Brief van Chemours aan gemeente roept vragen op bij De Boer

AMSTERDAM / SLIEDRECHT – De e-mail met daarin een ‘verantwoordingsbrief’ die door Marc Reijmers, manager Environment, Health, Safety & Sustainability bij chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht, half januari 2020 naar het College van B & W en de leden van de gemeenteraad is gestuurd, is ook door Prof. Dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam gelezen. “Daar is wel wat op aan te merken. Het hele rapport ademt een heel positieve benadering van het GenX probleem uit, maar er blijven zeker een aantal vragen”, reageert De Boer.

Prof. Dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam. (Archieffoto uit televisieprogramma EenVandaag-AVROTROS)

Meer een ‘verantwoordingsbrief’ met een verwijt naar de media. Zelf noemt Reijmers de brief een ‘update’. Chemours doet bij deze de belofte op papier dat de uitstoot flink omlaag gaat. De Boer: “In de eerste alinea staat dat Chemours zeer stringente maatregelen neemt. Dat is nergens op gebaseerd. Tot nu toe werd simpelweg geloosd. Nu pas is men begonnen met investeren in milieumaatregelen.”

Veel vragen
Over de vergunning voor 5 kg GenX dat op het terrein neerdaalt, uit de schoorsteen zegt De Boer: “Als er alleen al 5 kg op het eigen terrein neerdaalt, hoeveel komt er dan wel niet in totaal uit de schoorsteen? Dat verwaait over de omgeving. Hier staat niets over in het stuk. Verder krijgt men een vergunning voor 2 kg PFOA (C8), en die stof is verboden. Die 2 kg is niet veel, maar het mag in feite niet. Overall gaan de lozingen naar het water wél omlaag. Maar er is dus niets over lozingen naar de lucht bekend. Gaan die ook omlaag? Hoe wordt het transport naar België gecontroleerd? Hoe kan het dat de provincie zegt ‘Wij hebben van 95% van het transport van PFAS van Chemours geen kennis?’ “

Grootste bron PFAS
“GenX verblijft veel korter in ons lichaam dan PFOA”, legt De Boer uit, “Maar we drinken wel elke dag drinkwater. Er zat nooit Gen X in drinkwater en nu dus wel. De niveaus zijn nog niet schadelijk maar het hoort er niet in te zitten. GenX is net zo toxisch als PFOA. Daar hoeft niet speciaal naar gekeken te worden, maar als de ECHA het oplegt, zullen ze het wel moeten doen. Er zijn alternatieven voor testen met muizen denk ik. Maar vergeleken met de enorme hoeveelheden proefdieren die zijn gebruikt in de industrie is het wel flauw om nu met dierenwelzijn aan te komen.” Men schrijft ook: “Het merendeel van de in Nederland aangetroffen PFAS komt niet bij Chemours vandaan”. Dat is volgens De Boer juist, maar dat geldt niet voor de omgeving Dordrecht. Daar is volgens hem wel Chemours de grootste bron. De Boer: “Het zou interessant zijn om kennis te nemen van dat rapport van de Dienst Gezondheid en Jeugd.”

2 gedachten over “Brief van Chemours aan gemeente roept vragen op bij De Boer”

  1. D66 Sliedrecht heeft geprobeerd aan het college hierover vraqen te stellen (besluitvormend raad 11-02-2020).
    Bij monde van de wethouder is ons meegedeeld dat zij geen antwoorden gaan geven.
    Het bedrijf Chemours heeft het in hun schrijven aan de raadsleden over de “feiten”.
    Wij vinden na het lezen van het commentaar hierop door Prof. Dr. Jacob de Boer meer dat de brief van Chemours de titel “de leugens” dient te hebben.
    De Sliedrechtse raad steekt keer op keer haar kop in het zand waar het Chemours betreft, waarbij zij zich verschuilt achter het feit “wij zijn maar Sliedrecht we kunnen niets doen”.
    Na het zien van de film Dark Waters moet het motto van onze burgemeester “nul uit de pijp” vervangen worden door “weg met de Pijp”.
    Maar dan zullen er nog wel wat meer mensen de pijp uit moeten gaan, voordat de ogen van dit college en dito raad open gaan.
    Wij pleiten voor een zeer breed bevolkingsonderzoek waarbij de medische gevolgen van deze chemiereus op de Sliedrechters wordt onderzocht.
    En laten we dan hopen dat de resultaten niet gelijk zijn aan wat in de Verenigde Staten is gevonden.

  2. He he, dacht Marc Reijmers de boel aardig gesust te hebben met zijn “update” en weer eens wat positiefs te melden over zijn Chemours, sabelt die professor dat weer helemaal neer. Als “Safety en Health” echt belangrijk voor hem zijn kan Marc beter een andere baan zoeken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld