Burgemeester meldt zich weer als ‘social’

SLIEDRECHT – Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) is sinds donderdag 24 maart 2016 weer terug op sociale media. “Hier kan ik het natuurlijk bij laten, maar ben u wel een verklaring schuldig”, schreef hij donderdagavond op Facebook. De burgemeester wilde zich een goed Christen tonen. “De hoofdreden van even geen social media was inderdaad de vastentijd.”

Bram van Hemmen had donderdagavond veel woorden op Facebook nodig om uit te leggen, waarom hij 7 weken geen gebruik heeft gemaakt van sociale media. (Foto gemeente Sliedrecht)

In totaal 7 weken liet de eerste burger alles voor wat het was. Zelfs tientallen mensen die hem feliciteerden met zijn verjaardag gaf hij geen antwoord en een bedankje kon er ook donderdagavond nog niet van af. Hij vroeg zich wel af of wij hem hadden gemist. Van Hemmen: “Veel mensen hebben me -met name de afgelopen twee weken- gevraagd waarom ik niet meer reageer op Facebook of niets meer op Twitter plaats. Mijn vraag was steevast: waarom denkt u dat ik dat niet doe? Kreeg bijzondere antwoorden. De ene dacht dat ik dat niet meer mocht (van wie werd niet duidelijk), anderen dachten dat ik dit deed om een statement te maken. Tegen bedreigingen van raadsleden, of omdat ik zelf bedreigd zou zijn.”

Vragen
Anderen dachten dat volgens hem dat hij een time-out wilde na mijn ontmoeting met de roze plopkap in januari. Het interview met verslaggever Rutger Castricum van omroep Powned was nou niet een hele goede reclame voor Sliedrecht en nog minder voor het imago van deze burgemeester. “Sommigen dachten dat ik wel meelas en vroegen zich vervolgens af hoe ik me dan kon beheersen. Het bleek zelfs een artikel op Sliedrecht24.nl waard. Hoewel de eer voor de allereerste vraag hierover ging naar Caroline Voorbergen van Het Kompas.” Fijn dat de eerste burger nog wel de website bekeek. Een goede journalist let op wat uitzonderlijk of bijzonder is en als iemand in deze positie in het dorp besluit om lange tijd niet actief te zijn op sociale media, dan is dat nieuws. Natuurlijk is het ieders vrijheid en eigen beslissing om niet actief te zijn.

Pasen
Als protestantse jongen was Van Hemmen naar eigen zeggen ‘altijd geïnteresseerd in wat andere christenen doen in en met hun geloof.’ Van Hemmen: “Natuurlijk, de katholieken hebben hun vastentijd, maar dat gaat meer over carnaval dan het vasten. Tenminste, dat dacht ik vroeger, ondertussen weet ik wel beter. In de loop der jaren hoorde ik steeds vaker dat mensen in mijn omgeving vasten en een paar evangelische vrienden nemen het heel serieus. Vasten heeft een helder doel voor hen, onthouding met als doel verdieping in het geloof, of meer precies, in hun relatie met God. Het interesseert me al een paar jaar, dus het moest er een keer van komen. Maar nuchter als ik ben, zie ik vooral een aantal interessante voordelen, zeker als het gaat om social mediagebruik.”

Wel gemist
Na 6 jaar en 4 maanden vrijwel onafgebroken actief op Twitter en sinds 2011 actief op Facebook, is er volgens Van Hemmen wel wat veranderd. “Waar ik begon met een microblog voor mezelf, is het –voor mij- uitgegroeid tot een van de belangrijkste communicatieinstrumenten voor een burgemeester.” Dat heeft volgens Van Hemmen grote voordelen, maar ‘mag ook wel wat nuance kennen’. “Sterker nog: er zijn zeker ook nadelen. Dan kan een moment van reflectie geen kwaad; mijn vastentijd.” Van Hemmen zegt sociale media de afgelopen tijd wel te hebben gemist. Vooral als hij wilde reageren op de actualiteit”, aldus Van Hemmen, “ik ga gewoon weer op social media posten en blijf met jullie in gesprek. Maar wel op een andere manier. Social media en de burgemeester gaan wel opzoek naar een nieuwe balans. Ik hoop dat u met mij mee wilt zoeken.”

3 gedachten over “Burgemeester meldt zich weer als ‘social’”

 1. De burgemeester communiceert wel!
  Heeft René de Munck de Bijbel niet gelezen?
  In Lukas 1 comuniceert de “priester van dienst” in de tempel niet.
  Hij zwijgt totaal “in de kerk”.

  In de staat communiceren sommige politici van tijd tot tijd ook niet. Tot in de Tweede Kamer, ten overstaan van “het volk”, toe.

  Deze burgemeester is niet zwijgend door het leven gegaan in de afgelopen weken. Hij communiceerde wel degelijk.
  Alleen: niet op de social media.
  Als ik het goed begrijp, omdat hij zich een tijdje bewust wilde beperken.
  Is het ook al “des D66’s om zich met iemands overtuiging achter de voordeur te bemoeien? Dus niet meer alleen in het publieke domein.

 2. Heeft deze burgemeester de Grondwet nog niet gelezen? Kerk en staat zijn gescheiden. De vastentijd als reden gebruiken om niet te communiceren is als persoon wel mogelijk, maar niet als burgemeester.

  Rene de Munck
  D66 Sliedrecht

Plaats een reactie

*=Verplicht veld