te voeren naar buiten het besmette gebied. Binnen het gebied vervoeren mag volgens de regels blijkbaar wel, vandaar dat dit nu als dumpplaats wordt gebruikt. Ik vrees dat de overige percelen hier ook voor gebruikt zullen worden. Zo wordt het Groene Hart het Zwarte Hart. Ooit discussieerden we over wel of niet bouwen over het spoor, maar dit is wel het meest donkere scenario denkbaar. Deze column is dus zeer terecht, tijd voor de alarmbel.

  8. Misschien toeval of juist niet maar vanmorgen viel het mij op dat er een vrij grote hoeveelheid grond ligt gestort op een weiland langs de Matenase Scheikade tegenover de woning van de fam. Vink.

  9. Is deze stort het begin van een nieuwe aanslag op de overlevingstijd van de volgende generatie? Zoals van de vorige generatie tussen 1979 -2008
    We gaan terug naar 28 april 1999 werkgroep derde merwedehaven,
    Leo van Andel Arie de Ruiter Theunis Redelijkheid overhandigen 800 formulieren met en over gezondheids klachten aan Gedeputeerde Wolf Burgemeester Kleijwegt en Ambtenaren de vergadering mochten zij niet bijwonen Arrogantie??
    Tussen 1979 – 1988 overlijden gemiddeld 86 inwoners per 10.000
    Tussen 1989 – 1998 overlijden gemiddeld 108 inwoners per 10.000
    Tussen 1999 – 2008 overlijden gemiddeld 107 inwoners per 10.000
    SLIEDRECHT !
    In 1980 overlijden er 76 inwoners per 10.000
    In 2001 overlijden er 120 inwoners per 10.000
    In 1995 overlijden er 122 inwoners per 10.000
    In 1998 overlijden er 124 inwoners per 10.000

    In 1980 overlijden 76 inwoners per 10.000
    In 2001 overlijden 120 inwoners per 10.000
    In 1995 overlijden 122 inwoners per 10.000
    In 1998 overlijden 124 inwoners per 10.000 63 % meer dan in 1980
    De exacte cijfers moeten nog hoger zijn er werkte tussen 1979 -2008
    heel veel Vrouwen en Mannen in Sliedrechtse bedrijven die van buitenafkwamen en of ingeleend waren

  10. Probeer zelf maar nu eens wat tuin grond af te voren dat kan alleen nog maar met een schoon grond verklaring. Mensen dump daar je tuin grond maar het is legaal!!!!! kost niets.

  11. Volledig mee eens en mooi verwoord meneer Donk.

    Wat voor toekomst geven we onze kinderen in Sliedrecht? Ingesloten in vervuilde grond. Zowel aan de rivierkant met de Stort van Troost, Derde Merwedehaven en DuPont. En nu aan de achterkant op het perceel van Jan Vink.

  12. Helemaal mee eens!! Corruptie ten top. Als het de overheid geld gaat kosten kan er alles, moet je dit als particulier eens proberen!

  13. Als op alle onduidelijkheid en de vragen die gesteld zijn en nog steeds veel mensen in beslag nemen nou eens een reactie kwam van de hiervoor verantwoordelijken en van het gemeentebestuur.. Maar niets van dit alles of antwoorden met een dubbele bodem! Hoezo begrip voor de bestaande zorgen, hoezo DuPont en Chemours verwijten niet open en transparant te zijn maar zelf geen haar beter! Moeten wij op deze manier vertrouwen in het provinciale- en gemeentebestuur krijgen? No way!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld