Burgemeester en wethouder betalen reis naar Roemenië niet zelf

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De reis die burgemeester Jan de Vries (CDA) en wethouder Ton Spek (CDA) komende week naar de stad Orăştie in Roemenië maken, betalen de heren niet zelf. Op de vraag wat de reis voor hen kost en wie opdraait voor de kosten, antwoordt de gemeente Sliedrecht woensdagavond 24 mei 2023: “Dit wordt bekostigd vanuit de Stichting Stedenband Sliedrecht Orăştie. In de begroting van de gemeente Sliedrecht is een budget opgenomen voor de stedenband.”

Alles wijst erop dat de bestuurders naar Roemenië reizen op kosten van de gemeente Sliedrecht. Daarvoor is geld gereserveerd in de gemeentebegroting onder de naam ‘stedenband’. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Online krant Sliedrecht24 stelde dinsdag 17 mei 2023 de vragen en na ruim een week kwamen de antwoorden, die de gemeente Sliedrecht samen met de Stichting Stedenband Orăştie opstelde. Geconcludeerd kan worden dat geld door de gemeente Sliedrecht wordt uitgetrokken voor de stedenband. Dat wordt opgenomen in de begroting van de gemeente Sliedrecht. En dit geld wordt aangesproken voor onder meer reizen naar Roemenië. Dat betekent dat de burgemeester en de wethouder op kosten van de gemeente reizen. Uit de beantwoording valt niet op te maken dat de bestuurders uit eigen zak bijdragen. Niet duidelijk is wie er nog meer mee reizen naar Roemenië en of deze kosten ook uit de gemeentebegroting worden betaald.

Kennis en ervaring
Op de vraag van wie het idee afkomstig is het om naar Roemenië te gaan, naar Orăştie wordt gezegd dat na het bezoek van de burgemeester van Orăştie aan Sliedrecht in mei 2022 het college een tegenbezoek wil brengen. Het bestuur van de Stichting Stedenband Sliedrecht Orăştie organiseert dit bezoek. “Met Orăştie hebben we sinds 2003 een stedenband. Vroeger was de stedenband meer gericht op hulp en ondersteuning, nu is de stedenband meer gericht op uitwisseling van kennis en ervaringen.” Vorig jaar bezocht een grote delegatie vanuit Orăştie de gemeente Sliedrecht. “Het bezoek van een afvaardiging van het college en van de Stichting Stedenband Sliedrecht – Orăştie is op uitnodiging van de burgemeester van Orăştie”, is de aanvulling.

Doel reis
Als online krant Sliedrecht24 aan de gemeente Sliedrecht vraagt wat de reis de gemeente Sliedrecht oplevert, dan luidt het antwoord: “Uitwisseling van informatie over economische zaken, onderwijs en cultuur. Laatste jaren vooral projecten op het gebied van onderwijs en zorg voor kinderen met een beperking / autisme. Daar zijn Sliedrechtse scholen en ASVZ bij betrokken.” Toegevoegd is een document uit 2003. “Het doel is om te verkennen wat de toekomstige samenwerkingsmogelijkheden zijn, met als doel het over en weer delen van kennis en ervaring.” Als online krant Sliedrecht24 vraagt wat de reis de gemeenschap van Sliedrecht oplevert, wordt verwezen naar het bovenstaande antwoord. 

9 gedachten over “Burgemeester en wethouder betalen reis naar Roemenië niet zelf”

 1. Het is geschreven in de kop zoals het is.
  Verder is het ‘heren’ niets mis, want naar onze mening zijn beiden mannen en dus van het mannelijk geslacht.
  Het is maar hoe je het leest.

 2. Het probleem is dat met suggestieve koppen als dit het wantrouwen in de politiek vergroot wordt. Mensen met een ander IQ dan de journalist staan al weer klaar om ‘graaier’ te roepen, voor iets dat in het bedrijfsleven niet meer dan normaal is.

  Verder staan in de eerste alinea zinsnedes als: ‘de heren’ ‘opdraait voor de kosten’. Dit alles is wel erg negatief neergezet. Het vervolg van het artikel is wat feitelijker van aard, dat is verder prima.

 3. Bestuurders moeten zich altijd verantwoorden. Daar vragen over stellen als journalist is je taak.
  Niets zo maar voor zoete koek aannemen. Daar zijn wij in ieder geval niet van. Uitzoeken, vragen, schrijven.
  Gewoon zoals het is, gaat, want de gemeente dat zijn wij! En dus is vragen stellen helemaal niet ‘echt raar’.
  Gekker is het om je er niet in te verdiepen en alles maar zo over te nemen, waarover wordt bericht.
  We doen ons werk. Ons werk om meer duidelijkheid te krijgen hoe de hazen lopen, hoe geld wordt besteed dat is begroot.
  En wat is er vreemd aan om zelf bij te dragen aan de kosten. Het had de beeldvorming in ieder geval in deze tijd ten goede gekomen.
  Laat ons ook de klus doen. Je hoeft ook niet alles te lezen. En ook als lezer mag je een mening hebben of het er niet mee eens zijn.

 4. @ redactie

  In elke gemeente van nl zijn zakelijke reizen zoals dit zakelijk.
  Staat in de begroting.
  Als ik naar een beurs ga in het buitenland is dat ook werk.

  Hier vragen over stellen is echt raar.

  De discussie voeren over is dit nodig is prima. Heb ik ook mijn mening over.

  Maar verwachten dat ze dit zelf betalen is natuurlijk onzin.

 5. Wordt de reis misschien betaald van de inkomsten van de hondenbelasting?

 6. Nee natuurlijk betalen ze die reis niet zelf. Als ik voor de baas naar Timboektoe ga hoef ik dat ook niet zelf te betalen. Wat een onzinkop.

 7. Is toch logisch. Het is een werkreis.
  Zo gaat dit in elk bedrijf. Als je reist voor je werk betaald de zaak.
  Dat de redactie dit niet begrijpt zegt iets over het niveau van de journalistiek in sliedrecht.

 8. De nadruk ligt dus op het onderwijs/zorg voor kinderen met een beperking /autisme.
  Ik denk dat Nederland verder en beter is hierin dan Roemenië.
  De heren de Vries & Spek zullen mijns inziens dus weinig nuttige informatie meekrijgen t.g.v. de Sliedrechtse inwoners met een beperking.
  Wel een leuke reis trouwens.
  Zoeken ze toevallig nog een reisleider? ik denk dat ik wel tijd vrij kan maken….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld