Buurten en verpleeghuis organiseren activiteiten tijdens Burendag 2023

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Door de hectiek komt het er soms niet van. Elkaar als buren even ontmoeten en dus spreken. Op verschillende plaatsen in Sliedrecht was zaterdag 23 september 2023 wel dat sociale moment. Burendag 2023 werd onder meer gehouden in het appartementencomplex De Deltaborgh aan de Lekstraat, in de Hoepel (met aan het begin van de avond een snackbar) en voor de buren bij verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt, onderdeel van de Rivas Zorggroep.

De rondleiding van ruim anderhalf uur begon in de centrale hal van Waerthove. Tijdens de rondleiding werd onder andere een (leegstaand) appartement bezocht. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Ook was er een presentatie met uitleg over de ziekte dementie. Ook de dagbesteding, de beweegtuin en zoals hier de tuinkas waren onderdeel van het bezoek. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.Buurten worden socialer en leuker als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Die contacten zijn de basis voor een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet. Omdat koffieproducent Douwe Egberts en het Oranje Fonds mensen dichter bij elkaar willen brengen zijn zij initiatiefnemers van Burendag. 

Verpleeghuiszorg thuis
Kleine groepjes bezoekers werden rondgeleid bij Waerthove. Toekomstige bewoners van het naastgelegen Wilhelminakwartier waren speciaal uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Ook werd bij Waerthove informatie gegeven over een pilot die momenteel loopt over verpleeghuiszorg thuis. Rivas biedt sinds kort het pakket ‘Verzorgd & Prettig Thuis’ aan voor mensen met een Wlz-indicatie. Mensen die in aanmerking komen voor een verpleeghuis, maar het liefst thuis blijven wonen, kunnen dan kiezen voor alle benodigde ondersteuning in de eigen vertrouwde omgeving. Deze nieuwe vorm van ontzorging is ‘booming’ en gaat alleen maar toenemen. Dat heeft te maken met een toegenomen zorgvraag en een sterke stijging van het aantal 75-plussers.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld