door Peter Donk
SLIEDRECHT – Burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid gaf de beveiligers en medebewoners van de crisisnoodopvang dinsdagavond 30 mei 2023 een groot compliment voor het alerte optreden na de vondst van twee wapens en munitie. De Vries vertelde dat de verdachte asielzoeker (33) zit nog vast na het incident donderdag 25 mei 2023. Vanuit de raad kwamen verschillende vragen
Burgemeester Jan de Vries legde dinsdagavond een stuk verantwoording af. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
De man komt volgens De Vries nooit meer terug in de crisisnoodopvang. “Bij veroordeling volgt ook uitzetting. De rust en sfeer op de locatie is goed. Er is voor hen een bijeenkomst geweest. Velen hebben er weinig van mee gekregen, de meesten sliepen onder wie kinderen”, sprak De Vries. Hij vertelde dat alle partijen betrokken bij de crisisnoodopvang met elkaar in verbinding staan. “We zijn geschrokken. Het aantal beveiligers is verdubbeld. Ik heb ook de onwonenden een brief gestuurd”, vertelde De Vries, die wel de crisisnoodopvang ook na 1 juli 2023 wil verlengen. De Vries: “Vooralsnog is dat tot het eind van het jaar. Einddatum afhankelijk van de verbouw van het gemeentekantoor.”
Zorg
Slydregt.NU betoogde dat een ‘grote groep Sliedrechters zich niet veilig voelt’. Namens de lokale partij stelde raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) vragen. De Vries kon niet zeggen hoelang de wapens in de crisisnoodopvang waren. “Die vraag kan ik niet beantwoorden. Dat is onderdeel van het onderzoek”, aldus De Vries, “Het is ook een zorg van mij, bewakers, hoe we bewaken. Ik begrijp dat een incident als dit tot onveilige gevoelens kan leiden voor onze inwoners. Binnen de wettelijke mogelijkheden doen we samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid het maximale. We blijven ons inzetten dat dit soort incidenten niet nogeens plaatsvinden. We denken dat het opvangen nog steeds veilig kan.” Brandwijk maakt zich zorgen dat de man mogelijk niet alleen heeft gehandeld. Daarom vindt het raadslid een verlenging niet goed.
Veiligheid
Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) vindt dat de veiligheid een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Hij was benieuwd hoe omwonenden hebben gereageerd. “Het signaal is afgegeven door een bewoner van de crisisnoodopvang. We proberen telkens contact en verbinding met omwonenden. Eén van hen heeft persoonlijk met ons gesproken. We hopen dat het veilig blijft.” PRO Sliedrecht wilde weten hoe de controle is bij binnenkomst. Fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) vertelde dat de vuurwapens hebben gezorgd dat het vertrouwen weg is. “Er is geknaagd aan het vertrouwen”, vond Verheul. “Bij binnenkomst worden ze gefouilleerd. Permanent zit er iemand bij de balie bij binnenkomst. Niemand komt zo maar binnen zonder toestemming van de beveiiliging. We willen het vertrouwen dat er was behouden en wat weg is terug zien te krijgen. Met elkaar in de samenwerking proberen we te blijven borgen dat de veiligheid in orde is. Ik sta open als u zelf signalen heeft uit de samenleving om ze met mij als portefeuillehouder te delen”, deelde De Vries mee. De burgemeester besluit in overleg met B & W over de opvang en eventuele verlenging.
Terroristisch oogmerk
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) wilde weten wat voor man het was. “Iemand met een terroristisch oogmerk? Was de man dingen van plan tijdens het Baggerfestival?”, vroeg Jongeneel. De Vries: “Dat zijn precies de vragen die wij ook hebben. We willen geen onrustgevoelens voeden. Daar is niets, ook niet het vertrouwen in de samenleving, mee gediend.” Het onderzoek moet dingen volgens De Vries één en ander uitwijzen.
Het zou niet meer als normaal zijn als zo iemand gelijk terug gestuurd wordt naar waar hij vandaan kwam. Ik heb niets tegen asielzoekers maar als ze de wet overtreden dan gaan ze maar terug want dan zijn ze wat mij betreft niet welkom.
“Er komt niemand binnen zonder toestemming van de beveiliging.” Voor de duidelijkheid: er wordt niet actief op wapens en andere gevaarlijke zaken gecontroleerd. Het ontdekken van de wapens was waarschijnlijk een toevalstreffer. Kom je binnen met toestemming van de beveiliging dan kan er van alles in je tas zitten tenslotte. Veel van deze “asielzoekers” komen uit gebieden waar wapengeweld en dus wapenbezit als vanzelfsprekend wordt beschouwd.
Afgenomen vertrouwen herstellen? Wel vertrouwen? Het vertrouwen is al uiterst gering, met name het vertrouwen in het college. De signalen van inwoners zijn en worden stelselmatig genegeerd. Het college besluit in een achterkamertje om nog maar een AZC met 250 inwoners in Sliedrecht te plaatsen. Wat wordt er nog meer aan informatie achtergehouden?
Goedzo, al had het ook niet recht te praten geweest als het anders was.
Zijn beveiligers ook die gasten die dag en nacht met gele hessies aan langs de singel hangen? Of wat is dat voor volk?