Choral Evensong met Alblasserwaards Vocaal Ensemble in Gereformeerde Kerk

SLIEDRECHT – De liefhebbers van de Choral Evensong komen zondag 11 februari 2024 aan hun trekken in de Gereformeerde Kerk aan Middeldiepstraat 6. De dienst wordt gezongen door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble o.l.v. Henny Korevaar begeleid door Marc Schippers op het orgel, aanvang 18.00 uur. De toegang is vrij.

Het wordt de eerste (van de twee) Choral Evensong van dit jaar met een liturgie gebaseerd op de Anglicaanse traditie. Zondag met het Alblasserwaards Vocaal Ensemble. 

De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal (Engels) i.p.v. het Latijn. Daarbij werden onder meer delen uit de afgezworen katholieke vespers en completen samengevoegd tot een nieuwe dienst: de Choral Evensong.

Tekst en gebeden
Tot op de dag van vandaag kent deze, voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst, een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt een Evensong in zijn geheel gezongen. Net als een mis kent de Evensong een vaste orde van dienst, waarbij steeds dezelfde teksten en gebeden worden gebruikt. Verschil met de mis is dat deze teksten worden gezongen.

Dagelijks gezongen
In de loop der eeuwen is er ontzettend veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven. Daardoor klinkt de vaste orde van dienst elke keer weer totaal anders; van Gregoriaans tot hypermodern. De muziek van de Choral Evensong klinkt soms a capella, soms met orgelbegeleiding. In Britse kathedralen en universiteitscolleges wordt de Choral Evensong nog steeds dagelijks gezongen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld