Japans restaurant Oishi Fusion

Column: De krakkemikkige raadzaal

Had nou maar één vertrokken wethouder de installatie voor het online doorzetten van de raadsvergadering meegenomen, dan waren we daar tenminste van af geweest. Dinsdagavond 17 maart 2020 werkte het ding weer eens voor geen meter. Thuis kon niet worden meegeluisterd.

Waar maak  je je druk om, zie ik je als lezer denken. Ach, misschien is het ook wel zo. Veel mensen hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd. Maken zich zorgen over het coronavirus, om de gezondheid van zichzelf of een familielid of over de toekomst van hun bedrijf. Het is bepaald geen gezellige tijd.

Maar als je dan genoodzaakt bent (alleen de nodige mensen waren in de raadzaal aanwezig vanwege de corona-uitbraak) om de raadsagenda via de gemeentelijke website te volgen en dat er vervolgens geen geluid uitkomt, dan baal je als een stekker.

Hoe komt dat nou? 

Dat komt omdat een nieuwe geluidsinstallatie en apparatuur om online te luisteren samenhangt met een besluit rond de raadzaal. Wordt de raadzaal aan het Dr. Langeveld aangepakt voor renovatie / uitbreiding? Of wordt het een geheel nieuwe raadzaal, misschien wel aan de Industrieweg? Wanneer? Hoe? Wat?… Ze weten het niet.

Het college houdt zich stil of valt uit elkaar, de raadsleden hebben er in hun hart prioriteit voor maar in de raad zelf wordt er nooit een vraag over gesteld en ze hebben lak aan de inwoners, lees kiezer, lees luisteraar. Ze laten jou en mij in het sop gaar koken. Het geluid is vaak ondergeschoven kindje. In de raadzaal helemaal! 

Maar een nieuwe of vernieuwde raadzaal zou beslist prioriteit moeten gaan krijgen. Of wil een wethouder zich er zijn vingers niet aan branden vanwege de kosten, en mogelijk uit de hand lopende kosten? Het bootjeshellingsyndroom maar dan nog een tikkeltje groter?

Het is niet alleen het geluid, maar ook de beperkte ruimte en het ventilatiesysteem deugt ook al niet. De plaatsen voor publiek en media(faciliteiten) deugen niet in de huidige raadzaal. De indeling is dus hopeloos, maar veel varianten zijn er niet mogelijk. Er is dus van alles mis.

Voor de luisteraars thuis was het dinsdagavond geen feest. Het geluid uit de krakkemikkige raadzaal was soms in flarden, bij een herstart in herhaling viel en meest helemaal niet te horen. Juist in deze situatie zoals dinsdagavond moet dat gewoon werken, het is ook de enige transparantie op dat moment en je doet de inwoner, de kiezer, geen plezier. En de politiek staat al zo ver weg.

Ik mag hopen dat een raadslid zich komende nacht woelend in zijn bed omdraait en denkt ‘mijn kiezer, mijn kiezer, wat doe ik ze aan? Of wat heb ik ze dinsdagavond aangedaan?’ Dan wordt het hoog tijd om raadsvragen over deze kwestie te gaan stellen. Ik ben bang dat als het raadslid plat gaat, dat hij of zij opgaat in hun eigen wereld en weg gaat dromen. 

En dan nog iets… Wat is de website van de gemeente Sliedrecht toch een zooitje. Nee, laat ik het anders zeggen: een onoverzichtelijke website, waar het maar moeilijk vinden is, wat je zoekt. Daar hoort een grote rode knop te zitten, die je meteen naar de websitepagina leidt, waar je de vergadering kan beluisteren van dat moment. Dit is hopeloos, gebruiksonvriendelijk en afstotend.

Je politieke interesse moet wel heel groot zijn, als je nog eens terugkomt voor het beluisteren van een raadsvergadering.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld