Column: Anoniemgedoe spuugzat

Twee jaar geleden begonnen we uit het niets met Sliedrecht24. Eigenlijk toen Erik de Bruin aan mij kenbaar maakte te gaan stoppen met ‘Sliedrecht Vandaag’, vond ik dat er een alternatief moest komen. Samen met Brenda mijn vrouw heb ik dat opgepakt en Sliedrecht24 was in no-time geboren.

Reageren blijft mogelijk bij Sliedrecht24, maar transparantie gaat meer tellen. Anonieme reacties komen vanaf volgende maand niet meer online. 

Vroeger hadden we samen al de ‘Internetkrant voor Zuid-Holland Zuid’ (1998-2010) dus de online-ervaring was er al. Het was destijds één van de eerste internetkranten van Nederland. Online nieuws brengen was nog niet populair. De NOS was nog niet eens met NOS.nl in de lucht! NU.nl bestond nog niet! Het ‘instappen’ in Sliedrecht24 was dan ook geen gekke of te veel wegende stap. Het past bij ons mediabedrijf Peter Donk Productions. 

Sliedrecht24 is is in twee jaar tijd gegroeid, enorm populair geworden, veel gelezen en dat betekent dat we ook veel reacties krijgen. Deze maand best gelezen sinds start! Gemiddeld zo’n veertig reacties per dag, die we stuk-voor-stuk modereren. Alle reacties gaan door onze handen. Ook reacties van mensen, die niks hebben aan ‘anonieme’ reacties reageren. Niet alle reacties halen de website, omdat ze niet voldoen aan voorwaarden.

We vinden het jammer dat niet alle lezers open zijn als ze een reactie op een artikel plaatsen (voorwaarde 1: reageren op artikel). Kijk, anoniem reageren is toegestaan. Maar waarom? Je mag gerust weten dat ik het anoniemgedoe spuugzat ben. Waarom moet je anoniem reageren als je je mening wilt geven? Wel voor een mening uit komen, maar je naam niet erbij vermelden, heeft soms iets geniepigs. Ik vind – en ik schrijf het hier maar eens – dat je een hele goede reden moet hebben, wil je anoniem willen reageren. Dan moet je dat ook doen!

Ik hoop dat dit mensen die reageren aan het denken zet. Eerder publiceerden we al dit artikel (20 oktober 2017), deze column (30 april 2017), dit artikel (13 maart 2017) en deze column (21 oktober 2016). 

Er gaat vanaf woensdag 1 november 2017 voor de reageerders veel veranderen. Reacties op artikelen moeten inhoudelijk van waarde zijn om te worden geplaatst, liefst met je eigen naam er bij. Verder zal de redactie nauwelijks meer reageren op een geplaatste reactie. Worden reacties waarin personen worden beledigd (geldt ook voor vereningen, organisaties of bedrijven) niet geplaatst (was al zo en dan schreven we (…) vaak neer bij het woord. Lees hier de rest van de voorwaarden onder het kopje ‘Reageren’.

Ook met het insturen van een ingezonden brief geldt dat dit anoniem kan. Ook daar zou ik graag de lat hoog zien voor het weglaten van de naam (naam moet wel bekend zijn bij de redactie en duidelijk te herleiden zijn naar een persoon). Maar bij gevoelige zaken zie ik in de ingezonden brief wel dat er redenen zijn dat je naam niet openbaar wordt.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Anoniemgedoe spuugzat

  1. Ik vind dat je bij ingezonden brieven ook 1 lijn moet trekken om consequent te zijn. Bij ingezonden brieven lijkt mij dat je achter je verhaal staat als schrijver. Dan ook met de billen bloot????

  2. Terecht! Succes met jullie werk, ik ben in ieder geval blij dat Sliedrecht24 bestaat.
    En we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar respectvol reageren (en met naam) moet kunnen.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld