CDA wil graag één aandeel te behouden bij Eneco en rest verkopen

SLIEDRECHT – Het college vroeg dinsdagavond 8 oktober 2019 de gemeenteraad tijdens de besluitvormende vergadering kennis te nemen van het besluit van het College van B & W om het aandelenbelang in Eneco verkopen. Het CDA wil graag één aandeel behouden als tot verkoop wordt overgegaan. Zo wil het CDA nog een teen tussen de deur houden. De gemeente Sliedrecht heeft nj 28.115 aandelen. Volgens wethouder Ben van der Plas (PvdA) van Energie is het houden van één aandeel niet mogelijk.

Raadslid Vincent Prins (CDA) wil één aandeel houden bij Eneco. (Foto gemeente Sliedrecht)

In de oordeelsvormende vergadering van dinsdag 17 september 2019 gaf het CDA al een toelichting hoe het aankijkt tegen het voornemen van het college. “Als veel andere gemeenten hun aandelen verkopen, maakt het voor Sliedrecht niet meer uit of we 28.115 aandelen behouden of slechts eentje. Met 1 aandeel blijft het mogelijk om onderwerpen te agenderen in een vergadering van aandeelhouders. Daarom dien ik vanavond namens het CDA een motie in. De naam van de motie is groene vinger, omdat Sliedrecht daarmee als aandeelhouder een vinger kan opsteken als het gaat over duurzaamheid”, sprak raadslid Vincent Prins (CDA). Zijn partij riep het college in een motie op om 1 van de 28.115 aandelen in Eneco te behouden en alle andere gemeenten met een aandelenbelang in Eneco hierover voor half oktober 2019 te informeren. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) vroeg of je wel één stem kon behouden. Ook fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) stelde die vraag. Volgens Prins kan de motie ‘prima worden ingediend’. 

‪Duurzame invulling
PvdA Sliedrecht spreekt van een ‘sympathieke gedachte’ van het CDA om één aandeel te behouden. “Maar laten we als gemeente bij onze leest blijven en wegblijven uit de hoek van duurzaamheids activisme. Daar wordt tegenwoordig meer dan voldoende in voorzien en laten we ons als gemeente vooral richten op een zo duurzaam mogelijke invulling van de toch al ingewikkelde regelgeving op dit gebied”, liet fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA) weten. De waakhond functie kunnen we gerust aan Johan Vollenbroek overlaten aldus Huijzer. “We hoeven hem er dit maal niet eens voor in te huren.‬” D66 wilde wel graag één deel ‘achterhouden’. 

In stemming brengen
De VVD vond dat de gelden die vrij komen ten goede komen te zijner tijd aan de algemene begroting. Voor de motie waren alleen D66 en het CDA. De motie werd verworpen. Het voorstel werd aangenomen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld