Chemours ontbreekt op informatieavond over moestuinonderzoek en gezondheid

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Inwoners en andere betrokkenen konden donderdagavond 8 september 2022 in het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan terecht om meer te horen over het RIVM-PFAS-moestuinonderzoek en de eventuele gevolgen voor de gezondheid. De avond was georganiseerd door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. Verschillende milieuwethouders zaten in de zaal. Er was opvallend genoeg niemand vertegenwoordigd namens chemiebedrijf Chemours op de avond.

De opkomst was groot. Tijdens de bijeenkomst in de aula van het VMBO kwamen de mensen meer te weten over de uitkomsten van het moestuinonderzoek, de resultaten en konden ze vragen stellen over het eten van groenten en fruit uit de (moes)tuin. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.
Buiten protesteerden een groep Sliedrechters, die ook iedere zaterdagmorgen voor de poort van Chemours nu al enkele jaren ‘vervuilde grond’ uitstrooien. PFAS zijn schadelijk voor het milieu en ze hopen op in het menselijk lichaam. Toxisch voor mens en milieu. Het zijn ‘forever chemicals’. Persistent en hittebestendig tot 1100 graden celsius. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Sliedrechtse wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Milieu en Dossier Chemours sprak namens zijn collega’s uit de andere gemeenten. Hij verzekerde de volle zaal dat de gemeenten zich blijven inzetten voor ‘nul uit de pijp’.

Gevolgen
De GGD Zuid-Holland Zuid ging donderdagavond in op de gezondheid en de PFAS. Arts Henk Klapwijk voerde het woord. Er zijn grote gezondheidseffecten voor wie PFAS binnenkrijgt. Bij een grote hoeveelheid in het bloed kan het gevolgen hebben voor je immuumsysteem, de leverfunctie, verhoogd cholesterol, voortplanting (iets lager in geboortegewicht) en mogelijk kankerverwekkend (nier en teelbalkanker). “De kans op ziekte is beperkt, maar het is goed dat het onderzoek doorgaat”, sprak Klapwijk. Te veel PFAS sluit gevolgen voor de gezondheid niet uit. “Zet de vis maar terug en eet hem niet op”, sprak de arts. Ook de GGD Zuid-Holland Zuid vindt het wijd verspreid in leefomgeving van PFAS onwenselijk. Er is onderzoek geweest rond de fabriek Chemours, maar volgens Klapwijk komt kanker niet meer voor dan in de rest van Nederland. Het advies is beperk blootstelling aan PFAS. “Let op de chemische stoffen in producten, moestuin, vis…”, sprak Klapwijk. Er ligt volgens hem een voorstel voor een Europees verbod op PFAS. Wie vragen heeft, kan een e-mail sturen naar: mmk@ggdzhz.nl

Nieuwe inzichten
Tessa Pancras van het adviesbureau Arcades gaf meer uitleg over het moestuinonderzoek. Het bedrijf leidde het proces rond het RIVM-moestuinonderzoek. In het jaar 2017 / 2018 was het eerste moestuinonderzoek. Toen was het advies om tot een kilometer van de fabriek met mate groenten en fruit te eten uit de moestuin. Nu wordt geadviseerd dat niet meer te doen. Er kwamen nieuwe inzichten. Inname grenswaarde was 12,5 ng/kg lichaamsgewicht per dag, dat is nu 4,4 ng/kg lichaamsgewicht per week. Dat is 0,63 ng/kg lichaamsgewicht per dag. Er is voor dit moestuinonderzoek uitgebreid bemonsterd. In 2017 waren er 81 monsters; nu 696. In 2017 waren er tien complexen onderzocht; nu op 22 plaatsen. Pancras ging vooral in op de details van het onderzoek, hoe het is uitgevoerd en de conclusies. Het was ook wel een hele technische uitleg en dat had misschien wat eenvoudiger gemoeten om de aanwezigen goed te informeren. Het leidde prompt tot vragen als ‘wat betekent het nu voor mijn moestuin!’ De berekening is gebaseerd op heel het jaar eten uit de moestuin. Er werden nog veel vragen gesteld. Resultaten van de grond en wateranalyses volgen dit najaar.

2 gedachten over “Chemours ontbreekt op informatieavond over moestuinonderzoek en gezondheid”

  1. Ik snap het niet meer het zal wel aan mij liggen , baby’s krijgen via de moeder melk deze troep al in hun lichaam, en dat raken ze nooit meer kwijt, we mogen geen sla of groenten meer eten uit eigen tuin , omdat daar na 3 of 4 maanden te veel van dat spul zit , en wat dan over de rest van de inwoners? Ik woon en leef al 66 jaar in dit dorp , net als zo velen , wij komen al die tijd in aanraking met dat spul , wat je wel binnen krijgt via je huid je ademhaling of voetsel , en dat je het nooit meer kwijt raakt als het in je lichaam zit ,we weten ook dat ze daar aan de overkant heel veel mooie woorden gebruiken om te zeggen dat ze er niets aan doe , en dan komen onze papiertjes schuivers voorlichting geven ????? In plaats van eindelijk eens op te treden . En de boel daar te sluiten , als je toevallig eens nodig moet urineren en je doet dat op de openbare weg , wat niet netjes is en het wordt gezien door de handhaving krijg je een dikke prent , als je wat betekend heb voor dit land krijg je zelfs 80 dagen taakstraf , en moet je uiteindelijk 40 dagen de bak in , dit alles om een misverstand met een van onze ordebewaarders.
    Maar als je een gevaar bent voor de omgeving , zelfs voor de volksgezondheid mag je gewoon doormodderen , en hoef je je neus niet eens te laten zien op een informatieavond, en kun je dingen bagatelliseren weg honen en je ding blijven doen , dank U wel dames en heren papier schuivers , wordt eens wakker hou op met voorlichting geven , en doe jullie plicht eens . Sluiten die tent . En doe ze een proces aan .

  2. Het was m.i meer een avond om informatie te spuien dan om iedereen de gelegenheid te geven vragen te stellen. Er zijn wel vragen gesteld waarop werd gereageerd maar er waren ook plenty aanwezigen die niet de gelegenheid kregen ze dààr te stellen. Wat mij betreft zouden dit niet tijdgebonden avonden moeten zijn. De uitspraken van meneer Klapwijk komen hier op neer dat we ons eigenlijk geen zorgen hoeven te maken als we maar niet teveel pfas bevattend eten en drinken verorberen en voedsel uit eigen tuin afwisselen met gekocht eten uit de winkels. De uitzending van ZEMBLA daartegenover was heel wat stelliger.. Dit moet niet kunnen en moeten we niet willen. Het is trouwens te absurd voor woorden dat wij ons moeten afvragen of we nog wel veilig kunnen eten en drinken, alleen omdat een chemiebedrijf dat voor ons invult…… Trouwens ook superlaf van Chemours niet aanwezig te zijn! Maar ja

Plaats een reactie

*=Verplicht veld