Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Canadees ziet locatie waarvandaan z’n oma in oorlog werd weggevoerd

SLIEDRECHT – Een bijzonder en ook wel emotioneel bezoek vrijdagmiddag 9 augustus 2019 voor David Kattenburg uit Winnipeg in Canada aan Sliedrecht. De man bezocht de plaats, waar zijn grootmoeder Martha Kattenburg-Goldstein tijdens de Tweede Wereldoorlog is opgepakt. Zij was één van de tien Joodse onderduikers in het huis Stationsweg 42.

Samen met bestuurders van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht v.l.n.r. Rien Visser, Anja v.d. Starre, Gerrit Venis en David Kattenburg werd een bezoek gebracht aan de plaats van waar z’n oma werd weggevoerd tijdens de Duitse bezetting en nooit meer zou terugkeren. Martha Kattenburg-Goldstein was één van de acht mensen, die werden opgepakt en zijn vermoord in een Pools concentratiekamp. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Toen we vanuit onze Stichting voor het eerst met David in contact kwamen, was het verhaal over zijn grootmoeder hem volstrekt onbekend. Hij wist uiteraard dat ze was omgebracht in Sobibor, maar niet dat ze in Sliedrecht was gearresteerd”, zegt secretaris Gerrit Venis van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht, die Kattenburg vrijdag hebben begeleid. 

Tekst gaat verder onder tweet. 

Struikelstenen
Na de Stationsweg ging Kattenburg mee naar de dijksynagoge aan de Rivierdijk. Daar is hem uitgebreid verteld over z’n oma. Ook brachten stichtingleden met Kattenburg een bezoek aan de Adriaan Volkersingel en Hugo de Grootstraat waar inmiddels struikelstenen, herinneringsstenen, liggen. Maandag 7 oktober 2019 rond 12.00 uur legt de Duitser Günther Demnig niet minder dan twaalf struikelstenen. Acht voor de opgepakte Joodse onderduikers, drie voor het Joodse gezin Van Gelderen dat officieel huurde en één voor mej. Nederlof, degene die onderdak heeft geboden. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld