CDA Sliedrecht stelt vragen over betaalbaar aardgasvrij wonen

SLIEDRECHT – Raadslid Vincent Prins (CDA) heeft vrijdag 24 januari 2020 vragen gesteld aan het College van B & W over betaalbaar aardgasvrij wonen. In de raadsvergadering van maart 2018 sprak Prins de woorden ‘voor elke eigenaar van een gebouw moet het aantrekkelijk en betaalbaar zijn om los te komen van het aardgas’. “Half januari 2020 stuurde het college een informatiebrief naar de gemeenteraad over aardgasvrij wonen in een deel van de wijk Sliedrecht-Oost. Daarin lees ik dat een werkgroep nadenkt over een aanbod aan huiseigenaren om hun huizen betaalbaar aardgasvrij te maken. In de eerste helft van 2020 krijgen de huiseigenaren het aanbod”, aldus Prins. Dat riep bij CDA Sliedrecht nieuwe vragen op.

Raadslid Vincent Prins van CDA Sliedrecht. (Foto gemeente Sliedrecht)

Deze maand verscheen een voortgangsmonitor van het Programma Aardgasvrije Wijken. Prins: “Daarin staat dat de meeste gemeenten woonlastenneutraliteit als uitgangspunt hanteren. Dat betekent dat de kosten van wonen zonder aardgas niet hoger zijn dan de kosten van wonen met aardgas. Volgens de monitor vinden gemeenten het lastig om een aanbod aan inwoners te doen dat woonlastenneutraal is. Bovendien worden eenmalige aansluitkosten op het warmtenet of investeringen in een huis niet altijd meegerekend in de kosten.”

Woonlastenneutrale aanpak
Woensdag 22 januari 2020 stuurde minister Knops een brief naar de Tweede Kamer. Daarin staat het uitgangspunt dat de maandelijkse financieringslasten niet hoger zijn dan de besparing op de energierekening. Knops schrijft: “Het realiseren van woonlastenneutraliteit is een blijvend aandachtspunt voor het kabinet.” Voor de proeven met aardgasvrije wijken is een rijksbijdrage beschikbaar, die volgens de minister bijdraagt aan een woonlastenneutrale aanpak.

Tekst gaat verder onder tweet.

Donderdag 23 januari 2020 schreef wethouder Spek op sociale media dat hij meer experimenteerruimte wil. “Mij is niet duidelijk of woonlastenneutraliteit hierbij volgens het college een randvoorwaarde moet zijn”, schrijft Prins, “Op grond van de Transitievisie Warmte 1.0 van de Drechtsteden (februari 2019) moet elke gemeente uiterlijk in 2021 aan inwoners inzicht geven in de kosten van aardgasvrij wonen. Voor zover ik weet, heeft het Sliedrechtse college niet duidelijk uitgesproken dat woonlastenneutraliteit het uitgangspunt is bij de overgang naar aardgasvrij wonen. Voor draagvlak is het volgens het CDA belangrijk dat het college hierover duidelijk is.”

Vragen
Prins wil binnen veertien dagen weten of de proef met aardgasvrije wijken Sliedrecht een van de gemeenten is, die het lastig vinden om een aanbod aan huiseigenaren te doen dat woonlastenneutraal is. Prins: Zo ja, hoezo? Bent u bereid om voor het aanbod aan huiseigenaren de eenmalige aansluitkosten en mogelijk aanvullende investeringen in een huis mee te rekenen in de kosten? Zo nee, waarom niet?” Ook wil Prins van het college weten of de inwoners in het gedeelte van Sliedrecht-Oost dat aan de proef meedoet een aanbod krijgen dat woonlastenneutraal is. “Zo nee, waarom niet? Is woonlastenneutraliteit in heel Sliedrecht het uitgangspunt bij de overgang naar aardgasvrij wonen? Zo nee, waarom niet?”, wil Prins weten.

2 gedachten over “CDA Sliedrecht stelt vragen over betaalbaar aardgasvrij wonen”

  1. Is dit niet een beetje laat?
    Experimenteerruimte klinkt ook niet zo lekker. Dat is toch hetzelfde als proefkonijn? Het kan natuurlijk zijn dat het anders bedoeld is maar zo klinkt het in Oost.

  2. Experimenteren op andermans kosten is altijd fijn. Spek is zelf uit voorzorg vast verhuisd van oost naar west.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld