Burgemeester volgt ‘struikelstenenpad’ met bestuursleden lokale stichting

SLIEDRECHT – In het kader van zijn kennismaking met Sliedrecht was burgemeester Jan de Vries (CDA) donderdag 3 juni 2021 op pad met een aantal bestuursleden van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht. De tocht langs een aantal plaatsen waar in de afgelopen jaren Struikelstenen zijn gelegd begon bij ‘het droevigste huis van Sliedrecht’ aan de Stationsweg. Daar werd de burgemeester door drie bestuurders welkom geheten. 

Voorzitter Rien Visser vertelde bij ‘het droevigste huis van Sliedrecht’ aan de Stationsweg het verhaal over de elf bewoners en onderduikers die daar in de oorlog verbleven en werden opgehaald. Op de foto v.l.n.r. Rien Visser, Anja van der Starre, Gerrit Venis, burgemeester Jan de Vries. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Tekst gaat verder onder tweet.

Harkema
Wat later werd de steen van Merwedegijzelaar Pieter Harkema (Rembrandtlaan 20) bezocht. Bestuurslid Anja van der Starre memoreerde kort de geschiedenis van de Merwedegijzelaars (de burgemeester was eerder al bij de sobere herdenking bij het monument aan de Volkersingel op 16 mei jl. – red.). Ook besteedde Van der Starre aandacht aan de vader van Pieter Harkema. Hij was – vakbondsbestuurder en gemeenteraadslid voor de SDAP in Sliedrecht– één van de dorpsgenoten, die in eerste instantie werden opgepakt als gijzelaar.

Achtergronden
Op de Oude Uitbreiding werden aansluitend de stenen bezocht van Marleentje en Bertje Sanders (onderduikers van 4 en 8 jaar, die verbleven bij de familie Hollebrands – red.) en het gezin Kleinkramer (vader, moeder en vier kinderen – red.). De achtergronden werden daar toegelicht door bestuurslid en oorspronkelijk initiatiefnemer Gerrit Venis.

Boek en comité
Afgesloten werd met koffie op het terras van Bellevue. Daar ontving de burgemeester – van bestuurslid Maria Stam – een boek met het verhaal over de Joodse familie Sanders en een plattegrond, waarop de tot op heden geplaatste stenen – 35 – zijn vermeld. Dat biedt de burgemeester de mogelijkheid om zelf nog eens de andere locaties te bezoeken. De Vries toonde zijn waardering voor het initiatief en de activiteiten (zoals het jaarlijks schoonmaken van de stenen samen met leerlingen van basisscholen en De Grienden) van de Stichting en verklaarde zich graag bereid toe te treden tot het Comité van Aanbeveling. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld