College praat met GGD over vervolgonderzoek na uitkomst huidkankeronderzoek

SLIEDRECHT – Het College van B & W is met de GGD in gesprek na de uitkomsten van het huidkankeronderzoek. Daaruit kwam een opvallend hoog aantal gevallen van huidkanker in Sliedrecht uit en de fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA) wilde weten of er een vervolgonderzoek komt. “Wij zijn het met u eens dat het opvallend hoge aantal gevallen van huidkanker aanleiding geeft hier nadere actie op te ondernemen. Het gaat om de gezondheid van onze  inwoners en daar hechten wij, net als u, ontzettend veel belang aan”, aldus het college vrijdag 10 juli 2020 in de beantwoording.

Huijzer stelde enkele schriftelijke vragen donderdag 18 juni 2020 over het rapport van de GGD over kankerincidentie in Sliedrecht, ‘Het optreden van kanker in Sliedrecht, 1998-2017’ van eind november 2019. Het college schrijft nu over een ‘zorgwekkende situatie’ en dat de concentratie met name in een aantal wijken ‘geen toeval’ is.

Preventie
Het college heeft dan ook het gesprek gestart met de GGD om te verkennen welk type vervolgonderzoek mogelijk en zinvol is om meer te weten te komen over de achterliggende oorzaken. Het college antwoordt: “Daarbij kijken we ook naar andere instanties die expertise hebben op het gebied van dergelijke onderzoeken. De uitkomst van deze verkenning koppelen wij aan de raad terug. Tot slot blijven wij meer aandacht voor preventie van huidkanker vragen. Dit doen we de komende periode via gerichte communicatie over de risicofactoren en de maatregelen die je daartegen kunt nemen.”

Zorgwekkende situatie
Huijzer vroeg het college of zij het met de PvdA eens, dat het te gemakkelijk geredeneerd is dat dit toeval is als deze verhoogde cijfers precies in de postcodewijken onder de rook van chemiebedrijf Chemours, afvalverwerker HVC en afvalstort Derde Merwedehaven liggen. Het rapport van de GGD toont aan dat er een sterke verhoging van huidkanker is in de postcodegebieden 3361 (Sliedrechtse Dijk/Stationsweg/Buitenuitbreiding) en 3362 (De Grienden/Oostwijk). “In gebied 3363 (Westwijk) is het aantal gevallen huidkanker ook hoog, maar valt met 102 nog precies binnen de verwachte bandbreedte van 60 en 102. De sterke verhoging van huidkanker strekt zich uit over heel Sliedrecht. Wij denken, net als u, dat deze zorgwekkende situatie niet alleen aan toeval te wijten is.”

Combinatie factoren
De GGD berekent volgens het college op basis van landelijke aantallen en demografische gegevens de verwachtingswaarde van het aantal kankergevallen in Sliedrecht. “Daarbij wordt een betrouwbaarheidsinterval gebruikt om het toeval zoveel mogelijk uit te sluiten. De verhoging van huidkanker in Sliedrecht kan daarmee volgens het college niet alleen maar als toeval worden gezien. De GGD geeft in haar rapport aan dat vermoedelijk een combinatie van factoren een rol speelt bij een verhoogde kankerincidentie. Daarbij valt te denken aan leefstijl, genetische aanleg, toeval en mogelijke blootstelling in het werk of aan het milieu. Opgemerkt moet worden dat de GGD in dit onderzoek heeft gekeken naar de cijfers over het optreden van kanker in Sliedrecht en niet naar de oorzaken daarvan”, bericht het college. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld