Burgemeester gaat in op vragen vluchtelingenvraagstuk

SLIEDRECHT – De opvang van vluchtelingen, het zoeken naar werk (zij wel en jij kan het niet vinden) en gaan ze na de oorlog terug? Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) gaat de vragen op sociale media niet uit de weg. Ook vrijdag 6 mei 2016 beantwoordde hij op Facebook vragen van inwoners.

Burgemeester Bram van Hemmen beantwoordde vrijdagmorgen een aantal vragen over het vluchtelingenvraagstuk op Facebook met betrekking tot de gemeente Sliedrecht. (Foto gemeente Sliedrecht)

Aanleiding is de kans dat een aantal vluchtelingen die eerder in Sliedrecht in crisisnoodopvang zaten, mogelijk een verblijfsvergunning krijgen deze maand en dan wellicht terugkeren in het Baggerdorp. Momenteel worden ze in Gorinchem opgevangen. Sliedrecht24 berichtte daar donderdag 5 mei over. 

Werk
Gaan de vluchtelingen als statushouder straks aan de slag? “Ik heb gewoon gelijk als ik zeg AZC’s zijn uit de tijd. Wat we er hier al aan doen is meer dan zat kijkend naar omliggende plaatsen. En dat van die banen, dat zal mooi zijn ja. Maar vergeet onze werklozen niet! Beniewd hoe dit allemaal gaat lopen. Gauw die regio veilig maken, kan iedereen weer lekker naar huis”, zegt Edward op Facebook. Burgemeester Van Hemmen reageert: “Dit is niet extra. We moeten van het rijk dit jaar sowieso 64 statushouders huisvesten in ons dorp. Dan heb ik liever mensen die ons al een beetje kennen en de taal al beetje spreken. Voor sociale voorzieningen vallen ze onder zelfde regelingen als anderen. Er is klein budget voor begeleiding van het rijk ter integratie.” Wendy is werkzoekend: “Een baan, die wil ik ook wel! Ik heb er niks op tegen dat die mensen opgevangen worden hoor. Ze vluchten niet voor niets denk ik dan. En deze zijn hier al bekend dus alleen maar beter. Maar dat ik maar niet aan de bak kom en ‘zo iemand’ wel dat is de omgekeerde wereld.” Van Hemmen reageert: “Ze krijgen geen baan. Ze moeten op zoek naar werk. Zal niet makkelijk zijn, maar net zo nodig als voor ieder ander.”

Overlast en terugkeer
Edward vraagt de burgemeester ook of ieder dorp / plaats zo zijn verplichte aantal op te vangen vreemdelingen? “Ja”, zegt Van Hemmen, “Elke gemeente moet naar rato statushouders opnemen. Is overigens al heel lang zo. Werden alleen at random verdeeld. Nu niet.” Cees vraagt de eerste burger of hij ook weet dat er ‘veel overlast ervaren wordt van de statushouders die er al zijn?’ De burgemeester vraagt hem een e-mail te sturen om te weten waar hij het over heeft: [email protected] En wat gebeurt er als de oorlog in Syrië voorbij is. Gaan de vluchtelingen dan terug? “Na de oorlog terug lijk mij een hele goede oplossing. Net zoals opvang in de regio en niet hier”, zegt Cees. Van Hemmen: “Ze zouden niets liever willen. Dat geldt voor de groep die hier zat, op enkeling na die daar wegens geloof werd onderdrukt.” Op de vraag van Cees of er nog een inspraakavond komt ‘of is dit alles alweer beslist’, zegt Van Hemmen: “Elke gemeente moet naar rato statushouders opnemen, verplicht door het rijk. Is overigens al heel lang zo. Enige bijzondere hieraan is dat we mensen krijgen die we kennen.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld