door Peter Donk
SLIEDRECHT – De kosten voor de aanleg van het aardgasvrij maken in Sliedrecht-Oost kunnen weleens hoger gaan uitvallen. De kosten van de aanleg van warmtenet komen overigens niet op het bordje van de gemeente, maar bij afvalverwerker HVC. Die berekent dit door aan de afnemer, o.a. de woningcorporatie en particuliere woningeigenaren. Het College van B & W zegt dat de hogere kosten komen door de lage gasprijs en hogere realisatiekosten. College: “Dit is echter geen reden voor HVC om de uitvoering van de plannen stil te leggen.” Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen naar aanleiding van een artikel in NRC ‘Proef in Purmerend met gasvrij maken van woonwijk ligt stil’ door de politieke partijen Slydregt.NU en VVD Sliedrecht. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) en raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD Sliedrecht) stelden de afgelopen weken een groot aantal vragen. Ook in Sliedrecht-Oost is tenslotte een proef gaande.
De aanleg van warmtenet in Sliedrecht. Het college onderzoekt momenteel hoe de rijksbijdrage vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken het meest effectief kan worden ingezet om particuliere woningeigenaren alsnog een aantrekkelijk aanbod te doen. Deze maand volgt daarover een collegebesluit, waarna gemeenteraad wordt geïnformeerd in een College Informatiebrief. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)
Het college is bekend met de situatie in Purmerend, maar zegt niet alle details te kennen. “Voor zover wij weten op basis van de samenwerking binnen het Programma Aardgasvrije Wijken lijkt het een verstandige keuze om daar nu even pas op de plaats te maken. Het project staat, na een zeer succesvolle eerste fase, aan de vooravond van de volgende fase: opschaling. Met de leerervaringen die in de eerste fase zijn opgedaan, heeft Purmerend nu een realistischer beeld van de opgave en is het nu een logisch moment om op basis van dit voortschrijdend inzicht, kritisch naar de gemaakte plannen en afspraken te kijken. Het is jammer dat daardoor de ambitie om de wijk in 2022 van het aardgas af te krijgen niet wordt gehaald, maar uiteindelijk gaat het om de doelstelling om alle woningen in 2050 van het aardgas af te halen”, schrijft het college. Er zijn door de tegenslag in Purmerend geen gevolgen voor de situatie in Sliedrecht. College: “Een van de oorzaken in Purmerend is dat de werkzaamheden voor aanleg riolering en warmtenet niet goed zijn afgestemd. In Sliedrecht is dat niet aan de orde. Een andere oorzaak in Purmerend ligt in het feit dat daar de woningcorporatie heroverweegt of zij haar woningen in het projectgebied op een warmtenet wil aansluiten. Daarmee verandert de businesscase voor het warmtebedrijf.”
Doorbereken hogere kosten
In Sliedrecht Oost worden alle werkzaamheden vanaf de start van het project integraal met alle betrokken partijen (gemeente, HVC, Stedin, Oasen en Tablis Wonen – red.) gepland, gemonitord en uitgevoerd. College: “Knelpunten worden gezamenlijk in kaart gebracht en opgelost. In Sliedrecht staat Tablis Wonen nog steeds vol achter haar besluit om de woningen in Sliedrecht-Oost met een warmtenet te verwarmen. Daarvoor ligt in Sliedrecht een ondertekende overeenkomst tussen HVC en Tablis Wonen. Het bekostigingsprobleem in Purmerend (lage gasprijs, hogere realisatiekosten dan verwacht) is wel herkenbaar in Sliedrecht. Het college benadrukt dat de kosten voor het aanleggen van het warmtenet niet voor rekening van de gemeente zijn. Deze investering wordt geheel gedaan door HVC. HVC berekent deze investeringskosten vervolgens door in de aansluitbijdrage voor de afnemer (woningcorporatie, verzorgingstehuis, particuliere woningeigenaren). Dit alles heeft derhalve geen effect op de gemeentelijke begroting. De gemeente heeft geld begroot voor het voeren van de regie op het project in Sliedrecht-Oost en voor de communicatie richting de wijkbewoners.. Het rijk heeft daarvoor een extra rijksbijdrage voor projectgebonden kosten beschikbaar gesteld, waardoor deze extra inzet in 2020 en 2021 gedekt zijn.”
Aangesloten
Het warmtenet dat wordt aangelegd voor de 10-hoog en 5-hoog complexen van Tablis Wonen is het resultaat van een contract tussen HVC en Tablis wonen. De gemeente faciliteert de aanleg van het warmtenet, maar is geen opdrachtgever en rapporteert dus ook niet over de kosten hiervan. De gemeente heeft geld in de begroting voor 2019, 2020 en 2021 opgenomen voor het voeren van de regie op het project Sliedrecht-Oost Aardgasvrij en voor de communicatie richting de wijkbewoners. Daarover legt het college verantwoording af in de reguliere begrotingscyclus. In Sliedrecht worden alle werkzaamheden vanaf de start van het project integraal met alle betrokken partijen (gemeente, HVC, Stedin, Oasen en Tablis Wonen) gepland, gemonitord en uitgevoerd. Knelpunten worden volgens het college gezamenlijk in kaart gebracht en opgelost. “Daar waar mogelijk worden delen van het tracé in gezamenlijkheid aangelegd. Sliedrecht heeft geen deadline voor 2022 gesteld, zoals de gemeente Purmerend. De aanleg van het warmtenet voor de flats van Tablis Wonen in Sliedrecht-Oost loopt zoals gepland. Deze flats worden in de periode 2021-2023 aangesloten op het warmtenet”, schrijft het college.
Overlast
Alles komt wel een beetje tegelijk. Het college legt uit: “De afsluiting van de Thorbeckelaan is een gevolg van de rioolvervanging van de hoofdafvoer van de wijk Vogelbuurt Noord. Daarvoor is op 30 juni 2020 een raadsbesluit genomen. De werkzaamheden in de wijk Vogelbuurt-Noord zijn in maart 2020 gestart en vorderen gestaag. De verwachting is dat ze half maart 2021 worden afgerond. Om de afvoer van het rioolwater van de gehele wijk te borgen dient de aansluiting op de hoofdafvoer (pompput Thorbeckelaan) gerealiseerd te zijn. Daarnaast is er voor deze periode gekozen om de graafwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden weer genoeg tijd te geven om te zetten (inklinken) Begin 2021 wordt ook het kruispunt Thorbeckelaan – Vogelenzang aangepast. Deze werkzaamheden onder grond moeten logischerwijs eerst plaatsvinden voordat je bovengronds het kruispunt aanpast. HVC heeft om de impact op de verkeersdoorstroom en de overlast te beperken, het warmtenet aangelegd middels een boring onder de rotonde Thorbeckelaan-Lijsterweg door.”
Soms ging het mis
Voorafgaand aan ieder project waar gegraven wordt, wordt de positie van de bestaande kabels/leidingen/riolering in kaart gebracht met de gegevens van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) in kaart gebracht. Echter staan volgens het college niet alle (voornamelijk oudere) leidingen daarin geregistreerd of op de juiste positie gemarkeerd. “Ondanks dat er altijd voorzichtig gegraven wordt, kan er hierdoor dus alsnog graafschade ontstaan. Incidenten tijdens de aanleg van het warmtenet waren elektriciteitsleiding uit meterkast van een flat geschoten (gezakt) bij graafwerk in Tuinfluiterstraat (maart 2020), gasleiding geraakt bij graafwerkzaamheden Roerdompstraat (maart 2020) en riolering geraakt bij boring Lijsterweg (september 2020). Daar waar de incidenten veroorzaakt zijn door de aanlegwerkzaamheden voor het warmtenet vallen de daarmee gemoeide kosten voor rekening van de aannemer voor de aanleg van het warmtenet”, bericht het college.
Betrokken bij planvorming
De interviews met particuliere woningeigenaren worden gehouden tijdens de werkzaamheden. Normaal gesproken zou dit – zo vindt de VVD Sliedrecht – vooraf dienen te geschieden ter verkrijging van inzicht en planning van het werk. “De aanleg van het warmtenet bestaat grofweg uit twee fases: 1. Aansluiten huurwoningen Tablis. 2. Aansluiten koopwoningen van particulieren. Fase 1 is nu aan de gang en vormt daarmee de ‘backbone’ van het warmtenet in Sliedrecht. Voorafgaand aan deze fase (eind 2019) is een enquête naar alle wijkbewoners gestuurd om deze inzichten te verkrijgen. Op basis daarvan is de planning van de werkzaamheden voor het vervangen van de riolering en de aanleg van het warmtenet voor de 10-hoog en 5-hoog complexen met huurwoningen van Tablis Wonen gemaakt. De gesprekken die nu gevoerd worden met particulieren is de voorbereiding op Fase 2 om inzicht te krijgen van de werkzaamheden. Dit traject is nog in de voorbereidende fase. Pandbezitters in Sliedrecht-Oost worden vanaf 2021, gefaseerd betrokken bij de planvorming voor een aardgasvrije buurt”, legt het college uit.
Regelingen
De gemeente Sliedrecht kreeg voor het Programma Aardgasvrije Wijken een bedrag van € 3.850.000,–. College: “Dit is voor het energiezuinig maken van de gebouwen (gestapelde particuliere woningen, grondgebonden woningen (particulier en sociale huur) en het verzorgingstehuis Parkzicht in Sliedrecht-Oost. Daarnaast is er de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), om particuliere woningbezitters tegemoet te komen in de kosten voor verduurzaming. De gemeente Sliedrecht biedt de duurzaamheidslening om inwoners van Sliedrecht een aantrekkelijke financiering te bieden voor o.a. isolatiemaatregelen en zonnepanelen.”
Planning
Werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet voor de 10-hoog en 5-hoog complexen van Tablis Wonen in Sliedrecht-Oost lopen iets voor op schema. Deze flats worden uiterlijk in 2022 aangesloten op het warmtenet.In januari 2021 wordt begonnen in Vogelbuurt Noord en de planning is om eind april 2021 klaar te zijn met de aanleg werkzaamheden voor het warmtenet in Vogelbuurt voor deze complexen. Het aardgasvrij maken van de overige panden in de wijk: particulier woningbezitters, particuliere verhuur en utiliteitsbouw is de volgende fase in het project. Dit traject is nog in de voorbereidende fase. Pandbezitters in Sliedrecht-Oost worden vanaf 2021, gefaseerd betrokken bij de planvorming voor een aardgasvrije buurt.
Verdere uitrol
Buiten het project Sliedrecht-Oost hebben Tablis Wonen en HVC een subsidie aangevraagd (en ontvangen) in het kader van de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH). College: “Dat betreft een extra subsidie voor het besluit van Tablis om al hun bezit op het warmtenet aan te sluiten. Gemeente, Tablis Wonen en HVC zijn momenteel in gesprek om te onderzoeken wat dit betekent voor de verdere uitrol van het warmtenet in Sliedrecht.”
Soms ging het mis. Of het hier echt mis ging weet ik niet, maar de stoep die van
De Hooghe Lijster naar de vijver van Parkzicht loopt is door de aan- en afvoer van materiaal totaal kapot gereden. Dat gaat hopelijk wel hersteld worden en wie gaat dat betalen?
Mooi stuk, Peter!
Maar ik ben erg benieuwd of eigenaren van woningen verplicht kunnen worden om hun eigendom aan te laten sluiten op het warmtenet. Wat gebeurt er als er eigenaren weigeren? Komt er dan een dwangmatige actie en gaan ze toch van het gas af? Maar, zoals ik in je artikel lees. Zijn de eerste kostenoverschrijdingen al opgetreden. En als ik verder lees worden deze nadien toch doorberekend. Gaat dat betekenen dat Stedin en Oase dit ook doorberekenen aan bijvoorbeeld Tablis. En dat Tablis dit weer doorberekent aan de huurders! En ook de particulieren moeten mee bloeden voor de overschrijding van de kosten, lees ik. Is hier al meer van bekend? Of blijft dit nog achter de schermen? Maar mijn onrust van vorige week is niet overdreven, nu ik dit lees.
Nou ik word er dus niet veel wijzer van, als particuliere woningeigenaar in de 10 hoog flats.
Ik was persoonlijk al van het gas af (m.u.v. van blokverwarming) erg prettig dat de gemeente Sliedrecht niet opdraait voor de meerkosten van de aanleg, die wordt gelukkig doorberekend aan de afnemers, heel fijn ik heb hier niet om gevraagd. Kan ik t.z.t. mijn extra kosten voor dit debacle bij de gemeente declareren?